Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vormen van Nieuw Zuid blijven me maar inspireren”

Saartje Rosa maakt kunst in en over haar eigen buurt

- LAURENS VAN AERT

Bij werkgevers die op zoek zijn naar een creatieve duizendpoo­t zou Saartje Rosa zonder enige twijfel in de smaak vallen. Beroepshal­ve is de Antwerpse met interieurd­esign bezig, in haar vrije tijd met fotografie en schilderen. Ze heeft sinds kort een eigen atelier op Nieuw Zuid waar ze kunstwerke­n maakt over Antwerpen.

Creativite­it kreeg Saartje Rosa (42) van jongs af aan mee. Haar beide ouders liepen school op de Academie en ontwikkeld­en een passie voor interieur en mode. In die artistieke omgeving raakte Rosa gefascinee­rd door alles wat met schilderen te maken heeft. “De verf, de geur, het materiaal, ik ben er gek op. Van zolang ik mij herinner, maak ik schilderij­en. Het is een fascinatie.”

Academie

Rosa was leergierig en volgde een schilderop­leiding aan de Academie. Hoewel ze die succesvol afrondde, raakte ze daarna bijna tien jaar geen penseel aan. “Ik kreeg kinderen en werk ondertusse­n als interieurd­esigner, dan schiet er maar weinig tijd, plaats en inspiratie over.” Maar na een tijd begon het terug te kriebelen. “Ik schilderde thuis tussen de dagelijkse routine door. Ik voelde dat schilderen echt is wat ik wil doen. De liefde kwam terug.”

Rosa besefte dat schilderen meer was dan een uit de hand gelopen hobby. “Ik wil schilderij­en maken die présence hebben en het verschil maken.” Met die wens in het achterhoof­d ging de kunstenare­s op zoek naar een eigen atelier. Dat vond ze op Nieuw Zuid.

“Een enorm inspireren­de plaats. Ik ben gefascinee­rd door alles wat met bouwwerven te maken heeft. Dan zit je hier op je plaats. Bijna elke keer als ik hier passeer, kom ik iets interessan­ts tegen. Dat leg ik vast op camera en gebruik ik later als inspiratie­bron. Dat gebeurt allemaal heel spontaan, vaak tijdens

het hardlopen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat Nieuw Zuid op dit moment vaak terugkomt in mijn werk.” Prutserig

In Antwerpen vindt Rosa naar eigen zeggen alles wat ze nodig heeft. “Je hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld te reizen om inspiratie op te doen. Al wil dit niet zeggen dat ik nooit iets anders dan de koekenstad zal schilderen. ”

Ook aan haar ‘urban’ stijl houdt Rosa voorlopig vast. “Het is allemaal niet te fijn en prutserig, daar houd ik van. Er zit perspectie­f in

Artieste

“Ik heb een fascinatie voor bouwwerven. Tijdens het hardlopen kom ik altijd weer iets interessan­ts tegen.”

en grafische contrasten. Dat is een stijl die blijkbaar erg aanslaat bij een jong publiek.”

“Het rauwe karakter van stadsontwi­kkeling is gewoon zo interessan­t. Op termijn ga ik misschien een andere kant op, maar dat is nu niet aan de orde. Waar ik wel zeker van ben, is dat ik me niet wil beperken tot schilderen. Ik zou bijvoorbee­ld graag tapijten ontwerpen vanuit diezelfde ruwe en architectu­rale insteek.”

Wie een schilderij van Rosa op de kop wil tikken, kan dat doen via Instagram: saartjeros­a___art

i

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Saartje Rosa in haar atelier op Nieuw Zuid.
FOTO PATRICK DE ROO Saartje Rosa in haar atelier op Nieuw Zuid.
 ?? FOTO PDR ?? Contouren van Nieuw Zuid
FOTO PDR Contouren van Nieuw Zuid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium