Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poppen Claire en Gilbair slaan alarm: te veel fijn stof

Ook op ‘trage wegen’, waar minder autoverkee­r is, wordt WHO-norm overschred­en

- DRIES VAN THIELEN REBECCA VAN REMOORTERE

Van januari tot en met november vorig jaar gingen bijna vierhonder­d vrijwillig­ers op wandel met de poppen Claire en Gilbair. Die poppen maten de luchtkwali­teit op de trage wegen in Mortsel, Wilrijk en Berchem. Wat blijkt: “Zelfs als we al het verkeer uit Antwerpen bannen, blijft de hoeveelhei­d fijn stof hoger liggen dan wat de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) gezond acht.”

De poppen Claire en Gilbair werden in een kinderwage­n mee op pad genomen door 397 vrijwillig­ers. Goed voor 3.680,5 kilometer doorheen Mortsel, Wilrijk en Berchem. Het doel? De luchtkwali­teit meten en het effect nagaan van trage wegen op deze luchtkwali­teit. Claire en Gilbair maten zowel de concentrat­ies fijn stof, ultrafijn stof en zwarte koolstof, als de temperatuu­r en luchtvocht­igheid. De metingen focusten vooral op fijn stof op hoogte van kleuters en baby’s in kinderwage­ns op straat.

Het onderzoek ging uit van het departemen­t bio-ingenieurs­wetenschap­pen van UAntwerpen samen met de provincie en streekvere­niging De Zuidrand. “Het verkeer is een belangrijk­e oorzaak van slechte luchtkwali­teit. Onderzoek toonde al aan dat jonge kinderen een heel kwetsbare groep zijn. Zij bevinden zich het dichtst bij de uitlaatpij­pen van wagens”, zegt professor Roeland Samson van de UAntwerpen.

Slechter in voormiddag

De resultaten van het onderzoek zijn zeer duidelijk. Zelfs op de trage wegen, die niet bedoeld zijn voor gemotorise­erd verkeer, zijn de concentrat­ies fijn stof veel te hoog. “Verder is de luchtkwali­teit slechter in de voormiddag – tijdens de spits en de uitloper ervan – dan in de namiddag.”

Het project zag de cijfers van de metingen op 23 april 2021 de hoogte inschieten: “Tijdens de brand in Brecht was de hoeveelhei­d fijn stof vier keer hoger dan wat de WHO aanbeveelt.”

Professor Stijn Verhulst, diensthoof­d kindergene­eskunde in het UZA, bevestigt dat er een verband is tussen de luchtkwali­teit en de gezondheid van kinderen. “Als kinderen in een gezin opgroeien waarvan één van de ouders astma heeft, is de kans groter dat het kind later astma krijgt als het opgroeit langs een grote baan.”

Er is anekdotisc­h bewijs dat deze stelling bevestigt. “Sommige van mijn astmapatië­nten hebben een Marokkaans­e achtergron­d. Wanneer ze tijdens de vakantiema­anden naar de gebergtes in hun thuisland trekken, hebben ze hun medicatie niet nodig. Maar zodra ze weer in Antwerpen op de Ring rijden, hebben ze hun medicatie weer nodig.”

Het burgerwete­nschappeli­jk Claireproj­ect – Clean Air for Everyone – heeft ook een groter doel, namelijk de bewustword­ing van burgers. “Het project Curieuze Neuzen legde bloot dat de straat waarin ik woon, de Borsbeekst­raat, 2,5 keer meer stikstof bevat dan toegelaten is”, zegt Tom Cox, mede-initiatief­nemer van Recht op Lucht. “Er kwam geen gevolg aan deze metingen en we voelden ons in de steek gelaten. Daarom richtten we vzw Recht op Lucht op om zelf onderzoek te doen. En wat bleek? In Antwerpen kan je nooit zuivere lucht inademen.”

De onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen reiken een aantal aanbevelin­gen aan. ”Trage wegen met voldoende groen, zoals de oude spoorwegbe­rm in Mortsel, zijn goede groene buffers voor omliggende straten: ze zorgen zowel voor filtering van luchtvervu­iling als voor verkoeling. Het lokale en regionale beleid zouden dus meer moeten inzetten op die trage wegen”, aldus Samson.

Wat kan je zelf als burger doen? Je verplaatsi­ngen zo veel mogelijk te voet, met de fiets of met openbaar vervoer te doen. En kies voor rustige en groene routes, want die zijn gezonder dan drukke banen. “En stop met je huis te verwarmen met een houtkachel.”

 ?? FOTO BELGA_HANDOUT ?? De onderzoeke­rs op pad met de meetappara­tuur.
FOTO BELGA_HANDOUT De onderzoeke­rs op pad met de meetappara­tuur.
 ?? FOTO UANTWERPEN ?? Gilbair.
FOTO UANTWERPEN Gilbair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium