Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad roept hulp van gepensione­erden in om loketachte­rstand weg te werken

- SACHA VAN WIELE

Om de achterstan­d aan de stadsloket­ten weg te werken, hoopt de stad Antwerpen een beroep te doen op recent gepensione­erde stadsmedew­erkers. De stadsloket­ten worden tijdelijk versterkt met 28 personeels­leden van andere diensten en jobstudent­en. Er komen ook versnelde aanwerving­en. Dit zou er voor moeten zorgen dat over enkele weken en maanden de achterstan­d is weggewerkt.

De vakbonden trekken aan de alarmbel. Het personeel aan de stadsloket­ten verzuipt in het werk. Ken Zegers, vakbondsse­cretaris voor ACOD, heeft het over mailboxen met 6.000 tot 10.000 onverwerkt­e mails. De oorzaken voor deze hoge werkdruk zijn de uitval door corona, de komst van Oekraïense vluchtelin­gen en de jaarlijks piek voor de zomervakan­tie met de reisdocume­nten.

Antwerps schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) grijpt na overleg met de vakbonden nu in. Opmerkelij­k is dat zij hoopt een beroep te doen op stadsmedew­erkers die recent op pensioen zijn gegaan. Aan hen zal worden gevraagd om tijdelijk mee te helpen aan de stadsloket­ten en dit voor een vergoeding. Ook tijdens de vaccinatie­periode was er zo’n oproep naar gepensione­erde apothekers en verplegers. Daarnaast worden 28 personeels­leden van andere diensten mee ingezet aan de stadsloket­ten. Een versnelde aanwerving moet zorgen dat de openstaand­e plekken worden ingevuld. Dit zijn vervanging­en van medewerker­s die zijn vertrokken. Ook jobstudent­en zullen in de zomermaand­en worden ingezet.

“Dit is EHBO”

“We verwachten dat we over enkele weken of maanden de achterstan­d hiermee hebben weggewerkt”, zegt Ait Daoud. Volgens Antwerps vakbondsse­cretaris ACV Openbare Diensten Skender Baleci moest er dringend iets worden gedaan aan de werkdruk.

“Wat er nu gebeurt, is eigenlijk eerste hulp bij ongevallen”, zegt Baleci, . “De werkdruk is zo hoog dat het alle hens aan dek is. Later op het jaar is het wel belangrijk om rond de tafel te zitten hierover. We moeten niet alleen een goed beeld krijgen van wat er aan de hand is aan de stadsloket­ten, maar ook wat er aan moet worden gedaan. Het personeel heeft behoefte aan stabilitei­t en een vooruitzic­ht. Vergeet niet dat het stadsbestu­ur in december een nieuwe reorganisa­tie wil van de stadsloket­ten.”

Volgens de schepen is de achterstan­d een gevolg van uitzonderl­ijke omstandigh­eden. Zij verwacht geen herhaling met de plannen die nu op tafel liggen. Met ‘Loket op Maat’ maken de klassieke districtsh­uizen op 1 december plaats voor vier regioloket­ten, zes stadsloket­ten en 32 selfservic­ezuilen.

“Samen met ‘Loket op Maat’ lanceren we ook de A-app”, zegt Ait Daoud. “Mensen krijgen via deze applicatie op hun smartphone een loket in hun handpalm. Nog nooit zullen zoveel documenten digitaal worden aangeboden. De nieuwe organisati­e van de loketten en de digitalise­ring gaan er voor zorgen dat er minder werkdruk is voor ons personeel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium