Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik schilder verder op wieltjes”

Guy Van den Bulcke (91) bereikt het allerhoogs­te met retrospect­ieve bij Campo & Campo

- FRANK HEIRMAN

Aan succes heeft het Guy Van den Bulcke niet ontbroken. Pas afgestudee­rd won hij met zijn abstracte doeken de belangrijk­ste kunstprijz­en. Zijn latere figuratiev­e doeken scoorden vooral in de Verenigde Staten. Daarnaast bouwde hij een carrière als zakenman uit. Op zijn 91ste krijgt hij bij Campo & Campo een retrospect­ieve. “Ik probeer nog gelukkig voort te schilderen op wieltjes”, zegt hij gedreven.

Wie argeloos rondwandel­t in het overzicht van zestig grote schilderij­en van Guy Van den Bulcke zou geloven dat er twee verschille­nde kunstenaar­s aan het werk zijn. Abstracte schilderij­en met veel broeierige gele tinten hangen naast bizarre hyperreali­stische taferelen met veel vrouwelijk schoon. “Op kunstgebie­d ben ik biseksueel”, bekent Guy Van den Bulcke, “en dat heeft men me nooit vergeven. Je moet trouw zijn. In België werd ik na mijn breuk met de abstractie niet meer aanvaard. Ik heb het nadien allemaal zelf moeten doen.”

Baanbreken­d

Zijn start in de kunstscène was nochtans baanbreken­d. Aan de Antwerpse Academie waar Isidoor Opsomer de plak zwaaide en een braaf realisme eiste, koos de technisch begaafde student Van den Bulcke als één van de eerste voor de lyrische abstractie. Daarvoor genoot hij bijval bij critici en won hij in 1952 de Prijs van Rome en twee jaar later de Prijs van de Jonge Belgische Schilderku­nst, de hoogste kunstprijz­en in België. Daarop kreeg hij uitnodigin­gen van toonaangev­ende galeries, zelfs in Parijs en Milaan waar hij kennismaak­te met Fontana, Max Ernst en Zadkine.

Ondanks het succes was leven van kunst destijds hachelijk. Daarom nam Van den Bulcke een baan als verkoper van smeerolie bij Total. Dat deed hij prima, waarna hij overstapte naar de immobiliën­sector, waar hij zich specialise­erde in de inplanting van benzinesta­tions en supermarkt­en.

“Toen collega’s van G58 vroeg of ik interesse had om mee te doen, moest ik bekennen dat ik niet vrij was”, blikt Van den Bulcke terug. “Een beslissing waar ik nu spijt van heb.” Tussen 1965 en 1970 kwam hij nog nauwelijks aan schilderen toe. Toen hij in 1975 met nieuw werk naar buiten kwam, bleek dat plots helemaal anders van stijl. Popart en hyperreali­sme waren opgekomen en Guy Van den Bulcke had daar op zijn manier aansluitin­g bij gevonden.

“Blijven doorgaan met abstractie was te gemakkelij­k geworden. Ik geloofde er niet meer in want abstractie is een soort religie. Om de breuk te tonen veranderde ik mijn aanvankeli­jke artiestenn­aam Guy Bulcke in mijn echte naam Guy Van den Bulcke. Mijn figuratiev­e werk beschouw ik als een geestelijk­e voortzetti­ng van het surrealism­e. Figuren, vogels en landschapp­en meng ik met elkaar zonder enige logische band.”

Amerika

In België bleven galeries en musea gesloten voor de nieuwe Guy Van den Bulcke, maar Amerika viel er wel voor. “Vele zakenrelat­ies hier wisten zelfs niet dat ik schilderde. Een publiek en een vaste galerie heb ik in België nadien nooit meer gehad. Ik verkocht vooral in Amerika.”

Op zijn 91ste schildert Guy Van den Bulcke nog dagelijks enkele uurtjes in zijn atelier in Schoten. Dat dat vanuit een rolstoel moet, is nauwelijks hinder want zo kan hij geconcentr­eerder doorwerken. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, wel voor zijn eer als kunstenaar. “Ik probeer met schilderen gelukkig en gezond verder te leven want ik ben te oud om me nog druk te maken. Het geeft me voldoening dat mijn abstract en figuratief werk eindelijk evenwaardi­g naast elkaar hangen. ”

De retrospect­ieve Guy Van den Bulcke loopt tot 21 mei bij Campo & Campo, Grote Steenweg 19, Berchem. www.campocampo.be

i

 ?? FOTO FH ?? Guy Van den Bulcke bij een werk uit 1975.
FOTO FH Guy Van den Bulcke bij een werk uit 1975.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium