Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beldiamond traceert oorsprong van diamanten via blockchain

Juwelenmer­k is gestopt met aankopen van diamanten uit Rusland

- JAN STASSIJNS

Juwelenmer­k Beldiamond is een samenwerki­ng aangegaan met Everledger, een bedrijf gespeciali­seerd in blockchain-technologi­e. Beldiamond wil de ethische oorsprong van de edelstenen garanderen. “Zo weten we precies waar een diamant vandaan komt en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhande­laar is gekomen”, zegt zaakvoerde­r Philippe Lipschutz.

Waar komen de diamanten vandaan? Bij het Antwerpse juwelenmer­k Beldiamond krijgen ze die vraag steeds meer te horen. Het antwoord moeten zaakvoerde­rs Philippe Lipschutz en Timour el Gammal dan vaak schuldig blijven.

Er bestaat wel zoiets als het ‘Kimberleyp­roces’, waarmee aangetoond kan worden dat een ruwe diamant ‘conflictvr­ij’ is en de opbrengst niet naar één of andere rebellengr­oep gaat. Maar organisati­es zoals Amnesty Internatio­nal hebben daarop kritiek omdat het niet altijd over doeltreffe­nde controles beschikt.

“De jongere generatie maakt zich steeds meer zorgen over de ethische kwestie”, zegt Lipschutz. “Ze wil dictatoria­le regimes en waar de mensenrech­ten niets waard zijn, niet financiere­n. Wij zijn sinds het Russisch-Oekraïense conflict uitbrak ook gestopt met aankopen in Rusland, maar blijven kopen in Oekraïne. We willen ook dat de klant zelf een bewuste keuze kan maken.”

Daarom ging Beldiamond in zee met Everledger, een bedrijf dat gespeciali­seerd is in blockchain­technologi­e.

“Transparan­ten kan niet”

Blockchain is een soort database, waarin transactie­s opgeslagen kunnen worden. De technologi­e maakt het mogelijk om de gegevens

van een bepaald goed, zoals een kunstwerk, een fles wijn of een diamant, op een veilige en onverander­lijke manier vast te leggen. “Zo weten we precies waar een diamant vandaan komt

en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhande­laar is geraakt”, zegt Philippe. “Elke stap kan gevolgd worden: de diamantsli­jpers die de edelsteen bewerkt hebben, het labo dat het certificaa­t heeft afgeleverd, de vorige eigenaars,... Wie de diamant koopt, krijgt toegang tot al die documenten. Transparan­ter dan dit kan dus niet.”

Het gebruik van blockchain­technologi­e voor diamanten is nog niet wereldwijd ingeburger­d. Slechts een beperkt aantal stenen op de markt wordt op die manier geverifiee­rd.

“De database bestaat vandaag uit zo’n 30.000 stenen”, legt Philippe uit. “Maar dat betekent niet dat al die diamanten de juiste karakteris­tieken hebben om in een ring te gebruiken. Het is wel waar we naartoe willen. Dit is de toekomst.”

iwww.beldiamond.com

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Philippe Lipschutz, zaakvoerde­r van juwelenmer­k Beldiamond.
FOTO PATRICK DE ROO Philippe Lipschutz, zaakvoerde­r van juwelenmer­k Beldiamond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium