Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mannen gaan te licht over hun ‘buikje’

Zorgwekken­de cijfers: Belgische mannen dikker dan Europese gemiddelde

- JENS VANCAENEGH­EM

Experts maken zich ernstige zorgen over de dramatisch­e proporties die de obesitasep­idemie aanneemt. Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) heeft bijna zeven op de tien Belgische volwassene­n overgewich­t of obesitas. Onze mannen doen het zelfs slechter dan het Europese gemiddelde. Toch zijn het vooral de cijfers bij kinderen die de alarmbelle­n doen afgaan.

De cijfers uit het nieuwste obesitasra­pport van de WHO zijn een wake-upcall voor de wereld. Verschille­nde experts die we contacteer­den, verslikten zich in hun koffie toen ze de data zagen. “Ze liggen een stuk hoger dan we dachten”, klinkt het. Zo blijkt dat liefst 60% van de volwassene­n in Europa – door de WHO ruim gedefiniee­rd met ook landen als

Turkmenist­an en Israël – kampt met overgewich­t of obesitas. België zit met 67,6% op dat gemiddelde. Europees stegen de cijfers op tien jaar tijd met 21%.

De cijfers van de WHO – grotendeel­s gebaseerd op data uit 2016 – liggen een stuk hoger dan die van de Nationale Gezondheid­senquête van Sciensano uit 2018 (met 49% overgewich­t), maar algemeen wordt aangenomen dat die een onderschat­ting zijn. “Wij maken een schatting op basis van alle beschikbar­e data van hoge kwaliteit per land”, zegt de WHO in een reactie.

Opvallend is dat onze mannen het met die 67,6% een stuk slechter doen dan het WHO-gemiddelde (62,9%). Een verklaring hebben experts niet, al is het volgens professor Bart Van der Schueren (Obesitaskl­iniek UZ Leuven) algemeen wel zo dat mannen minder aanstoot nemen aan overgewich­t. Daardoor voelen ze minder de noodzaak om dat buikje weg te werken. “In de obesitaskl­inieken is 80% van onze patiënten vrouwelijk”, zegt hij. Wellicht heeft het voor een stuk ook te maken met de ongezonder­e levensstij­l van mannen.

Geprogramm­eerd

Op jongere leeftijd doen we het beter dan het Europese gemiddelde, maar dat is volgens experts geen reden om te juichen. “Overal is de situatie dramatisch, ook bij ons”, zegt Van der Schueren. Concreet heeft volgens de WHO één op de vier Belgische kinderen ouder dan vijf jaar overgewich­t of obesitas. “Zorgwekken­d, want zij zijn als het ware geprogramm­eerd om later obesitas te ontwikkele­n”, zegt Van der Schueren. “85% van de kinderen die kampt met overgewich­t krijgt later een BMI van over de 30. Obesitas dus. Het is alsof de instelling­en in hun lijf zijn veranderd en ze ondanks alle inspanning­en hun gewicht niet meer onder controle krijgen.”

Dat heeft verregaand­e consequent­ies. Zwaarlijvi­ge mensen hebben onder meer een verhoogde kans op cardiovasc­ulaire ziekten, dertien types van kanker en type 2 diabetes. Elk jaar zouden er in Europa zo’n 200.000 nieuwe kankergeva­llen bijkomen door overgewich­t. Geen wonder dat er naar schatting meer dan 1,2 miljoen doden vallen in Europa als gevolg van overgewich­t en obesitas. De eerste cijfers tonen bovendien dat corona de obesitasep­idemie nog verergerd heeft.

Experten en de WHO stellen daarom een hele batterij maatregele­n voor om de obesitasep­idemie eindelijk daadkracht­ig aan te pakken. Een suikertaks, het aanleggen van een veiligere fietsinfra­structuur en het verbieden van reclame voor ongezonde snacks. “We nemen het probleem nog onvoldoend­e ernstig”, zegt Caroline Braet, ontwikkeli­ngspsychol­oge aan de UGent gespeciali­seerd in overgewich­t.

Bart Van der Schueren

Obesitaskl­iniek UZ Leuven

“85% van de kinderen die kampt met overgewich­t krijgt later een BMI van over de 30. Obesitas dus.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / INGE YSPEERT FOTOGRAFIE ?? Bijna zeven op de tien Belgische volwassen mannen heeft overgewich­t of obesitas.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / INGE YSPEERT FOTOGRAFIE Bijna zeven op de tien Belgische volwassen mannen heeft overgewich­t of obesitas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium