Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen herkennen mij steeds meer”

Winnares van Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen wil na memorabel voorjaar ook schitteren in Giro en Tour

- WERNER BOURLEZ

SD Worx heeft het contract als hoofdspons­or van het vrouwentea­m opengebrok­en tot eind 2026, met dank aan Lotte Kopecky (26). De Belgische kampioene kroonde zich tot koningin van het voorjaar en wil nu ook in de zomer oogsten om zo nog meer het boegbeeld van het team te worden. En van het vrouwenwie­lrennen tout court. “Ik besef dat ik steeds bekender word, ik moet daar nog aan wennen.”

Kopecky knikte goedkeuren­d toen Kobe Verdonck, CEO van SD Worx, en teammanage­r Erwin Janssen de handen schudden: de hoofdspons­or blijft nog minstens vier jaar aan boord. Logisch, want met Kopecky heeft het bedrijf met hoofdzetel in Antwerpen het ideale reclamebor­d. Kopecky heeft een contract tot eind 2024 en het is geen geheim dat SD Worx nog langer met haar in zee wil. “Ja, maar ik mag niet te vroeg tekenen. Je moet het ijzer smeden terwijl het heet is, zeggen ze.

Maar hopelijk wordt het nog heter.” (grijnst)

Je hebt een pracht van een voorjaar achter de rug, met zeges in Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen, maar wringt die tweede plaats in Parijs - Roubaix niet een beetje?

“In de bespreking de avond voordien heb ik zelf gezegd dat ik voor ploeg wilde rijden. Ik had nooit gedacht op het podium te staan. Achteraf bekeken hadden we die wedstrijd kunnen winnen, niet per se met mij als afwerker, maar we hebben de wedstrijd uit handen gegeven. Was ik te lief? Misschien, maar ik lig hier nog een tijd onder contract en de ploegsfeer vind ik heel belangrijk. Ik wilde Chantal van den BroekBlaak aan de zege helpen. Het lukte helaas niet. Had ik zelf kunnen winnen? Misschien, maar ik heb er achteraf gezien geen spijt van.”

Door je prestaties word je steeds populairde­r, ook buiten de koers. Dat is een nieuwe realiteit.

“Na de Ronde werd in het nieuws het verslag van de vrouwen eerst vermeld. Daar schrok ik van. Ik besef dat ik steeds bekender word. Dat is niet helemaal nieuw, maar ik moet proberen om er steeds beter mee om te gaan, wat niet altijd makkelijk is. Ik merk ook dat mensen mij steeds meer herkennen. Ik deed ook mee aan het VTMprogram­ma maar het is niet dat ik sta te springen om op te draven

Marble

Mania,

op televisie. Het moet passen. In ieder geval: voor de moeten ze mij niet bellen.”

Slimste Mens

Hoge bomen vangen ook meer wind, dat is de keerzijde van de medaille.

“Vorige week was ik op de luchthaven en liet er iemand een bananensch­il vallen. Ik stond aan te schuiven voor mijn bagage, dus ik kon niet weg. Maar ik heb ze toch opgeraapt en op een paaltje gelegd. ’s Avonds kreeg ik een bericht: een bananensch­il hoort in de vuilnisbak! Ik kon ze ook op de grond laten liggen hé. Ik ben verdorie de eerste om andermans vetzakkeri­j op te ruimen. Mensen krijgen zo snel een verkeerd beeld, ik was daar twee dagen slecht van. Sportief kreeg ik ook kritiek dat ik te passief reed. Maar in de Strade viel ik zelf aan en in de Ronde nam ik niet over van Van Vleuten omdat er telkens een ploegmaat vooruit reed. En waarom zou ik aanvallen op de Paterberg als ik weet dat ik de snelste ben aan de finish?”

Deel één van het seizoen is voorbij, wat staat er op de planning in deel twee? “Ik vertrek deze week in eind mijn

eentje naar Spanje op stage. Ik ga naar dat hoogtehote­l in Denia Ik slaap ook al een week thuis in mijn hoogtetent, zodat ik mij niet moet aanpassen en meteen voluit kan trainen. Ik herneem in de Ronde van Burgos en rij de Prudential Ride London Daarna ga ik opnieuw op hoogtestag­e, in Tignes, ditmaal met de ploeg. Om de Giro Rosa voor te bereiden.” (Syncrosfer­a, red.). (19-22 mei, red.) red.). (1-10 juli, red.) (27-29 mei,

De Giro is toegevoegd aan je programma. Zo net voor de Tour, is dat wel verstandig?

“Afgelopen jaren waren er veel klimritten, maar nu zijn er meer vlakkere aankomsten. Het wordt een Giro waar je niet gebroken uitkomt, het lijkt mij de ideale voorbereid­ing. Ik ga geen ritzeges laten liggen natuurlijk, maar de Tour wordt het grote doel.”

Kan je die Tour Féminin winnen Er zijn twee zware ritten, onder meer met aankomst op La Planche des Belles Filles, maar misschien kan je die wel aan?

“Dat is een vraagteken. Daarom ga ik niet voor het klassement. We hebben met Demi Vollering en Ashleigh Moolman rensters in het team van wie we zeker zijn dat ze kunnen meespelen voor de eindzege. We gaan geen risico’s nemen. Ik win ook liever een rit dan dat ik derde word in het eindklasse­ment. Ik vind het spannend en hoop dat het even leuk wordt zoals ik het mij nu voorstel De Tour, met gele trui, groene trui, bollentrui: dat spreekt zo aan. Het wordt top.” (lacht).

Volgend jaar komt er met Milaan Sanremo wellicht een voorjaarsk­lassieker bij.

“Ik hoop met de Cipressa en Poggio erin en wat mij betreft mag de koers wat langer zijn dan normaal. Geen 300 km zoals bij de mannen, maar 200 moet zeker kunnen. Dan zal het die wedstrijd nog specialer maken. Laat maar komen.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium