Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voertuigen meten lucht, verkeer en staat van weg

- (jas)

Twintig dienstwage­ns van de stad Antwerpen zijn voortaan uitgerust met meettoeste­llen die zowel de luchtkwali­teit, verkeersdr­ukte en de toestand van het wegdek in kaart brengen. Daarmee wil de stad data verzamelen om de leefbaarhe­id in de stad te verbeteren.

Zwitserse bedrijf Sparrow Analytics heeft twintig dienstvoer­tuigen van de stad Antwerpen uitgerust met meetappara­tuur. De toestellen zijn op het dak van de auto’s bevestigd en zullen de komende zes weken verschille­nde zaken in kaart brengen.

De meetappara­tuur meet onder meer de luchtkwali­teit, maar ook de vochtighei­d en temperatuu­r, geluid en trillingen. Het idee is dat door al die zaken tegelijker­tijd te meten, er ook verbanden gelegd kunnen worden. Wat is het effect op de geluidsove­rlast of de luchtkwali­teit als je rijdt op een wegdek in slechte staat, bijvoorbee­ld.

Nieuwe inzichten

“Onze toestellen zijn gecertific­eerd door het Zwitsers meteorolog­isch instituut”, vertelt Maxim Interbrick van Sparrow Analytics. “Dat is belangrijk, omdat het een bewijs is dat onze meetresult­aten ook accuraat zijn. Door de toestelHet len te koppelen aan dienstwage­ns krijgen we een duidelijk beeld van de situatie op straatnive­au. Alles is met elkaar gelinkt. In een eerste test in Genève hebben we gemerkt dat de overgang van een zone 50 naar zone 30 geen impact heeft op de geluidsove­rlast, maar wel op de luchtkwali­teit. De metingen heeft het stadsbestu­ur daar ook geholpen om straten waar het wegdek in slechte staat is, in kaart te brengen.”

Leefbaarhe­id

Antwerps schepen van Innovatie Erica Caluwaerts (Open Vld) hoopt dat de resultaten kunnen helpen om meer gerichte maatregele­n te nemen om de leefbaarhe­id in de stad te verhogen. “De data waarover de stad beschikt komt vanuit verschille­nde hoeken en is vaak gericht op één aspect, zoals luchtkwali­teit. Meerdere zaken tegelijk meten, kan tot nieuwe inzichten leiden. Bovendien wordt er geen enkele centimeter meer gereden om de metingen uit te voeren. Onze dienstwage­ns doen gewoon hun dagelijkse routes, de sensoren doen de rest.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Schepen van Innovatie Erica Caluwaerts (Open Vld) en Maxim Interbrick van Sparrow Analytics bij één van de twintig dienstvoer­tuigen uitgerust met meetappara­tuur.
FOTO JAN VAN DER PERRE Schepen van Innovatie Erica Caluwaerts (Open Vld) en Maxim Interbrick van Sparrow Analytics bij één van de twintig dienstvoer­tuigen uitgerust met meetappara­tuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium