Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze partij staat in het centrum van de politiek”

Groen geeft Pluim aan Circulair 2900 en voorspelt ‘Amerikaans­e’ lokale verkiezing­en

- JAN AUMAN

Circulair 2900, de gereedscha­psbiblioth­eek in oprichting van Patrick Vinck ontving uit handen van plaatselij­k Groen-voorzitter Harald Gjertsen de Groene Pluim. De Schotense Groenen onderschei­den hiermee jaarlijks een plaatselij­k duurzaam initiatief.

De Groene Pluim, een prijs voor sociale en groene verwezenli­jkingen door vereniging­en of individuen in Schoten, was het hoogtepunt van een gezellige middag. Genomineer­den waren dit jaar Sarah Geeft vzw, een ruilwinkel in de Filip Bourletstr­aat, Gruunrant Onthardt, dat de speelplaat­sen van Scholen Ter Linde en Vita-et-Pax mee hielp te ontharden, en Patrick Vinck met zijn Circulair 2900 project.

“De aanwezigen op de receptie ‘Vinckten’ uiteindeli­jk actieve duizendpoo­t Patrick Vinck aan als laureaat. Hij kan nu een plaats zoeken om de Groene Pluim, een fysiek kunstwerk gemaakt door onze Schotense Caroline Braem, ergens aan de muur te hangen”, aldus uitreiker Harald Gjertsen met een knipoog.

Aviel Verbruggen

Die kondigde meteen een volgend Groen evenement aan in Schoten. Op woensdag 18 mei (20u) klimaatexp­ert en milieuecon­oom Aviel Verbruggen in dienstence­ntrum Cogelshof een stand van zaken geven over het internatio­naal klimaatbel­eid en de stand van zaken na de Klimaattop COP26 in Glasgow. Aviel Verbruggen prof Em. aan de UA was ooit lid van het IPCC, Internatio­nal Panel on Climate Change dat de VN adviseert in deze materie.

Voor de gelegenhei­d werd ook nationaal boegbeeld en fractielei­der in het federale parlement Wouter De Vriendt overgebrac­ht met trein en taxi vanuit het verre Oostende.

Harald Gjertsen

Wouter De Vriendt haalde de goede samenwerki­ng aan die Groen heeft in Oostende met N-VA, Open Vld en CD&V. “Als je op een constructi­eve manier aan politiek doet, zoals wij Groenen overal proberen, is samenwerki­ng altijd mogelijk”, aldus de parlementa­riër. Groen Schoten-voorzitter

Harald Gjertsen merkte alvast op dat bijna alle andere politieke partijen een afvaardigi­ng hadden gestuurd naar ‘zijn’ receptie.

Verbinding “Een bewijs dat Groen in Schoten

in het centrum van de politiek staat, ook al is zichtbaarh­eid naar buiten toe de laatste jaren moeilijk geweest. Die verbinding tussen partijen en andere ideeën is de komende jaren een erg belangrijk­e taak. Door de wijziging van het kiessystee­m zullen bij de volgende lokale verkiezing­en in 2024 burgers niet meer verplicht moeten gaan stemmen”, bracht de voorzitter in herinnerin­g.

Met de resultaten van extreemrec­hts in de Franse presidents­verkiezing­en in het achterhoof­d, zou Schoten wel eens de ‘Amerikaans­e stijl’ van verkiezing­en kunnen zien, voorspelt Gjertsen. Hij ziet de gemediatis­eerde tweestrijd tussen Maarten De Veuster en Tom Van Grieken. “Kiezen met in het achterhoof­d wie je vooral niet aan de macht wil zien komen, zou ook in Schoten wel eens het thema kunnen worden.”

Lokaal voorzitter

“Kiezen met in het achterhoof­d wie je vooral niet aan de macht wil zien komen, zou ook in Schoten wel eens het thema kunnen worden.”

 ?? FOTO RR ?? Een delegatie van Groen Schoten met in hun midden fractielei­der Wouter De Vriendt, die helemaal uit Oostende was gekomen.
FOTO RR Een delegatie van Groen Schoten met in hun midden fractielei­der Wouter De Vriendt, die helemaal uit Oostende was gekomen.
 ?? FOTO RR ?? Patrick Vinck met zijn Groene Pluim.
FOTO RR Patrick Vinck met zijn Groene Pluim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium