Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Favoriete meezingers? ‘Wild Rover’ en ‘Krambambou­li’”

1.200 studenten vieren Beiaardcan­tus op de Groenplaat­s, zonder beiaard maar met toch veel sfeer

- SAAR VAN OLMEN

De studenten van UAntwerpen mochten hun keel weer openzetten tijdens de vierde Beiaardcan­tus. Om 16u donderdagn­amiddag stroomden maar liefst 1.200 gegadigden de Groenplaat­s op. Eén klein detail, de beiaard was dit jaar niet van de partij. “De klokken zijn ingepakt, dus laten we opnames van een beiaard horen”, vertelt Aurélie Dumon (22) van Unifac.

“Het werd tijd!”, roept Jeremy Coenaerts (22) van Kapellen boven de muziek uit. Hij zit samen met zijn vrienden aan tafel en geniet volop van de sfeer. “Ik studeer al vijf jaar aan de UAntwerpen en had al eens meegedaan. Dus ik keek hier heel hard naar uit.”

Zijn favoriete cantuslied is Wild Rover.

“Of misschien Krambambou­li”, vult zijn kameraad Jordan Cornelis (22) uit Merksem aan. “Dan slaan we tussen de strofes op tafel, dus dat is écht sfeer.” Of ze de beiaard missen? “Nee helemaal niet, wij hebben dat niet nodig om er sfeer in te brengen”, zegt Coenaerts. “We zijn hier voor de zon, de mensen en de pintjes. Dat is het belangrijk­ste.”

Positivite­it

Eline Vissers (19) uit Vosselaar is met een groep vriendinne­n naar hier gekomen. “We moeten de rest van de groep nog zien te vinden”, lacht ze. “Maar die komen we zo meteen wel tegen.” De opbrengste­n van de beiaardcan­tus gaan dit jaar naar een goed doel. Onbespreek­baar, een online platform dat mentale gezondheid net wél bespreekba­ar maakt. “Ik vind dat een goed initiatief”, vertelt Eline. “Het is na de coronacris­is gewoon brandend actueel.” Dat vindt ook Inge Jochems (24) uit

Hoogstrate­n. “Heel veel studenten hebben daar nood aan. Ik vind het trouwens ook super dat de studentenv­ereniginge­n hun schouders hieronder zetten.”

Want inderdaad, die kregen de voorbije jaren geen goede reclame. “Ik heb net heel veel vrienden leren kennen tijdens mijn doop en op cantussen”, glimlacht Jochems. “Er zijn ook dopen waar het wél veilig kan. Zeker hier in Antwerpen. Vandaag gaan we gewoon genieten en meezingen met Zoë eet pita.”

Onder het rommelende geluid van bierbekers stapt Jenne Decleir als gast-BV het podium op. De meeste studenten herkennen hem als Carlo van W817 en hij lost de hoge verwachtin­gen helemaal in. “Als jullie er blij van worden om mij hier te zien staan, dan zing ik met veel plezier een liedje. Doen jullie mee?” Op de tonen van Zoë eet pita warmt hij de studenten helemaal op voor een avond vol muziek.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? 1.200 feestende studenten op de Groenplaat­s, wat was dat lang geleden.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE 1.200 feestende studenten op de Groenplaat­s, wat was dat lang geleden.
 ?? ?? Jeremy Coenaerts (22) uit Kapellen, Jordan Cornelis (22) uit Merksem, Sandy Kabant (23) uit Oud-Turnhout en Jan Van Baele (26) uit Genk.
Jeremy Coenaerts (22) uit Kapellen, Jordan Cornelis (22) uit Merksem, Sandy Kabant (23) uit Oud-Turnhout en Jan Van Baele (26) uit Genk.
 ?? ?? Eline Vissers (19) uit Vosselaar, Lotte Rooyackers (18) uit Sint-Amands en Dina Peeters (19) uit Vosselaar.
Eline Vissers (19) uit Vosselaar, Lotte Rooyackers (18) uit Sint-Amands en Dina Peeters (19) uit Vosselaar.
 ?? ?? Inge Jochems uit Hoogstrate­n.
Inge Jochems uit Hoogstrate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium