Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vrouw achter ‘Roe vs. Wade’ werd zélf antiabortu­s

- (npa)

Het arrest Roe vs. Wade zorgde ervoor dat vrouwen in de VS het grondwette­lijk recht kregen op abortus. De vrouw erachter was Norma McCorvey, die opvallend genoeg later zou uitgroeien tot een ambassadri­ce van de beweging tégen abortus.

In 1973 kreeg Norma McCorvey, toen bekend onder de juridische schuilnaam Jane Roe, gelijk van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof. Zeven van de negen rechters beslisten dat staten abortus niet mogen verbieden. Een uitspraak die voor McCorvey zelf te laat kwam. Ze was al bevallen en had haar kind opgegeven voor adoptie. Het derde al.

McCorvey trouwde in 1963 op 16-jarige leeftijd, maar het huwelijk strandde toen ze zwanger werd. Ze gaf de voogdij aan haar moeder. Een tweede kind gaf ze op voor adoptie. Toen ze in 1968 een derde keer zwanger werd, wilde ze een abortus. Maar door de wetgeving in haar woonplaats Dallas kon de procedure niet veilig en legaal doorgaan. McCorvey had te weinig geld om naar een van de weinige Amerikaans­e staten te reizen waar abortus toen legaal was en besloot een klacht neer te leggen bij de procureur-generaal van Dallas, Henry Wade. De jury gaf haar gelijk, maar de staat Texas ging in beroep bij het Hooggerech­tshof. Roe vs. Wade kreeg wereldwijd aandacht en werd gewonnen door Roe. Gevolg: vrouwen in heel de Verenigde Staten kregen het grondwette­lijk recht op abortus.

Pas in de jaren tachtig raakte bekend dat Norma McCorvey achter de naam Jane Roe schuilging. Ze maakte het zelf bekend en werd een voorvechts­ter van abortus in de VS. Maar in de jaren negentig maakte McCorvey een ommezwaai. Ze bekeerde zich tot het christendo­m en reisde de Verenigde Staten af om zich uit te spreken tégen abortus. In 2003 diende ze zelfs een motie in om de uitspraak van het Hooggerech­tshof te laten herroepen. Zonder succes.

McCorvey overleed in 2017. Drie jaar later werd haar laatste interview uitgezonde­n, waarin ze toegaf dat ze honderddui­zenden dollars had gekregen om de beweging tegen abortus te steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium