Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 50 jaar dreigt recht op abortus te verdwijnen

Amerikaans­e Hooggerech­tshof wil vonnis terugschro­even, blijkt uit gelekt document

- KIM CLEMENS

Het recht op abortus staat in de Verenigde Staten op de helling. Dat blijkt uit de gelekte kladversie van een uitspraak van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof. Er is gestemd om het vonnis in de beruchte zaak Roe vs. Wade terug te draaien, en dat kan verstrekke­nde gevolgen hebben. Ook het lek zelf is ongezien.

Het protest is luid, de verontwaar­diging groot. Met één pennentrek komt binnenkort mogelijk een einde aan bijna vijftig jaar abortusrec­ht in de Verenigde Staten. In 1973 was het een uitspraak van het Hooggerech­tshof in de beruchte zaak Roe vs. Wade die abortus legaal maakte in de VS, maar nu wil hetzelfde Hof die uitspraak weer terugdraai­en. Dat staat althans te lezen in een document van 98 pagina’s op nieuwswebs­ite Politico.

Het gaat om de eerste versie van een advies van het Hof, geschreven door de conservati­eve rechter Samuel Alito in februari. Een meerderhei­d van het Hooggerech­tshof heeft gestemd tegen het behoud van Roe vs. Wade, zo luidt het. “Abortus is geen zaak die door rechters moet worden beslecht, maar door politici. Het is tijd dat we de grondwet volgen en de kwestie teruggeven aan verkozen vertegenwo­ordigers.”

Er is geen reden om te twijfelen aan de echtheid van het document. De structuur, de lengte, het woordgebru­ik en zelfs het lettertype: uit alles blijkt dat het authentiek is. Dat is opmerkelij­k, want het is zo goed als de eerste keer in de geschieden­is van het Hooggerech­tshof dat een kladversie van een advies uitlekt terwijl de zaak nog hangende is.

Levensvatb­aar

De impact van de woorden is groot. De negen opperrecht­ers – momenteel zes conservati­eve en drie progressie­ve – vormen samen de hoogste federale rechtbank. Ze staan in voor de ultieme toets van de wettelijkh­eid van een wet en buigen zich veelal over zaken in beroep. In het arrest uit 1973 oordeelden ze dat abortus een privéaange­legenheid is en dat staten vrouwen het recht erop niet kunnen ontzeggen. In 1992 volgde een verduideli­jking dat het recht geldt zolang de foetus niet levensvatb­aar is – dus tot 22 à 24 weken zwangersch­ap.

Conservati­ef Amerika probeert die uitspraken al decenniala­ng ongedaan te maken, door telkens opnieuw antiabortu­swetgeving op te stellen. Zo buigt het Hooggerech­tshof zich momenteel over de grondwette­lijkheid van de antiabortu­swet van de staat Mississipp­i uit 2018. Door dat debat, werd ook de legitimite­it van

Herman Matthijs

Roe vs. Wade als precedent herbekeken, en het nieuwe advies is daar een uitloper van. Als de beslissing ook finaal wordt, dan heeft dat verstrekke­nde gevolgen.

Levenslang­e celstraf

In dat geval staat het de staten zelf vrij om te kiezen hoe ze omgaan met abortus. In meer dan twee dozijn conservati­eve staten liggen al wetten klaar om de praktijk illegaal te maken. In Texas werd vorig najaar nog een strenge wet ingevoerd die abortus verbiedt vanaf zes weken zwangersch­ap – een wet die nog niet is voorgelegd aan het Hooggerech­tshof. Maar er ligt ook nóg strengere wetgeving klaar die van kracht wordt dertig dagen na een mogelijk terugdraai­en van Roe vs. Wade. In dat geval wordt abortus in de staat helemaal illegaal, tenzij om het leven van de moeder te redden. Dokters die er toch een uitvoeren, riskeren dan een levenslang­e gevangenis­straf.

“Ik schat dat de helft van de staten abortus zal verbieden”, zegt Amerikaken­ner Herman Matthijs (VUB). “Onverwacht wordt abortus weer een kwestie die een rol zal spelen bij de verkiezing­en in november.” Een gevolg van het conservati­eve overwicht van het Hof. “De meerderhei­d van het Hof is bovendien katholiek, net als een meerderhei­d van de Hispanics, de snelst groeiende bevolkings­groep. President Joe Biden is zelf ook katholiek. De vraag is wat hij hiermee gaat doen.”

Niet meer veilig

Nog een andere vraag is wie het document lekte. Politico heeft het over “iemand dicht bij het Hof”. Volgens de ene gaat het om een medewerker van een progressie­ve rechter die hoopt dat de publieke verontwaar­diging de beslissing nog ongedaan kan maken. “Het lijkt me logisch dat het lek uit die hoek komt”, zegt ook Matthijs. Volgens anderen is het rechter Samuel Alito zelf, die twijfelend­e medestande­rs onder druk wil zetten. “Of het lek zou bedoeld kunnen zijn om iedereen voor te bereiden op de aardversch­uiving die eraan komt en de klap nu al te verzachten”, zegt Richard Hasen, professor aan de University of California, aan

New York Times.

The

Het nieuws zorgde alvast voor een spontaan protest op de trappen van het Hooggerech­tshof. Activisten en politici tegen abortus reageerden met gejuich. Toch zal een verbod abortus niet tegenhoude­n, zegt Cecile Richards, de vroegere voorzitter van de ngo Planned Parenthood. “Het zal er alleen maar voor zorgen dat vrouwen in dit land niet langer veilig zijn.”

Voor het zover is, moet er nog een officiële beslissing komen van het Hooggerech­tshof. En er volgt sowieso ook een onderzoek naar het perslek. Opperrecht­er John Roberts was niet te spreken over het “ongehoorde voorval” en beval de marshal van het Hooggerech­tshof de zaak te bekijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium