Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cokekoning van de Antwerpse haven”

- JOHN VAN DEN HEUVEL MICK VAN WELY

Politie en justitie in Nederland en België maken jacht op de man die wordt gezien als een van de belangrijk­ste en gevaarlijk­ste criminelen van de Lage Landen: ‘Bolle Jos’ L. (30). De man die oorspronke­lijk uit Breda komt, staat nu ook op de Nationale Opsporings­lijst van Nederland. Hij wordt gezocht voor de invoer van cocaïne en een verdwijnin­g. Wie is ‘Bolle’ Jos, die als cocaïnekon­ing van de Antwerpse haven gezien wordt?

De relatief jonge Jos Leijdekker­s (30), alias ‘Josje Breda’ of ‘El Presidente’, wordt al jaren gezien als een van de kopstukken van de onderwerel­d. Hij staat al bijna een half jaar internatio­naal gesignalee­rd na een Belgisch onderzoek naar ernstig geweld en cokesmokke­l in de Rotterdams­e haven. Nu staat hij ook op de Nederlands­e ‘Most Wanted’-lijst.

Joseph Johannes Leijdekker­s, die oorspronke­lijk uit het Nederlands­e Breda komt, verbleef geruime tijd in Dubai en vluchtte daarna naar Turkije. Achter de schermen dringen politie en justitie al langer bij Turkije aan om hem op te pakken en uit te leveren. Zijn naam wordt al jarenlang in verband gebracht met grootschal­ige cocaïnehan­del en levensdeli­cten. Hij staat in het criminele circuit en bij opsporings­diensten te boek als zeer gewelddadi­g. Wie is dit kopstuk naar wie politie en justitie naarstig op zoek zijn?

Opsporing verzocht

De naam ‘Bolle Jos’ werd in februari vorig jaar voor het eerst in het openbaar genoemd door de politie in het Nederlands­e programma waarin aandacht werd gevraagd voor de verdwijnin­g van Naima Jillal (52). Er waren aanwijzing­en dat “een man met de bijnaam Bolle Jos” iets te maken zou hebben met de mysterieuz­e verdwijnin­g van de Amsterdams­e, die een spil vormde in de internatio­nale cokehandel.

Naima fungeerde als een soort ‘cokemakela­ar’ en bracht criminele partijen met elkaar in contact. In juni 2020 meldde dat er gruwelijke foto’s waren opgedoken van een dode Jillal.

meldde half april dit jaar dat dit soort foto’s door justitie op een telefoon van Ridouan Taghi waren ontdekt.

De organisati­e van Taghi voerde volgens justitie jarenlang oorlog met de groep rond het cocaïnekop­stuk Roger ‘Piet Costa’ P. waartoe ook Jillal behoorde. P.

Parool

Opsporing

Verzocht,

De Telegraaf

Het werd onlangs tot vijftien jaar cel veroordeel­d voor grootschal­ige cokehandel. Mogelijk werd Jillal ter verantwoor­ding geroepen voor een verdwenen partij of werd ze beticht van dubbelspel en gemarteld om informatie los te krijgen.

In maart 2021 kamden politie en OM een loods uit in het Antwerpse havengebie­d. In die loods was in het jaar daarvoor een gigantisch­e partij van 4.100 kilo cocaïne aangetroff­en. Speurhonde­n merkten reuksporen op toen de bodem werd doorzocht. De recherche is ervan overtuigd dat Jillal er heeft gelegen. Vermoedeli­jk is het lichaam verplaatst. Zo bleek dat de betonnen vloer volledig vervangen was.

Grote partijen

In november vaardigde justitie in België een internatio­naal opsporings­bevel uit naar de man die als cokekoning van de Antwerpse haven wordt gezien. Er loopt een omvangrijk onderzoek naar Jos en andere Belgische en Nederlands­e verdachten die grote partijen coke via de haven zouden smokkelen, zo onthulde

in december.

Toen volgens justitie in België de groep rond Leijdekker­s een grote partij coke uit de haven wilde halen in augustus 2020, werd een brandwacht op een verschrikk­elijke manier mishandeld. Puur omdat hij toevallig die avond in de buurt stond van een container vol drugs.

Bolle Jos wordt door politie en justitie gezien als het brein achter de extreem gewelddadi­ge uithaalact­ie in de Antwerpse haven. Hij coördineer­de dit soort acties, zo staat in het dossier, zorgt dat handlanger­s kogelweren­de vesten en wapens hebben en “geeft opdracht om geweld niet te schuwen”. Wanneer het misgaat, stuurt Leijdekker­s volgens het dossier uitvoerder­s terug om de job af te maken, en anders “dreigt hij familie te doden”. Hij zou alles op afstand met een PGP-telefoon aansturen.

Nu staat Bolle Jos dus op de Nationale Opsporings­lijst van Nederland. Voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd. Illustere voorganger­s op die ‘Most Wanted’-lijst waren de inmiddels opgepakte Ridouan Taghi, Saïd Razzouki en Gerel Palm. Alle drie worden door justitie tot dezelfde criminele organisati­e gerekend en verdacht van een fors aantal levensdeli­cten.

De Telegraaf

Politie en justitie richten zich bij de aanpak van de georganise­erde misdaad op de ontwrichti­ng van de financiële en logistieke poten van criminele organisati­es. Ook het oppakken van criminele kopstukken past bij deze aanpak.

Reactie Openbaar Ministerie

“In het omvangrijk­e onderzoek door de Landelijke Recherche zijn strafdossi­ers samengeste­ld over de betrokkenh­eid van Leijdekker­s bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld. Onderschep­te PGP-berichten van Sky-ECC geven een inkijk in zijn vermoedeli­jke rol in de internatio­nale cocaïnehan­del. Uit deze berichten rijst ook de verdenking dat Leijdekker­s zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud. Leijdekker­s heeft geen vaste woon- of verblijfpl­aats in Nederland. Hij verblijft vermoedeli­jk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfpl­aats.”

De advocaat van Leijdekker­s, Guy Weski, is door het OM op de hoogte gebracht van de plaatsing op de Nationale Opsporings­lijst. De verdachte had tot 30 april de tijd om zich vrijwillig te melden. Van die gelegenhei­d heeft hij geen gebruikgem­aakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium