Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arendonkse bloembolle­nteler eert Arne Quinze met gelijknami­ge tulp

- EDDY MEULEMANS

De wereldbero­emde kunstenaar Arne Quinze (50) is de eerste Belg die een tulp krijgt die zijn naam draagt. De ‘tulp Arne Quinze’ werd uitgekozen door Leen Van Gauwbergen (45) uit Arendonk en haar man Geert Vanacker (48), die in het WestVlaams­e Harelbeke een grote bloembolle­nhandel runnen.

Arne Quinze is bij het brede publiek onder meer bekend van de brug in De Schorre die hij ontwierp voor Tomorrowla­nd, of van zijn omstreden kunstwerk

De rode sculpturen op de zeedijk van Oostende waren vijf jaar geleden nog het onderwerp van een gerechteli­jk dispuut met het stadsbestu­ur, omdat ze volgens de dijkbewone­rs hun zicht op zee belemmerde­n.

Maar Arne blijkt ook een fervent tuinier. Zijn tuin is een paradijs van bloemen in alle vormen en kleuren. “Mijn tuin is de grootste inspiratie­bron voor mijn werk”, zegt Quinze. “Ik neem hier constant foto’s en filmpjes van het hele

Strangers.

Rock groeiproce­s van mijn bloemen, van de pracht wanneer ze in vol ornaat staan, maar evengoed van wat ze in het Japans mono no

noemen: de schoonheid van de vergankeli­jkheid. Die beelden, die kleuren, die kracht van de natuur, dienen als vertrekpun­t

aware

Geert Vanacker

tom te creëren.” Voor zijn artistieke bijdrage aan de promotie van bloembolle­n wordt hij nu geëerd met een tulp die zijn naam draagt.

“Elke bloem is anders”

Afgelopen weekend werd de ‘tulp Arne Quinze’ officieel boven de doopvont gehouden in het internatio­nale tulpenmuse­um in Amsterdam. De keuze voor deze bijzondere variëteit werd gemaakt door bloembolle­nteler Geert Vanacker en Leen Van Gauwbergen uit Arendonk. “We kozen voor deze tot nog toe naamloze parkiettul­p omdat ze helemaal het verhaal van Arne Quinze vertelt: van het grauwe Brussel uit zijn beginjaren tot de kleurrijke steden vandaag”, zegt Geert. “Het bijzondere aan deze unieke is dat elke bloem anders is. Allemaal hebben ze hetzelfde DNA, en toch zijn ze elk afzonderli­jk net ietsje anders in hun kleurschak­ering van rood, oranje en geel.”

Bloembolle­nteler uit Arendonk

“We kozen voor deze tot nog toe naamloze parkiettul­p, omdat ze helemaal het verhaal van Arne Quinze vertelt: van het grauwe Brussel uit zijn beginjaren tot de kleurrijke steden vandaag.”

itulipa Arne Quinze

De ‘tulp Arne Quinze’ is te koop via www.bloembolle­nshop.com en kost 0,60 euro per stuk, of 6 euro voor tien bollen.

Amerikaken­ner (VUB)

“Ik schat dat de helft van de staten abortus zal verbieden.”

 ?? FOTO RR ?? Geert Vanacker (rechts) mocht samen met Arne Quinze (midden) de nieuwe tulp presentere­n in het tulpenmuse­um in Amsterdam.
FOTO RR Geert Vanacker (rechts) mocht samen met Arne Quinze (midden) de nieuwe tulp presentere­n in het tulpenmuse­um in Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium