Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kom Moi wordt creatieve haven in oud bankkantoo­r

- FILIP SPOELDERS

In het voormalige bankkantoo­r op de hoek van de SintBenedi­ctusstraat met de Jacob van Arteveldes­traat in Mortsel bruist het opnieuw van de activiteit. Vriendinne­n Kiala Freysen en Cristale Buys openden er hun creatief atelier Kom Moi.

Terwijl Kiala zelf al een kunstateli­er had, heeft Cristale zich helemaal verdiept in de wereld van keramiek. Beiden zijn altijd creatief in de weer. “Daarom besloten we om met een eigen atelier te beginnen. Drie maanden geleden startten we met de renovatie om van dit voormalige bankkantoo­r een open atelier te maken. De kleine kantoren verdwenen voor een ruimte met veel licht. Het moet een plek worden waar wij onze energie kwijt kunnen en anderen een thuisgevoe­l krijgen”, lichten Kiala en Cristale toe.

In het atelier beschikt Cristale over tien draaitafel­s en twee ovens om keramiek te maken. Cristale: “Ik geef cursussen voor beginners die stap voor stap groeien tot ze bijvoorbee­ld hun eigen borden en tassen kunnen maken. Tussendoor zijn er cursussen voor kermisten die al verder staan. Dan maken we creaties rond een bepaald thema.”

BIC en manden vlechten

Kiala geeft een workshops BICtekenen, maar er zijn nog veel meer mogelijkhe­den. “We willen workshops aanbieden die hip, creatief en tijdloos zijn. Enkele van de opties zijn insecten opzetten, hedendaags­e letters, dit staat gelijk aan moderne kalligrafi­e, glas in lood, lepels snijden, manden vlechten of breien en handwerken maken. We gaan zelf op zoek naar lesgevers die een workshop kunnen geven, maar wie denkt een verrassend­e creatieve hobby te hebben om aan te leren, mag zich melden.”

Tijdens bepaalde

periodes van

het jaar, zoals richting eindejaars­feesten, zal Kom Moi themageric­hte workshops aanbieden. “Daarnaast moet het hier een open atelier worden. Kunstenaar­s die eens graag in een creatieve omgeving werken, kunnen via een tienbeurte­nkaart doorlopend langskomen voor hun eigen project.”

Teambuildi­ng

De ruimte van Kom Moi leent zich voor gezellige ontmoeting­en in combinatie met workshops. “We werken met plezier formules op maat uit voor groepen. Verjaardag­en vieren of een vrijgezell­enfeest houden in combinatie met een les keramiek is zeker mogelijk. Ook een teambuildi­ng organisere­n, kan. Wij zorgen bijvoorbee­ld voor ontbijt terwijl op voorhand wordt besproken welke workshops de deelnemers willen volgen.”

Wie voor een les keramiek kiest, zal zijn of haar creatie achteraf ook mee naar huis krijgen nadat wij het eventueel verder hebben afgewerkt.”

In de toekomst komen zeker toonmoment­en bij Kom Moi. “Een eerste moment om met ons kennis te maken, is er al 13, 14 of 15 mei tijdens Atelier in Beeld.

Op de website kommoi.be staat een overzicht van de eerstvolge­nde workshops.

i

 ?? KEMPENAERS FOTO WIM ?? Kiala en Cristale tonen een stukje keramiek op een draaitafel.
KEMPENAERS FOTO WIM Kiala en Cristale tonen een stukje keramiek op een draaitafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium