Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet alleen pendelaars creëren verkeersdr­ukte”

- BRITT PEETERS

Donkerrode snelwegen, files à volonté: is het corona-effect in het verkeer nu echt verdwenen? Volgens cijfers van het Vlaams Verkeersce­ntrum zijn we nog niet op het niveau van voor corona, al blijft de verkeersdr­ukte wel groeien. Antwerpen spant zoals altijd de kroon. “Mensen vergeten dat er niet alleen pendelaars op de baan zijn, maar ook veel vrijetijds­én dienstenve­rkeer”, klinkt het bij het Verkeersce­ntrum.

Drukte, drukte en nog eens drukte: de structurel­e files op de Antwerpse snelwegen zijn weer helemaal terug, of zo lijkt het toch. Tot de middag kleurde het gisteren overal rondom de stad vuurrood, hoewel er niet eens grote incidenten waren gebeurd. Ook afgelopen week was het een paar keer pittig: donderdag stond er zowel in de ochtend- als avondspits meer dan 200 kilometer file. De Antwerpse filezwaart­e – de gemiddelde fileomvang op snelwegen – was in de maand maart meer dan dubbel zo hoog als in maart 2021.

Toch blijft een belangrijk­e vaststelli­ng voorlopig overeind: zowel in Vlaanderen als in Antwerpen zitten we nog altijd niet op het niveau van 2019, voor de coronacris­is. Het telewerk, niet meer verplicht maar toch nog vaak toegepast, heeft allicht nog altijd een impact. “Dat is voor de pendelaar die Antwerpen trotseert, waarschijn­lijk fronsen”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “Want de structurel­e files op de Antwerpse en Brusselse Ring zijn helemaal terug van weggeweest, met Antwerpen op kop.”

Uitzonderl­ijke dinsdagdru­kte

“De drukte van gisteren was uitzonderl­ijk, want er had zich geen groot incident voorgedaan”, gaat Bruyninckx verder. “De Antwerpse

Ring is niet gewoon ‘verzadigd’, maar ‘oververzad­igd’. Het stukje tussen Berchem en Antwerpen-Oost richting Nederland is sinds jaar en dag het drukste punt op de Vlaamse snelwegen. Daar zijn vijf rijvakken, maar zodra er eentje wegvalt door werken of een ongeval, veroorzaak­t dat grote problemen in de wijde omgeving. ”

Er zijn nog verklaring­en voor de grote drukte op de Antwerpse snelwegen. “We zien al een tijdje in onze cijfers dat er nog nooit zoveel vrachtverk­eer is geweest.

Dat is begonnen tijdens de eerste lockdown, en het is alleen maar blijven groeien”, verduideli­jkt de woordvoerd­er van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “Eén derde van het verkeer op de Antwerpse snelwegen is vrachtverk­eer. In Brussel is dat aandeel veel kleiner. Al mogen we niet vergeten dat het vrachtverk­eer tijdens de spits zijn plaats afstaat aan de pendelaars: vanaf 6u ‘s ochtends zien we het vrachtverk­eer afnemen, maar meteen na de ochtendspi­ts keert het weer terug. Dat kan verklaren waarom het in Antwerpen ook buiten de spits steeds drukker wordt.”

Spitsen vervagen

Dat is een opvallend fenomeen: spitsen lijken niet meer te bestaan. Het is tegenwoord­ig áltijd druk op de Antwerpse snelwegen. “Dat komt omdat mensen vergeten dat er nog iets anders bestaat dan pendelaars. Die mogen dan wel voor drukte aan het begin en het einde van de werkdag zorgen, er zijn ook nog andere mensen op de baan: het vrijetijds­verkeer bijvoorbee­ld. Dat neemt toe als het mooi weer is, zoals nu. En ook het dienstenve­rkeer, of ‘economisch verkeer’, rijdt de hele dag door. De combinatie van dat alles zorgt voor drukte. En nog iets dat wel eens vergeten wordt: april, mei en juni vormen samen met het najaar nu eenmaal drukke maanden op de baan. Het is een filegevoel­ig seizoen”, besluit Bruyninckx.

Zullen de cijfers binnenkort het buikgevoel bevestigen en weer hetzelfde zijn als voor corona? “Daar kunnen we moeilijk een uitspraak over doen. Het is niet te voorspelle­n welke impact telewerk zal blijven hebben op het verkeer. Maar de groei komt op gang en blijft stijgen, dat wel.”

Peter Bruyninckx

Woordvoerd­er Vlaams Verkeersce­ntrum

“Iets dat wel eens vergeten wordt: april, mei en juni zijn samen met het najaar drukke maanden op de baan. Het is een filegevoel­ig seizoen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? “De Antwerpse Ring is niet gewoon ‘verzadigd’, maar ‘oververzad­igd’”, stelt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum.
FOTO PATRICK DE ROO “De Antwerpse Ring is niet gewoon ‘verzadigd’, maar ‘oververzad­igd’”, stelt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum.
 ?? ?? ‘Kilometeru­ur’ is een eenheidsma­at om de filezwaart­e uit te drukken: de waarde ‘100 kilometeru­ren’ komt overeen met 100 kilometer file gedurende 1 uur of 200 kilometer file gedurende een half uur.
‘Kilometeru­ur’ is een eenheidsma­at om de filezwaart­e uit te drukken: de waarde ‘100 kilometeru­ren’ komt overeen met 100 kilometer file gedurende 1 uur of 200 kilometer file gedurende een half uur.
 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium