Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen strafklach­t, dus ook geen straf

- MIKE VERWEIJ YANKO BEECKMAN

Het tuchtonder­zoek dat het bureau Bezemer & Schubad binnen Ajax heeft uitgevoerd, heeft het grensovers­chrijdend gedrag van Marc Overmars (49) bevestigd. Belangrijk voor Antwerp: er is geen aanklacht ingediend of aangifte gedaan tegen de Nederlands­e directeur voetbalzak­en. Overmars moet in ons land geen straf meer vrezen.

Marc Overmars stapte begin februari op bij Ajax, nadat bekend was geworden dat een aantal vrouwen seksueel grensovers­chrijdende berichten van hem had ontvangen. Bezemer & Schubad, het onderzoeks­bureau dat werd aangesteld nadat Ajax melding had gemaakt van de zaak bij het Instituut Sportrecht­spraak, vernam dat Overmars die berichten inderdaad over een langere periode heeft gestuurd en sprak vrouwen die deze als “onplezieri­g” en “zeer onplezieri­g” hadden ervaren.

“Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een aantal vrouwen binnen Ajax is geconfront­eerd met ongewenst gedrag”, schrijft Ajax op zijn website. “Dit varieert van foute grappen en denigreren­de of kwetsende opmerkinge­n, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringeri­g gedrag. Geen enkele vrouw heeft een klacht ingediend. Maar ze meldden het wel, want het is duidelijk dat ze er last van hebben. Alle meldsters geven aan dat zij het moeilijk vinden ongewenst gedrag bij vertrouwen­spersonen of binnen de organisati­e aan de orde te stellen, omdat zij bang zijn voor repercussi­es.”

Veilige werkomgevi­ng

Leen Meijaard, voorzitter Raad van Commissari­ssen (RvC) van Ajax, zegt naar aanleiding van het onderzoek: “Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgevi­ng hebben kunnen bieden. Samen met de directie en HR gaan we werk maken van de beoogde verbeterin­gen. De diverse meldingen maken duidelijk dat er werk te doen is, zodat voor iedereen duidelijk is dat ongewenst gedrag niet wordt geacceptee­rd en als zich toch iets voordoet medewerker­s zich vrij voelen het aan de orde te stellen, elkaar daarop aanspreken en het zo nodig melden. Wij zijn de vrouwen dankbaar die grensovers­chrijdend en ander ongewenst gedrag met bijbehoren­de voorbeelde­n bij de onderzoeke­rs hebben gemeld. Wij begrijpen dat dit verre van eenvoudig is geweest”, aldus Meijaard.

Het rapport van Bezemer & Schubad werd vorige week al ingeleverd bij de RvC van Ajax. De belangrijk­ste conclusie van de onderzoeke­rs is dat de cultuur binnen Ajax moet worden veranderd, maar dat dit niets met Overmars of het gedrag van Overmars heeft te maken. Tegen de Nederlands­e directeur voetbalzak­en, die ondertusse­n aan de slag is bij Antwerp, is geen aanklacht ingediend of aangifte gedaan. Het Instituut Sportrecht­spraak moet nog een uitspraak over de zaak doen en kan Overmars nog veroordele­n voor zijn grensovers­chrijdend gedrag. Maar een eventuele schorsing zou niet van toepassing zijn in ons land.

“Wij hanteren al jaren een duidelijke en passen een nultoleran­tie toe op het vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer”, reageerde Antwerp gisteren. “In onze club is er geen plaats voor ongepaste opmerkinge­n of gedrag, van welke aard ook. Dat was in het verleden zo en zal in de toekomst ook zo blijven.” code of conduct

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium