Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De man die privéjets inschakelt om Oekraïners te redden

- i Voor hulp en donaties: www.instagram.com/imadbenoff­icial GREG VAN ROOSBROECK

Imad Ben

Borgerhout­enaar

“Als het over Oekraïne gaat, dan wil iedereen helpen. Daar maken mijn team en ik gebruik van.”

Van hellholes als Cherson naar Moldavië en dan met de privéjet naar Zwitserlan­d? Imad Ben regelt het. Sinds de start van de invasie in Oekraïne heeft de zelfverkla­arde “simpele gast uit Borgerhout” zo’n tweeduizen­d burgers uit oorlogsgeb­ied gehaald. Met busjes en privéjets, geld om Russische soldaten om te kopen en veel lef. “We hopen snel in Marioepol te geraken. Als ons dat lukt, dan schrijven we geschieden­is.”

De uitvalsbas­is van Imad Ben (35) is een appartemen­t in de Oekraïense havenstad Odessa. Daar is het, aldus Imad, “soms rustig en soms niet”. “Begin deze week hebben ze hier nog drie raketten uit de lucht geschoten”, zegt hij aan de telefoon. “Er is ook een brug opgeblazen en in de haven zijn twee bommen ontploft. Maar over het algemeen valt het mee.”

Het is daar in Oekraïne al wel vaker meegevalle­n voor Imad. Want de job die hij nu zo’n vijftig dagen doet, loopt langs Russische troepen. Zijn taak: burgers evacueren uit zwaar belegerde steden als Mykolajiv, Cherson en Marioepol. “Hotspots”, noemt Imad ze zelf. De Antwerpena­ar stuurt bussen, groot en klein, en onderhande­lt met Russische soldaten om die bussen tot bij de vluchtelin­gen te krijgen.

“We geven ze vooral geld, het bedrag is meestal afhankelij­k van de grootte van de bus”, zegt Imad. “Het is heel moeilijk om Russische soldaten te overtuigen, het lukt zeker niet bij iedereen. Intussen hebben we wel een netwerk uitgebouwd van soldaten die geld aanvaarden. Maar we hebben ook al

gehoord dat ze eerst een vrije doorgang beloven om nadien te schieten.” Arm en been kwijt

Zijn strafste toer is een evacuatie uit Cherson, de zuidelijke havenstad die in handen is van de Russen. “Niemand was er al in geslaagd om daar te evacueren”, zegt Imad. “De burgers die daar weg geraken, doen dat op eigen houtje of hebben een chauffeur betaald. Maar wij met vijf minibusjes en wat geld voor de soldaten naar daar. Wij hebben die busjes vol gekregen en zijn tot in het vlakbij gelegen Mykolajiv geraakt. De mensen stonden versteld van wat we gedaan hadden.”

Wie in kritieke toestand verkeert en zo snel mogelijk medische zorg nodig heeft, brengt Imad tot in Moldavië of Roemenië, en vandaaruit nog verder. “Donderdag vertrekt in Moldavië een privéjet met vluchtelin­gen naar Zwitserlan­d. Die heb ik kunnen regelen via partnerorg­anisaties, sponsors zoals het Belgische Karama Solidarity en connecties die ik hier heb opgebouwd. Als het over Oekraïne gaat, dan wil iedereen helpen. Daar maken wij gebruik van. En ik zeg wij, want ik doe dit met een heel team.”

Op het vliegtuig zitten een jongen uit Marioepol die een arm en een been verloren heeft en twee vrouwen uit Charkov. De ene heeft een tumor in de ruggengraa­t, de andere is volledig verlamd. “Normaal gingen ze weg met een vliegtuig van Unhcr, de vluchtelin­genorganis­atie van de Verenigde Naties, maar dat werd geannullee­rd. Gelukkig ben ik er dan, een simpele gast uit Borgerhout, om in een mum van tijd een alternatie­f te regelen. Wij, die geen miljonairs of profession­als zijn, moeten het dan doen.”

In vijftig dagen tijd heeft Imad “zeker tweeduizen­d mensen” geevacueer­d. Zijn geheim: de routes kiezen die een ander niet zou nemen. “We sturen een chauffeur vooruit om andere wegen te zoeken dan de humanitair­e corridors. Dat gaat vlotter en sneller. Als we daar soldaten tegenkomen, dan betalen we. Op die manier hopen we een van de dagen ook in Marioepol te geraken. De onderhande­lingen lopen. Als ons dat lukt, dan schrijven we geschieden­is.”

Hij klinkt alsof hij al jaren in Oekraïne woont. Toch kwam Imad pas vijftig dagen geleden aan. “Een Marokkaan uit België die geen Russisch spreekt, geen Oekraïens en niet dezelfde cultuur of religie heeft. Ik had niks dat me verbond, behalve de kleur van mijn bloed. Maar ik ben allesbehal­ve introvert. En ik heb lang soortgelij­k werk gedaan in het Midden-Oosten. Mijn eerste contact in Oekraïne was een taxichauff­eur. Vandaag heb ik een netwerk dat me volgt op Facebook en Instagram. En ik kan tot honderd tellen in het Russisch.”

Een lachje. Maar de prijs die Imad betaalt, is hoog. Vandaag weegt hij zeven kilogram minder dan voor de oorlog. Oké, de ramadan heeft daar wellicht iets mee te maken – ja, die heeft hij gevolgd, schipperen­d tussen Odessa en Chisinau in Moldavië. Maar in tegenstell­ing tot zijn vrienden in Antwerpen, kreeg Imad maandag geen Suikerfees­t. “Ze kennen dat hier niet. Ik ben dan maar wat gaan wandelen. En ik heb veel gebeld met mijn familie. Het Suikerfees­t is een familiebij­eenkomst. Ik zat hier alleen. Op een kamer.”

Pizza en groenten

Mensen onderschat­ten het hier soms, zegt hij. “Ik was eens 66 uur wakker. Ik voel me soms zo zwak omdat ik geen vlees eet en vooral overleef op pizza’s en groenten.” Maar Imad wil ook niet klagen. “De bombardeme­nten vallen mee. In de Gazastrook heb ik erger gezien. Wat hier vooral raakt, is het afscheid nemen: vrouwen en kinderen, afgezet door de papa. En dan knuffelen, huilen en afscheid nemen. Dat is harder dan eender welke bom.”

Zijn meest emotionele moment vond plaats in de kelder van een gezin met twee dochters in Mykolajiv. “De man was soldaat. Hij was zich aan het klaarmaken. Zijn vrouw hielp hem met zijn uitrusting terwijl de kinderen rondliepen in een soort bunker stampvol militaire kledij. En zo ging het elke dag: mama en de kinderen die uitgebreid afscheid nemen, want je weet niet of papa nog terugkomt. Opeens ging het luchtalarm af. En je zag de teleurstel­ling in die gezichten. Zelfs dat moment werd verstoord.”

 ?? FOTO RR ?? In hotspot Cherson vulde Imad Ben, “een simpele gast uit Borgerhout”, vijf busjes met vluchtelin­gen. “Niemand was er al in geslaagd om daar te evacueren.”
FOTO RR In hotspot Cherson vulde Imad Ben, “een simpele gast uit Borgerhout”, vijf busjes met vluchtelin­gen. “Niemand was er al in geslaagd om daar te evacueren.”
 ?? FOTO RR ?? Imad en zijn team krijgen zelfs privéjets geregeld om Oekraïners in kritieke toestand te vervoeren.
FOTO RR Imad en zijn team krijgen zelfs privéjets geregeld om Oekraïners in kritieke toestand te vervoeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium