Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen leiden: niets voor één mens alleen

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

Er dienen zich minstens drie duo’s aan voor het voorzitter­schap van Groen. De grootste naam daarbij is Elisabeth Meuleman. Om maar te zeggen dat de anderen helemaal onbekend zijn. Het heeft iets sympathiek­s, maar worden de andere partijen nu bang?

Opvallend is dat er voorlopig alleen maar duo’s zijn die in de voetsporen van Meyrem Almaci willen treden, alsof het een taak is waartegen één mens alleen nooit kan opgewassen zijn. En er zitten onder de zes kandidaten twee medewerker­s van Brussels minister Elke Van den Brandt, die dus in plaats van collega’s plots concurrent­en worden voor de hoogste positie binnen de partij. Een derde kandidaat werkt bij minister Petra De Sutter. Het lijkt wel alsof de twee ministers wat jongere mensen hebben aangepord om tot een echte verkiezing met een echt debat te kunnen komen.

Hoe diepgaand dat debat zal zijn, is af te wachten. Sommige aankondigi­ngen zijn hopeloos vaag: “We moeten beter communicer­en over ons programma”, of, “We moeten terug naar de basiswaard­en”. Is het echt? Andere gaan al iets verder, zoals in de verwijzing naar de klimaatjon­geren die een scherpere lijn verwachten van Groen: “We moeten vaker potten durven breken.” Elisabeth Meuleman tweet over ‘een sociaal klimaatbel­eid.’ Jazeker, maar dit overtuigen­d inhoud geven, is nu net waar Groen nog niet in geslaagd is. Wie het ook haalt in juni staat voor een ontstellen­d lastige opdracht. Intern was er het roemloze vertrek van Meyrem Almaci en de verscheurd­heid die bleek bij de regeringsv­orming, toen Kristof Calvo het ministersc­hap koudweg werd geweigerd. Naar buiten toe zit zowat alles tegen voor Groen. De energiecri­sis haalde de kernuitsta­p onderuit. Oorlog en koopkracht­crisis duwen het ecologisch­e debat naar de achtergron­d. Stikstof en PFOS staan ook bij andere partijen bovenaan de agenda. Groen was altijd de partij van links-progressie­ven, alternatie­velingen, milieuacti­visten en al wie graag idealistis­ch stemt, buiten het traditione­le politieke gewoel om. Maar idealen vertalen in politieke compromiss­en is een hachelijke ondernemin­g.

De nieuwe voorzitter­s moeten de partij opnieuw uitvinden, een hernieuwde eenheid vinden en voor de boegbeelde­n de juiste positioner­ing (voor Kristof Calvo bijvoorbee­ld). Ze moeten ook zelf scoren op het nationale strijdtone­el en een kiescampag­ne bedenken die de fouten van de vorige vermijdt. Niet te drammerig dus. Nee, daar is niet aan te beginnen. Misschien is het dan net goed dat de kandidaten zo ongeveer uit het niets komen, met nog onbezoedel­d idealisme. Dan heb je dat toch al.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium