Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De periode onder Losada was het hoogtepunt”

-

Heeft Beerschot nog een poging ondernomen om je te houden? “Zodra de degradatie een feit was, heeft Sander Van Praet

(technisch manager van Beerschot, red.)

me uitgenodig­d voor een gesprek. Hij vertelde me dat ik volgend seizoen in 1B een heel belangrijk­e pion zou zijn. Maar ik wilde pas rond de tafel zitten na de laatste competitie­match. Dat is niet meer gebeurd. De voorbije maand heb ik geen enkel concreet voorstel gekregen van Beerschot.”

Een gemiste kans?

“In mijn hoofd was ik er eigenlijk al klaar mee. Het helpt natuurlijk niet dat er hier nog zoveel onduidelij­kheid heerst. Het bestuur van Beerschot heeft nog steeds geen budget opgemaakt met het oog op volgend seizoen. Ook veel andere spelers wachten nog op duidelijkh­eid. Maar ik kon niet langer wachten. Het voorstel om nog twee jaar langer in 1A te voetballen, kon ik niet laten liggen.”

Je lag bij Beerschot nog een jaar onder contract, maar je maakt gebruik van de degradatie­clausule in je contract waardoor je gratis weg kan. Is dat een gebruikeli­jke clausule?

“Voor alle duidelijkh­eid: die clausule werd op vraag van de club in mijn contract opgenomen. Ik vermoed dat ze zich zo wilde indekken tegen een te zware loonlast in het geval van degradatie. Ik weet niet of dat een gebruikeli­jke clausule is, maar ze komt mij nu alleszins goed uit.”

Ook Westerlo was geïnteress­eerd. Waarom koos je voor OHL? “Het zijn twee mooie clubs, maar ik heb het gevoel dat OHL nog net een

tikkeltje verder staat dan Westerlo qua profession­alisme en standvasti­gheid. Het is zonder twijfel de meest profession­ele club waar ik als profvoetba­ller zal gespeeld hebben. In mijn tijd bij Antwerp stond die club nog nergens en ook Beerschot moet op dat vlak nog stappen zetten. Pas op: ik ben ook op Westerlo gaan kijken en daar hebben ze de voorbije jaren ook een mooie inhaalbewe­ging gemaakt. Dat is een moderne profclub geworden.”

Hoe reageerden je ploegmaats op je vertrek?

“Heel positief. Ze gunnen me deze transfer. Ik ga er ook vanuit dat ik niet de enige zal zijn die de club deze zomer verlaat. Ik ben namelijk niet de enige met die degradatie­clausule en er zijn enkele jongens einde contract.”

Vijf jaar geleden verkoos je Beerschot boven OHL. Een gevoelige transfer omdat je rechtstree­ks overkwam van aartsrivaa­l Antwerp. Toen waren er bijna geen negatieve reacties bij de supporters, nu wel?

“Nee, ik heb dit keer letterlijk geen enkele negatieve reactie gekregen na de bekendmaki­ng van mijn transfer. Mijn overstap van Antwerp naar Beerschot lag toch iets gevoeliger. Ik herinner me mijn eerste wedstrijd nog heel goed. Thuis tegen Gent voor de Memorial Marc Steenacker­s. Toen ik tijdens de rust mocht invallen, hoorde ik wat geroezemoe­s op de tribunes. Ik wist dat ik er meteen moest staan. En dat is me gelukt. Uiteindeli­jk heb ik vijf seizoenen bij Antwerp gespeeld en vijf bij Beerschot. Netjes verdeeld dus. (lacht)”

Je laat de club op een slecht moment achter. Knaagt dat?

“Ja, dat is vervelend. Ik heb hier vijf intense jaren gekend met veel tegenslage­n, maar gelukkig ook met heel veel mooie momenten. Het voorbije jaar was voor mij individuee­l het strafste uit mijn carrière. Ik scoorde op Club Brugge, op Anderlecht en op Antwerp. Daar droom je als kind van. Maar voor Beerschot was het veruit het slechtste seizoen sinds de doorstart in de provincial­e reeksen. Een annus horribilis. Ik heb er dus een heel dubbel gevoel bij. Het is een beetje het einde van een tijdperk voor de club, zo lijkt het.”

Wat was het hoogtepunt in die vijf jaar Beerschot?

“Dat was ongetwijfe­ld de periode onder Hernán Losada, met de titel in 1B als ultieme hoogtepunt. Het jaar nadien maakte ik op mijn 30ste mijn debuut in 1A. Ook die eerste maanden in 1A waren onvergetel­ijk.”

Naar het dieptepunt moeten we niet vragen, zeker?

“Dit seizoen was inderdaad het absolute dieptepunt. Al waren die twee verloren promotiefi­nales tegen Cercle Brugge en KV Mechelen ook beenhard om te accepteren. Vooral die tegen Cercle, omdat ik die nederlaag niet had zien aankomen. Tegen KV Mechelen was het al straf dat we een dubbele promotiefi­nale konden afdwingen, want het had een veel sterkere ploeg dan wij.”

En dan vergeet je nog dat ene moment op trainingsk­amp in 2019, toen jullie te horen kregen dat het van omkoping beschuldig­de KV Mechelen toch naar 1A mocht promoveren.

“Dat was inderdaad ook heel pijnlijk. Toen heb ik overwogen om te vertrekken, ik voelde mij geflikt en had ruzie met Stijn Vreven. We hebben toen zelfs een soort crisisbera­ad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium