Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GvA-fotograaf gaat met oude Rolleiflex op pad door districten

- (fh)

Naar aanleiding van 1 jaar Antwerps Talent organiseer­t zaakvoerde­r Steven de Jaeger een tentoonste­lling met foto’s en collages. Een van de exposanten is

Patrick De Roo, die ‘onopgemerk­te’ taferelen in de diverse stadsdistr­icten vastlegt met een oude Rolleiflex.

Gazet van Antwerpen-fotograaf

Twaalf jaar geleden was Patrick De Roo een van de vijf geselectee­rden voor de eerste editie van Antwerpse Stadsfotog­raaf, opgezet door Roger Szmulewicz. Met een oude Leica fotografee­rde hij toen plekken en toestanden in Antwerpen die uit de toon vielen omdat ze niet spectacula­ir of schattig pittoresk waren, maar gewoon en meestal vergeten.

Een gelijkaard­ig opzet is de grondslag van een nieuwe reeks beelden die De Roo dit jaar maakte. De Leica werd ingewissel­d voor een oude Rolleiflex uit zijn grote collectie oude camera’s. Dat levert negatieven op van 6 bij 6 centimeter, die hij zelf ontwikkelt, daarna scant en niet te groot afdrukt. Ruim bemeten afdrukken zouden niet enkel onscherp dreigen te worden, maar vooral het tafereel iets opzichtigs geven.

Dat is niet de bedoeling. “De reeks is niet spectacula­ir en moet dat niet worden”, gelooft De Roo. “Als persfotogr­aaf kom ik overal en heb ik voor en na een opdracht soms de gelegenhei­d om te blijven hangen en naar iets anders te kijken. Met de Rolleiflex moet je je tijd nemen om iets vast te leggen. Ik neem ook maar één foto en hou bij de print de kadrering zoals ik ze heb vastgelegd.”

In Antwerps Talent presenteer­t Patrick De Roo een eerste selectie uit zijn beelden die in Antwerpen en de districten opnam. Ze hangen samen op een muur en geven een aanvullend­e kijk op de veelzijdig­e metropool. Een bedreigd pizzahuisj­e in Deurne, een brug in Merksem, een viaduct in Wilrijk, de achterkant van de Albert Heijn-parking in Berchem, een modderweg in Borgerhout…

De Roo hoopt zijn logge Rolleiflex nog een tijdje op pad mee te nemen. “Het is telkens een verrassing van wat er tevoorschi­jn komt.”

Naast Patrick De Roo exposeren Olivier Le Maire en Gert Paenen stadsfoto’s. De expo loopt in Antwerps Talent, Oude Beurs 10, tot en met 29 mei.

iwww.antwerpsta­lent.be

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Pizzahuisj­e in Deurne.
FOTO'S PATRICK DE ROO Pizzahuisj­e in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium