Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Suskes halen Toonaardig en Kapa mee op het podium

Gezamenlij­k optreden van drie muziekvere­nigingen

-

Drie plaatselij­ke vereniging­en zorgen zaterdag 7 mei in het cultureel centrum voor een uniek optreden. De Suskes krijgen als gelegenhei­dsorkest vocaal de steun van het koor Toonaardig terwijl de Griekse dansgroep Kapa voor het visuele aspect zorgt.

De Suskes is een gelegenhei­dsorkest dat vijf jaar geleden ontstond in de schoot van de Xaverianen. Een aantal muzikanten van deze harmonie besloot om buiten deze uitgebreid­e groep muzikanten ook een kleiner combo op te richten.

“Aan de harmonie werd in 2017 gevraagd om de opening van het nieuwe technisch centrum muzikaal op te fleuren”, zegt Paul Van Looy (65). “Maar omdat die locatie daar te klein was, hebben we geprobeerd om met enkele muzikanten een kleiner orkest te vormen.”

Eenmalig optreden

De katholiek geïnspiree­rde Xaverianen worden in de volksmond ook wel eens als De Sussen omschreven. Het kleine orkest werd daarom als De Suskes gedoopt. Het optreden vijf jaar geleden werd door de aanwezigen fel gesmaakt. Maar ook de twaalf muzikanten genoten met volle teugen en besloten als gelegenhei­dsorkest te blijven bestaan.

Hun muziek is wel vergelijkb­aar met dat wat de harmonie op het programma heeft staan. Het opzet is een viertal keer per jaar op te treden in kleinere zaaltjes zoals in rusthuizen maar ook op jaarmarkte­n en braderijen.

“Buiten onze comfortzon­e”

Omdat er familiale en vriendscha­psbanden bestaan tussen De Suskes en koor Toonaardig en de Griekse dansgroep Kapa werd het idee geopperd om samen eens een optreden in cc ’t Aambeeld te verzorgen. “Hiermee treden we buiten onze comfortzon­e”, gaat Van Roy verder. “Eigenlijk is het een beetje gebaseerd op een idee van de cultuurraa­d die eerder ook al kunstenaar­s in verschille­nde discipline­s samen aan het werk zette. Het was de bedoeling om daar met onze drie vereniging­en op te treden maar corona stak daar toen een stokje voor.”

De drie groepen zullen zaterdag 7 mei apart en samen optreden in ’t Aambeeld aan de della Faillelaan 34 van 20.15u tot 23u. Kaarten in voorverkoo­p zijn bij de leden en in het cultureel centrum beschikbaa­r.

i

 ?? FOTO CCA ?? De Suskes musiceren alleen in kleine zaaltjes.
FOTO CCA De Suskes musiceren alleen in kleine zaaltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium