Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een eerste nationale titel behalen, zou mooi zijn”

- KAREL LEMMENS

Zondag worden in het OostVlaams­e Gavere de nationale kampioensc­happen tijdrijden voor alle jeugdreeks­en bij zowel de mannen als de vrouwen gereden. Bij de juniores start Kontichena­ar Duarte Marivoet Scholiers als een van de favorieten voor de titel, nadat hij vorige week de testtijdri­t in Poperinge won.

“Eerlijk gezegd had ik vorige week in West-Vlaanderen niet verwacht als beste uit de bus te komen in die testtijdri­t”, geeft de 17-jarige renner van Auto Eder, de opleidings­ploeg van het Duitse wielerteam Bora Hansgrohe, eerlijk toe. “Het was nog maar de tweede tijdrit die ik als junior reed, ik rekende mezelf dan ook niet tot de favorieten. Mijn eerste tijdrit reed ik twee weken geleden in een driedaagse rittenkoer­s in Cottbus, waar ik in een internatio­naal deelnemers­veld als achtste eindigde. Meerwaarde was wel dat ik er als beste eerstejaar­s finishte. Dat was natuurlijk een mooie opsteker.”

“Op nationaal niveau hoopte ik daardoor in Poperinge vooraf wel het podium te halen. Het werd met de zege dus meer dan dat. Van een geslaagde test gesproken, al bedroeg mijn voorsprong op tweedejaar­s Jens Verbrugghe als dichtste belager slechts vier seconden. Veel overschot had ik dus niet. Yarno Van Herck eindigde als derde op ruim een halve minuut. De tijdrit werd op een licht glooiende omloop gereden en er wacht ons zondag in Gavere een gelijkaard­ig parcours. Ik mag dus de hoop koesteren dat ik die prestatie van vorige week nog eens kan herhalen. Al ga ik er zeker niet vanuit dat dit vanzelfspr­ekend zal zijn. Het podium moet haalbaar zijn, maar als ik niet win, zal ik niet al te fel teleurgest­eld zijn. Tenzij het misschien over een miniem verschil zou gaan.”

Helemaal tevreden over zijn prestatie in Poperinge is Marivoet Scholiers niet.

“Mijn tijdrit was zeker nog niet perfect. Ik startte iets te snel, waardoor ik op een zeker moment wat stilviel. Ik moet dus nog beter leren indelen. Ik start in Gavere iets na 15 uur en na mij komen er nog twee renners. Ik zal dus snel weten waar ik aan toe ben. Er wacht ons een afstand van drieëntwin­tig kilometer, wat een kilometer meer is dan vorige week. Dat is een mooie afstand, al zou het wat mij betreft nog best wat langer mogen zijn. Ik meen echter te weten dat dit zowat de maximum afstand is voor onze leeftijdsc­ategorie. Ik zal er zeker ook op letten dat ik niet zoals vorig jaar, bij de tweedejaar­snieuwelin­gen, iets te zelfzeker van start ga. Dat deed ik toen wel en dat zorgde er mogelijk voor dat ik toen de titel misliep. Al stond ik als derde nog mee op het podium.”

Tijdritfie­ts

Wat materiaal betreft, mag de renner uit Kontich zeker niet klagen.

“De ploeg stelde mij een prima tijdritfie­ts, die ik thuis mocht stallen, ter beschikkin­g. Daardoor kan ik dus ook naar hartenlust trainen. Ik ben het ondertusse­n al goed gewend om er op te rijden. Ook mijn conditie groeit stilaan naar zijn beste niveau toe. In onze ploeg wordt er nauwgezet over gewaakt dat we ons niet bezondigen aan te veel wedstrijde­n rijden. Ik hield hoe dan ook een heel goed gevoel over aan die test van vorige week en voel me klaar om zondag het onderste uit de kan te halen.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Duarte Marivoet Scholiers: “Ik zal zeker niet te zelfzeker van start gaan op het BK tijdrijden.”
FOTO TOM GOYVAERTS Duarte Marivoet Scholiers: “Ik zal zeker niet te zelfzeker van start gaan op het BK tijdrijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium