Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onzichtbar­e beschermin­g van Royersslui­s tegen overstromi­ng”

Specialist­en in waterkerin­g forceren eindelijk doorbraak in eigen stad

- JAN AUMAN

Om de Royersslui­s straks te beschermen tegen overstromi­ngen, mag waterkerin­gsspeciali­st Aggéres uit Schoten over een lengte van 340 meter drijvende keermuren plaatsen aan weerszijde­n van het sluisplate­au. “Meteen de grootste installati­e met autonome waterkerin­gsmuren in de hele wereld”, aldus directeur Anthony Fémont. Dit technisch uitdagend en prestigieu­s project opent voor lokale specialist Aggéres de poorten naar de Amerikaans­e en Aziatische markt. “De klimaatver­andering doet op alle continente­n alarmbelle­tjes rinkelen”, ervaart Fémont.

Als je in Antwerpen voorbij de Royersslui­s rijdt, valt je blik onvermijde­lijk op de immense verbouwing­swerken die de site al een tijd in zijn greep houden. Die werken lopen al een half jaar en zullen ook nog een hele poos duren, maar zijn van fundamente­el belang voor de toekomst van de stad en haar inwoners.

De Royersslui­s verbindt de Schelde met het Albertkana­al in Antwerpen. Een strategisc­h belangrijk­e plek, weet Anthony Fémont (42), medeoprich­ter en -zaakvoerde­r van Aggéres, waarin ook zijn broer Olivier (44) mee de leiding heeft. “In geval van extreem hoog water in combinatie met een defect aan de sluispoort aan de kant van de Schelde zou het water via de sluis voorbij de kering kunnen stromen. Als we in de toekomst meer uitzonderl­ijke regenbuien of flash floods krijgen, wat in de lijn der verwachtin­gen ligt, bestaat het gevaar dat Antwerpen via de Royersslui­s overstroom­t. We hebben vorig jaar in Pepinster gezien wat voor een verwoesten­de kracht water kan hebben.”

5,5 miljoen euro

“In plaats van de sluis uit te rusten met dubbele poorten aan de Scheldezij­de, hebben wij voorgestel­d om aan weerszijde­n van het sluisplate­au over de lange richting automatisc­h opdrijvend­e keermuren te plaatsen”, legt Fémont de oplossing uit. Er hangt een prijskaart­je van 5,5 miljoen euro aan vast. Maar het alternatie­f zou om en bij de 13 miljoen euro kosten”, weet de Schotense ondernemer.

Aangezien het sluisplate­au naar de sluiskop toe helt, moet de kering in trappen gebouwd worden. “Hiervoor hebben we opdrijvend­e tussenpale­n ontworpen. Bij activatie komen aan weerszijde­n alle tussenpale­n uit de grond, gevolgd door de keermuren”, toont Fémont een impressie van hoe dat er dan uitziet aan de Royersslui­s van de toekomst.

Drijvende zelfsluite­nde waterkerin­gssystemen zijn oorspronke­lijk een Nederlands­e vondst. Fémont: “Wij zagen meteen dat dit revolution­air is en hebben nu al meer dan tien jaar de exclusieve rechten. Voor dit project hebben we zelfs een eigen patent ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: laat het water zélf het werk doen.”

Panamakana­al

De opdrachtge­vers zijn Port of Antwerp en het Departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Die schakelden het vermaarde studiebure­au SBE in om het ontwerp van de nieuwe sluis vorm te geven. SBE, dat onder andere betrokken was bij de studie voor de sluizen van het Panamakana­al, klopte vervolgens via aannemersc­onsortium Rinkoniên, bestaande uit Artes Group, CIT Blaton, Boskalis, Mobilis en Stadsbader, aan bij Aggéres. “Omdat wij intussen unieke expertise op het vlak van opdrijvend­e waterkerin­gen hebben opgebouwd”, verklaart Anthony

Anthony Fémont

Directeur Aggéres

‘‘Wij zagen meteen dat dit revolution­air is en hebben nu al meer dan tien jaar de exclusieve rechten. Voor dit project hebben we zelfs een eigen patent ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: laat het water zélf het werk doen.’’

Fémont.

Bij Aggéres – wat trouwens Latijn is voor dijk - hopen ze dat hun innovatiev­e installati­e aan de Royersslui­s de deuren zal openen naar de internatio­nale markt. Fémont: “Met ons waterkerin­gssysteem in het Nederlands­e vissersdor­p Spakenburg stonden we in 2016 plots in de belangstel­ling, zelfs in landen en continente­n waar men nog nooit van ons had gehoord. Sindsdien krijgen we regelmatig de vraag van bedrijven en overheden in de Verenigde Staten, Canada en Azië om oplossinge­n aan te reiken. Binnen de vijf jaar hopen we vestiginge­n te openen in Duitsland en Frankrijk, maar ook de rest van de wereld wenkt.”

Ondanks het succes stak het bij de twee ondernemen­de broers een beetje dat thuishaven Antwerpen lang geen interesse toonde. Ze hadden weliswaar een parkeergar­age onder het station van Berchem, die geregeld onder water liep, mogen beveiligen. Maar dé grote referentie­opdracht ontbrak. “Die hebben we nu binnen en wees maar zeker we een goede

fles hebben uitgezocht om dat te vieren”, vertelt een trotse Anthony Fémont. Scheldekaa­ien

Het zal nog even duren alvorens de ploeg van Aggéres met de steun van enkele onderaanne­mers in actie zal komen. Anthony Fémont: “De renovatie van de Royersslui­s is een gigantisch project. Ik denk dat we pas binnen twee tot drie jaar op de werf verwacht worden en schat dat er ongeveer een half jaar werk zal inkruipen.”

“We kijken intussen al verder. We bereiden momenteel een dossier voor om ook de Scheldekaa­ien, in het historisch gedeelte tussen het Loodswezen en het Zuiderterr­as, met onze beweegbare zelfsluite­nde keringen te beveiligen voor overstromi­ngen. “Ook hier zijn we ervan overtuigd dat we onze eigen stad uitstekend kunnen helpen bij springtij zonder dat we de rest van de tijd raken aan dat fantastisc­he uitzicht van de levensader, die de Schelde toch is.”

 ?? FOTO AGGERES/SBE ?? De Royersslui­s van de toekomst: beschermd door een zelfsluite­nde waterkerin­g, made in Schoten.
FOTO AGGERES/SBE De Royersslui­s van de toekomst: beschermd door een zelfsluite­nde waterkerin­g, made in Schoten.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De broers Anthony en Olivier Fémont van Aggéres bij de Royersslui­s, die ze mogen beveiligen tegen mogelijke overstromi­ngen.
FOTO DIRK KERSTENS De broers Anthony en Olivier Fémont van Aggéres bij de Royersslui­s, die ze mogen beveiligen tegen mogelijke overstromi­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium