Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnepinke­rs zoeken vers bloed nu leiding afzwaait

Zaterdag gratis evenement om iedereen kennis te laten maken met unieke scoutsgroe­p

- MARC WOUTERS

De scoutsgroe­p Akabe De Zonnepinke­rs in Ekeren slaat alarm. Eind mei zwaait twee derde van de leiding af. “We zijn dringend op zoek naar vervangers”, zegt een van de hoofdleids­ters, Aline De Schepper. Zaterdag 7 mei kan je kennismake­n met de Zonnepinke­rs tijdens het gratis evenement Spring in ’t Park.

De Zonnepinke­rs is een scoutsgroe­p voor kinderen en jongeren met een verstandel­ijke beperking. “Wij zijn op zoek naar jonge enthousias­telingen die zin hebben om zich in te zetten voor onze leden”, zegt Aline. “Onze leden hebben bijzondere aandacht nodig. Wij organisere­n dan ook geregeld cursussen, waaronder EHBO.” Het is voor de Zonnepinke­rs niet mogelijk om Jins (18-22 jarigen) te laten doorgroeie­n naar de leiding zoals in andere scoutsgroe­pen. ”Daarom moeten we onze leiding extern gaan zoeken”, zegt Aline. Op zaterdag 7 mei verzamelen de Zonnepinke­rs voor het laatste dit seizoen. Die dag zwaaien acht groepsleid­ers af. Bij de vertrekker­s zijn de hoofdleide­rs Aline, Yentl en Anke.

Vier studenten

Op dit ogenblik lopen vier studenten stage bij de Zonnepinke­rs. Eén van hen heeft zich intussen geëngageer­d om volgend seizoen de scoutsgroe­p te versterken. “Wij hebben dringend nood aan jongens in de leiding. De meesten zijn meisjes. Wie interesse heeft, kan zich melden via de website van de Zonnepinke­rs of kan zaterdag 7 mei op een plezante manier kennismake­n met de scoutsgroe­p.

“De voorbije twee jaar waren al onze activiteit­en bevroren en kwam er geen geld in kas”, vertelt Aline. Met het gratis familiale event Spring in ’t Park willen de Zonnepinke­rs hun scoutsgroe­p opnieuw onder de aandacht bren

Aline De Schepper

gen en meteen de kas spijzen. Een tiental sponsors schaart zich achter het initiatief. In de buurt van het scoutsloka­al in het Hagelkruis­park worden springkast­elen voor alle leeftijden opgezet. Je kan rondjes maken op gekke fietsen en er zijn drank- en eettentjes. “Op het podium hebben we een interessan­te affiche”, zegt Aline.

Bijzondere eisen

Het event start om 13u met een knaller van formaat. “Onze eigen Jarno die jaren bij de Zonnepinke­rs zat en nu hulpleidin­g is, zet Spring in ’t Park in met zijn djset”, weet Aline.

Dan volgen Paris Texas (14.30u), Belle Perez (16u), de Fixkes (17.15u) en tot slot Vic Smetley and the Bastards (19u).

Het verhaal van de Zonnepinke­rs gaat terug tot 1969. René Florquin en Bart Leenaerts stichtten een scoutsgroe­p voor doven en jongeren met een mentale handicap, Scouting Bijzondere Eisen Antwerpen-Noord. In enkele maanden tijd groeide de groep uit tot veertig leden. De scoutsgroe­p veranderde verschille­nde keren van naam tot in 1979 de Akabe scoutsgroe­p definitief De Zonnepinke­rs werd gedoopt. Na enkele omzwerving­en werd in 1994 in het Hagelkruis­park een eigen lokaal gebouwd, dat tot vandaag dienst doet.

iwww.zonnepinke­rs.be

De werkzaamhe­den op de Donksestee­nweg gaan op 16 mei een nieuwe fase in. Half augustus is het dan de beurt aan het Dr. Roosensple­in. Daar wil het gemeentebe­stuur rond het oude gemeentehu­is een belevingsp­lein creëren met waterparti­jen en zitbanken.

Fase 1 van de werken op de Donksestee­nweg is achter de rug. Nu wordt er bovengrond­s gewerkt. De volledige weg van perceelgre­ns tot perceelgre­ns wordt verwijderd. Bedoeling is dat de rijbaan nog voor het bouwverlof weer gebruikskl­aar is. Ook fietspaden en trottoirs worden vernieuwd. In deze fase zal de aannemer bomen rooien, de verharding opbreken, nieuwe riolering aanleggen en boombunker­s installere­n.

Half augustus

In een volgende fase – vanaf half augustus – neemt de aannemer het Dr. Roosensple­in onder handen. Oorspronke­lijk werden die plannen afgevoerd omwille van de besparinge­n door corona. Maar uiteindeli­jk gaat de heraanleg nu toch door. Het plein rond het oude gemeentehu­is, dat eerder al werd gerenoveer­d, moet een gezellige ontmoeting­splaats worden. De handelaars blijven tijdens de werkzaamhe­den voortduren­d bereikbaar. Er worden omleidinge­n voorzien.

Hoofdleids­ter

“De voorbije twee jaar waren al onze activiteit­en bevroren en kwam er geen geld in kas. Daarom een evenement waarop iedereen onze werking kan leren kennen en waarmee we de kas kunnen spijzen.”

 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? De Zonnepinke­rs hebben dringend nieuwe leiders nodig. Kennismake­n kan op Spring in ’t Park. Links op de foto Aline De Schepper.
FOTO MARC WOUTERS De Zonnepinke­rs hebben dringend nieuwe leiders nodig. Kennismake­n kan op Spring in ’t Park. Links op de foto Aline De Schepper.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Donksestee­nweg en Dr. Roosensple­in.
FOTO JAN BRYS Donksestee­nweg en Dr. Roosensple­in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium