Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We stoppen vuurpijlen in onze onderbroek, maar de echte voorraad ligt dan al lang klaar in het stadion”

Hooligan van club uit Jupiler Pro League klapt uit de biecht

-

Wie zijn die hooligans die van ons Belgische voetbal al een heel seizoen een zootje maken? Wat is hun drijfveer en hoe krijgen ze al die vuurpijlen het stadion in? Een monoloog van een 48-jarige hooligan die uit de biecht klapt. “Hooligans werken naar een gevecht toe zoals een topsporter naar een WK.”

“Dat Antwerp-fans de familietri­bune van Club Brugge bestormden? Vroeger gebeurde dat elke week. Ik begrijp niet waarom iedereen daar zo van maakt. Dat is toch gewoon een beetje uitdagen? Het is nu een spel niet erger dan vijftien jaar geleden. Het lijkt gewoon erger omdat iedereen alles filmt en op sociale media gooit.”

“Wat ik dan weer niet begrijp, is dat onze erecode onder hooligans steeds minder gerespecte­erd wordt. Ik draai al een tijdje mee en vroeger waren er bepaalde afspraken. Geen wapens meenemen naar matchen of gevechten, bijvoorbee­ld. Als je wilt vechten, moet het met de vuisten zijn. En als iemand op de grond ligt, laat je die persoon gerust. Als iemand zich daar niet aan hield, werd die teruggeflo­ten door zijn eigen vrienden. Maar de nieuwe garde veegt daar zijn voeten aan.”

“De nieuwe generatie heeft ook veel minder binding met de club waarvoor ze supportert. Als er nu een deel wordt opgepakt, staat de dag nadien al een nieuwe garde klaar. God weet vanwaar ze blijven komen. Ze nemen ook veel vaker drugs dan vroeger, waardoor ze geen rem meer hebben en er niet mee te praten valt. Ze blijven schoppen als er iemand op de grond ligt en wapens zijn nu schering en inslag. Dat is het mij niet waard. Ik heb al genoeg littekens. Ik ben ook al verscheide­ne keren in het ziekenhuis beland door een gevecht. Hersenbesc­hadiging, twee gebroken polsen, een gebroken enkel, gebroken ribben… Noem maar op. Maar dat maakt mij niks uit. Je herstelt daarvan.”

Kickboks als voorbereid­ing

“Het probleem is dat, als één iemand de erecode niet naleeft, niemand dat nog doet. Vroeger werd er geluisterd naar de oude garde, nu niet meer. Er zijn nu bijvoorbee­ld vaker gevechten die niet op voorhand afgesproke­n zijn. Wij proberen rivalisere­nde supporters­clans altijd te ontmoeten zonder dat daar neutrale fans bij zijn of fans die niet willen vechten. Maar omdat de jongere generatie nu te pas en te onpas en overal vecht, is dat moeilijker geworden.”

“We plannen dus meestal gevech

“Waarom we zo graag vechten? Mannen zitten vol testostero­n en vinden vechten gewoon leuk. Bovendien geeft dat een kick en die is best verslavend.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium