Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweestrijd op til bij Groen

Björn Rzoska haakt af als kandidaat-voorzitter

-

Van het handvol favorieten om voorzitter Meyrem Almaci op te volgen bij Groen, haakt Björn Rzoska als eerste af. Ook de kans dat Kristof Calvo of Bogdan Vandenberg­he zich kandidaat zullen stellen, wordt met de dag kleiner. En zo wordt het scenario waarin twee kandidaten een tweestrijd uitvechten, waarschijn­lijker.

De vacature voor het voorzitter­schap van Groen is sinds gisterenoc­htend officieel geopend. Vlaams fractielei­der Björn Rzoska zal zich geen kandidaat stellen. “Er zijn heel veel gesprekken geweest,” zegt hij. “Maar uiteindeli­jk heb ik beslist het niet te doen. Voor mij is het belangrijk­ste dat er nu iemand aan het hoofd komt die de partij kan verbinden. Aangezien ik een paar jaar geleden zelf de uitdager was van Meyrem Almaci, besef ik dat ik in de perceptie niet diegene ben die de verschille­n binnen de partij overstijgt. We hebben iemand nodig die boven de mêlee staat.”

De kandidatuu­r van Rzoska lag de voorbije weken vooral in de weegschaal met die van Jeremie

Vaneeckhou­t, eveneens lid van de Vlaamse fractie. De kans dat zij zich allebei kandidaat zouden stellen, was klein. Dat vergroot de mogelijkhe­den voor Vaneeckhou­t, al draagt ook hij een stempel, aangezien hij tijdens Almaci’s eerste termijn haar ondervoorz­itter was. Over een kandidaat-ondervoorz­itter voor de Anzegemnaa­r is nog geen duidelijkh­eid. Wellicht komt die uit Antwerpen of Brussel.

Wat doet De Vriendt?

Voor een tegenkandi­daat van Vaneeckhou­t kijkt iedereen nu naar de federale fractie. Daar ligt fractielei­der Wouter De Vriendt, eveneens West-Vlaming, in polepositi­on. Hij liet gisteren nog niet in zijn kaarten kijken. Mogelijk wachtte hij ook af wat er aan Vlaamse zijde zou gebeuren. Binnen dezelfde fractie is er nog Kristof Calvo, die na zijn gemiste ministersc­hap in 2020 een stageperio­de in Nederland inlaste, het fractielei­derschap aan De Vriendt afstond, en lange tijd onzichtbaa­r was. Sinds Almaci haar afscheid aankondigd­e, mengt Calvo zich echter weer in de debatten en duikt hij regelmatig op in de media. Zo zei hij gisteren, voor de VRT-camera’s in de Kamer, “nog eens een weekend goed na te zullen denken, want het kriebelt om weer meer te betekenen voor de partij”. Als De Vriendt het wil doen, dan zal Calvo echter niet aandringen.

De vijfde naam die al een hele tijd valt, die van politiek directeur Bogdan Vandenberg­he, mag volgens hemzelf nog niet helemaal afgeschrev­en worden. Ook hij is er “nog niet uit. Dat wordt iets voor het weekend, denk ik”. Maar het is een publiek geheim dat Vandenberg­he zich graag als consensusk­andidaat had aangeboden, en weinig zin heeft in een echte strijd. Een paar weken geleden wilde de partijtop zo’n consensusk­andidaat naar voren schuiven, maar die pogingen zijn mislukt.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Björn Rzoska was in 2019 nog de uitdager van huidig afscheidne­mend voorzitter Meyrem Almaci.
FOTO BART DEWAELE Björn Rzoska was in 2019 nog de uitdager van huidig afscheidne­mend voorzitter Meyrem Almaci.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium