Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je garage is geen golfbaan”

Gemeente bestrijdt parkeerpro­bleem met opmerkelij­ke affiche

- JAN AUMAN

Heb je het geluk over een garage te beschikken, gebruik die dan waarvoor ze oorspronke­lijk gebouwd werd: om je eigen wagen in te stallen. Schepen van Mobiliteit Iefke Hendrickx (N-VA) koppelt aan deze opmerkelij­ke oproep meteen een andere maatregel om de oplopende parkeerstr­ess in Schoten te verhelpen: de blauwe zone in het centrum waar je verplicht een parkeersch­ijf moet leggen, wordt ingekrompe­n.

Een affiche waarop een man een balletje slaat met zijn golfclub… op het kunstgras in zijn benepen garagebox. Met dit door Studio Edelweiss aangelever­d beeld in de met auto’s verzadigde straten van Schoten wil het schepencol­lege aantonen dat heel wat garages intussen andere bestemming­en hebben gekregen.

“Die golfer hebben we met een knipoog op onze affiche gezet. Maar dat garages dienstdoen als bijvoorbee­ld fitnesskam­er of opslagruim­te, dat is wel de realiteit”, weet schepen van Mobiliteit Iefke Hendrickx (N-VA). “In de meest dichtbebou­wde wijken zijn parkeerpla­atsen nochtans erg schaars. We doen daarom een warme oproep aan alle Schotenare­n met een parkeergar­age: hou een lenteschoo­nmaak en maak wat plaats vrij om je auto weer in je garage te kunnen zetten. Zo ko

men er op straat parkeerple­kken vrij voor anderen.” Parkeersch­ijf

De gemeente zegt zelf haar steentje bij te dragen en meer parkeerpla­atsen te voorzien op straat door nog deze maand haar zogenaamde blauwe zone te verkleinen. Concreet zullen de bewoners van de Villerslei, Sint-Cordulastr­aat, Verbertstr­aat, Kuipersstr­aat, een deel van de Theofiel Van Cauwenberg­hslei en de Kruispadst­raat geen parkeersch­ijf meer moeten leggen. Daardoor zullen ook in de aanpalende straten plaatsen vrijkomen, verwacht de mobiliteit­sschepen.

De parkeersch­ijf blijft uiteraard wel verplicht op centrumpar­king ’t Ven. Daar mag je slechts twee uur aaneengesl­oten blijven staan, net als in het echte centrum. In Schoten moet ook in de toekomst nergens betaald worden om te parkeren. In de kleinere blauwe zone zal de politie voortaan wel streng controlere­n op die schijf, laat de gemeente nog weten. De ingreep wordt na zes maanden geëvalueer­d.

“Gaat de gemeente ons nu ook al zeggen wat we wel en niet mogen doen in onze eigen garage?”, is een vaak voorkomend verwijt. Andere Schotenare­n verwijzen naar de vele bestelwage­ns en mobilhomes die plaatsen innemen. Sommigen pleiten ervoor om het aanleggen van voortuinpa­rkings toe te laten. En nogal wat sceptici verwijzen naar de bouwwoede die de gemeente mee in de hand zou werken en die het parkeerpro­bleem alleen maar vergroot.

Peter Arnauw, gemeentera­adslid voor Groen, vindt net dat voortuinpa­rkings moeten teruggedro­ngen worden. “Want in bepaalde straten leidt dit tot een privatiser­ing van openbare parkeerpla­atsen. Dat wordt aangemoedi­gd garageboxe­n te gebruiken als parkeerpla­ats, is een nobele, maar wellicht kansloze poging omdat garageboxe­n nog altijd worden gemaakt op maat van auto‘s van twintig, dertig jaar geleden en dus vaak veel te klein zijn voor de uitgezette, veel te grote auto’s van vandaag.”

 ?? FOTO JAA ?? De affiche die de gemeente gebruikt om parkeerpro­blemen aan te pakken.
FOTO JAA De affiche die de gemeente gebruikt om parkeerpro­blemen aan te pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium