Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Extra geld voor ondernemer­s en burgers”

Voka pleit voor meer gemeentefu­sies

- CHRISTOF WILLOCX

Ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland roept elke kleinere gemeente uitdrukkel­ijk op om een fusie met een of meerdere andere gemeentes te onderzoeke­n. Fusies zouden het beleid voor ondernemer­s sterk moeten verbeteren. Volgens Voka heeft de helft van de Vlaamse gemeentes met minder dan twintigdui­zend inwoners vandaag geen enkele medewerker voor economie.

Een fusie staat vaak gelijk met commotie. Toen Mechelen en Boortmeerb­eek vorige maand aankondigd­en dat ze wilden

fuseren, was het protest van inwoners van Boortmeerb­eek zo groot, dat de plannen bijna meteen na de openbaarma­king moesten worden opgeborgen. Inwoners van Boortmeerb­eek vrezen onder meer dat ze na een fusie geld moeten betalen om hun auto op straat te parkeren, en dat hun dorpsmenta­liteit verloren kan gaan.

Maar het kan ook anders. Antwerpen en Borsbeek voeren wel fusiegespr­ekken, net als Beveren en Kruibeke. Een fusie kan veel geld opleveren. De Vlaamse overheid neemt een deel van de schuldenla­st van een gemeente over, als die fuseert met een andere gemeente. Die schuldover­name is 200 euro per inwoner voor fusiegemee­ntes met 20.000 à 25.000 inwoners. De schuldover­name wordt groter naarmate het inwonersaa­ntal toeneemt. Voor fusiegemee­ntes met meer dan 35.000 inwoners neemt de Vlaamse overheid zelfs 500 euro schuld per inwoner over. Als de fusie van Lokeren en Moerbeke definitief wordt goedgekeur­d, wordt de schuld in de nieuwe fusiegemee­nte zo bijvoorbee­ld herleid tot nul euro per inwoner.

Geen duidelijk aanspreekp­unt

Voor wie durft te springen, rinkelt de kassa. “Dat betekent dat gemeentes minder geld moeten uitgeven aan het afbetalen van hun schulden, en dus extra geld overhouden om te investeren in hun ondernemer­s en burgers”, zegt Philippe Heyvaert, secretaris-generaal van Voka Antwerpen-Waasland.

En dat is volgens Voka niet alles. “Sterkere gemeentes leveren ook een veel betere dienstverl­ening voor ondernemer­s”, zegt Philippe

Philippe Heyvaert

Secretaris-generaal van Voka Antwerpen-Waasland

“Sterkere gemeentes leveren ook een veel betere dienstverl­ening voor ondernemer­s.”

Heyvaert. “Van de Vlaamse gemeentes die minder dan 20.000 inwoners hebben, heeft de helft geen medewerker voor economie. De gemeentes met meer dan 20.000 inwoners, hebben allemaal een of meerdere mensen die zich met economie bezighoude­n. Dat is een zeer groot verschil.”

Natuurlijk kunnen ondernemer­s ook een bedrijf oprichten in een gemeente waar geen medewerker voor economie is. “Maar de dienstverl­ening is dan minder goed”, zegt Philippe Heyvaert. “Er is dan bijvoorbee­ld geen nieuwsbrie­f voor bedrijven. Dat is nochtans belangrijk. Stel je voor dat een gemeente consumptie­cheques uitdeelt aan inwoners, die ze bij lokale handelaars

kunnen uitgeven. Dan is het handig als dat in een nieuwsbrie­f naar de lokale ondernemer­s wordt gecommunic­eerd. Een medewerker voor economie kan ook een lijst met leegstaand­e panden bijhouden, zodat ondernemer­s meteen weten waar er nog bedrijfsge­bouwen beschikbaa­r zijn. Maar in kleine gemeentes hebben ondernemer­s vandaag helaas vaak geen duidelijk aanspreekp­unt.”

Medewerker economie

“Uit ons onderzoek blijkt ook dat slechts 37% van de kleine gemeentes startende ondernemer­s proactief begeleidt, bijvoorbee­ld door ze de weg naar premies te wijzen of door ze een overzicht te geven van welke documenten ze nodig hebben om hun onderneheb­ben ming op te starten”, zegt Philippe Heyvaert. “Bij gemeentes met minstens twintigdui­zend inwoners geeft 63% zo’n dienstverl­ening.”

“Zelfs een gemeente zoals Aartselaar, dat langs de Boomsestee­nweg veel bedrijven op haar grondgebie­d heeft, telt niet meer dan één administra­tieve medewerker voor lokale economie”, zegt Heyvaert. “Voor die functie moet je hoogstens een diploma van het middelbaar hebben. Het is een soort onthaalfun­ctie, waarvoor we veel respect hebben, maar het is geen job waarin je ook mee een beleid kan uittekenen.”

“In Kalmthout is er zelfs geen enkele voltijdse medewerker voor lokale economie”, zegt Heyvaert. “Het diensthoof­d personeels­beleid mag er zich voor 10% van de tijd mee bezighoude­n. En dan is er nog iemand anders in die gemeente die 10% van de werktijd met markten en foren bezig is. Dat is veel te weinig.”

Fusieplann­en bestuderen

Voor Voka is de conclusie duidelijk. “Wij roepen alle gemeentes op om fusieplann­en grondig te bestuderen”, zegt Heyvaert. “De beslissing over een fusie moet dan voor eind 2023 worden genomen. Want in 2024 zijn er gemeentera­adsverkiez­ingen, en dan kan zo’n ingrijpend­e beslissing niet meer. En vanaf 2025 is het niet zeker of de Vlaamse overheid gemeentefu­sies nog met een fikse schuldafbo­uw zal belonen. Dan dreigt alleen de stok nog over te blijven, en is de wortel weg.”

 ?? FOTO RR ?? De verschille­nde types economisch­e dienstverl­ening en het aantal gemeentes – met minder dan en meer dan 20.000 inwoners – die de diensten aanbieden.
FOTO RR De verschille­nde types economisch­e dienstverl­ening en het aantal gemeentes – met minder dan en meer dan 20.000 inwoners – die de diensten aanbieden.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium