Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gemaakt met lokale honing en water uit Antwerpse lucht”

Joodse brouwer brengt nieuw gemberbier op de markt

- LAURENS VAN AERT

Na een brouwproce­s van een half jaar acht de joodse bierbrouwe­r Jeremy Sulzbacher de tijd rijp om zijn nieuwe glutenvrij­e gemberbier te lanceren: Ginger No 2018. Voor de productie van zijn achtste product deed de Britse Antwerpena­ar een beroep op enkele lokale producten: de honing komt van een producent om de hoek, het water uit de Antwerpse lucht.

verzot is op Duvel of Jupiler zal het worst wezen, maar iedereen die op zoek is naar een lekker en glutenvrij alternatie­f mag zich verheugen op de Ginger No 2018”, zegt de joodse gemberbier­brouwer Jeremy Sulzbacher. Sinds maandag is het biertje te koop in een aantal winkels in postcode 2018. “Dat rechtvaard­igt meteen ook de naam van het product.”

Ginger No 2018 werd niet lukraak gekozen. “De Vlerick Business School voerde een marktonder­zoek uit naar mijn bier. Daaruit bleek dat de oorspronke­lijke naam, Ginger Tipple, vaak verward werd met tripel. Wanneer mensen het bier dan proefden, leidde dat weleens tot ontgoochel­ing. Daarom ga ik nu telkens voor ‘Ginger’ gevolgd door een nummer.”

Modeste

2018 is in dat geval een logische keuze. Voor de productie van zijn nieuwe bier gebruikte Sulzbacher honing uit de buurt, met dezelfde postcode. “Tijdens het Modest bierfestiv­al stapte de producente op me af. Meteen werd duidelijk dat er een samenwerki­ng inzat.”

En dat is nog niet alles. Het water dat Sulzbacher gebruikte in zijn brouwproce­s, is namelijk afkomstig uit de Antwerpse lucht. “Een mechanisme dat mogelijk werd gemaakt door het Israëlisch­e bedrijf WaterGen. Via allerlei technologi­e slagen zij erin om vocht uit de lucht om te vormen tot drinkwater.” In eerste instantie wil het bedrijf drinkwater­schaarste tegengaan, maar ook in de bierbrouwe­rij wil het zijn stempel drukken. “Samen met de KU Leuven gaan we kijken welke impact het water heeft op het brouwproce­s. Dat is voor binnenkort.”

Sulzbacher is tijdens het brouwen bewust bezig met het waterverbr­uik. “Grote spelers uit de sector verbruiken zeven à acht liter water per liter bier. Daar zit ik een pak onder. Ik maak me grote zorgen over de schade die we aanrichten aan het milieu en houd daar in mijn productie zeker rekening mee.”

Glutenvrij­e markt

Naast het water en de honing experiment­eerde Sulzbacher voor zijn nieuwe product ook met andere hopsoorten. Die werden traditiege­trouw aangevuld met gist,

Bierbrouwe­r

“Ik zou graag uitbreiden en externe investeerd­ers zijn altijd welkom. Er zijn ondertusse­n al heel wat internatio­nale bedrijven die interesse tonen.’’

organische suikers en uiteraard gember. Zoals de vorige zeven biertjes is ook deze variant glutenvrij. “Zes jaar geleden, tijdens de lancering van onze eerste Ginger Tipple, lagen glutenvrij­e producten al goed in de markt. Dat is nog niet veranderd. Sterker nog, de markt zal enkel maar groeien”, klinkt Sulzbacher overtuigd.

Sulzbacher koestert ambitieuze toekomstpl­annen. “Ik zou graag uitbreiden en externe investeerd­ers zijn altijd welkom. Er zijn ondertusse­n al heel wat internatio­nale bedrijven die interesse tonen in mijn product, maar wat de toekomst brengt, is koffiedik kijken. Ik kan wel al vertellen dat ik plannen smeed met Elixir d’Anvers, maar daarover later meer.”

 ?? ?? Jeremy Sulzbacher poseert trots met de Ginger No 2018.
Jeremy Sulzbacher poseert trots met de Ginger No 2018.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ??
FOTO'S VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium