Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen dat iedereen tevreden blijft”

Havenbaas Jacques Vandermeir­en

- (stv)

De CEO van de nieuwe fusiehaven Jacques Vandermeir­en is een tevreden man. Ook al beseft hij dat het echte werk nu pas begint. “Het zal tijd vragen om één organisati­e te bouwen, maar ik heb er het volste vertrouwen in.”

De voorbereid­ing voor de fusie was lang en intens, nu begint er een compleet nieuw verhaal. Wat staat er bovenaan uw agenda?

Vandermeir­en: “De eerste raad van bestuur komt eraan, met nieuwe gezichten die elkaar én het andere platform moeten ontdekken. We willen ook een ondernemin­gsplan voor de komende vier jaar voorleggen. Waar gaan we onze tijd, energie en geld insteken?”

Vertel: waar gaat u uw tijd, energie en geld insteken?

“We willen verder groeien op een duurzame manier. We werken volop aan het tekort aan containerc­apaciteit, maar ook de internatio­nale groei is belangrijk. Daarnaast komt alles wat te maken heeft met klimaat en vergroenin­g. Dat zijn langetermi­jnprojecte­n, maar we moeten er nu al mee aan de slag. We willen een goed evenwicht vinden tussen mens en omgeving: hoe gaan we bijvoorbee­ld om met stikstof, PFAS en PFOS? In deze tijden wordt alles complexer: bouwen, grondverze­t, pijpleidin­gen aanleggen, ...

De werkgevers in de haven hebben opnieuw laten horen dat ze mee rond de tafel willen zitten. Zijn daar al concrete afspraken gemaakt?

“We zien ze regelmatig en gaan een aantal zaken snel met hen bespreken. De concessiev­oorwaarden voor de fusiehaven liggen vandaag op tafel, net als de verdere digitalise­ring. Aan thema’s geen gebrek.”

En wat met de havenarbei­ders? In Antwerpen willen ze niet weten van de “flexibele regeling” van Zeebrugge.

“Als havenautor­iteiten zijn we niet rechtstree­ks betrokken bij de havenarbei­d. Wij gaan wel in gesprek met CEPA, de koepel met werkgevers en vakbonden, want onze zorg is natuurlijk dat alles draait en iedereen tevreden blijft. Wat we absoluut kunnen missen, zijn stakingen en oorlogjes die de manier van werken nog verder bemoeilijk­en.”

Een ander heikel punt: de mentalitei­tsverschil­len. Meer dan 80% van de WestVlamin­gen vindt Antwerpena­ren arrogant. Om nog te zwijgen van de rivaliteit tussen voetbalfan­s van Antwerp en Club Brugge.

“Vooroordel­en verdwijnen snel als mensen elkaar écht leren kennen. Verschille­n zullen er altijd zijn, maar er is iets veel sterker aanwezig: het zijn allemaal mensen met een grote passie voor de haven. Dat zal ongetwijfe­ld domineren. Vandaag werken in Antwerpen ook al mensen van rechter- en linkeroeve­r samen, daar hoor ik ook van alles over de ‘goeie kant van het water’. Maar toch werkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium