Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil ervaren hoe asielhond zich voelt”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Antwerpena­ar Mitch Fondu (29) gaat zich op 10 mei 24 uur samen met rottweiler Maurice laten opsluiten in een hondenhok van de Belgische organisati­e Spaanse Honden in Nood (SHIN) in ZuidSpanje, ook bekend als Animal Care Espana (ACE). Dat Belgisch asiel redde zopas zijn 26.000ste hond van de dood. Mitch wil samen met nog een asielmedew­erkster aandacht vragen voor het lot van asielhonde­n. De Antwerpena­ar zal niet uitgelaten worden en zal net zoals de honden uit een kom eten.

de Nederlands­e Kelly Zwaneveld (27) doet op 10 mei mee, maar ze laat zich in een hok in een andere sectie van het asiel opsluiten, met een hond die ook de extra aandacht kan gebruiken. De twee zullen tijdens hun actie geen contact hebben.

Al meer dan 22 jaar koopt SHIN/ACE honden vrij uit dodingssta­tions in Zuid-Spanje. Drijvende kracht is de AntwerpsTr­uiense oprichtste­r Fabienne Paques (58), die toen ze met haar man Dirk naar Spanje verhuisde, getroffen werd door het dierenleed. Ze stichtte een asiel in Mijas bij Malaga, waar intussen ook de Vlaamse Veerle Debeurme en Tanya Neyts speciaal naartoe verhuisden om Fabienne te helpen.

Mitch Fondu, geboren in Merksem maar nu uit Kapellen, verblijft geregeld enkele weken in Mijas om er als vrijwillig­er te helpen in de sectie PP van de zogenaamde ‘gevaarlijk­e’ rassen. “Ik leerde de organisati­e kennen toen ik zelf een hond via SHIN adopteerde. Op 10 mei doe ik eerst mijn werkshift nog”, vertelt Mitch vanuit Spanje. “Daarna laat ik me vanaf drie uur in de namiddag 24 uur aan een stuk opsluiten in een hok van zes vierkante meter, samen met rottweiler Maurice. Ik zal gewoon mijn behoefte doen in het hok, om te ervaren hoe een asielhond zich voelt. Ik wil vooral die eenzaamhei­d en verveling ervaren en ben benieuwd hoe de hond op mijn aanwezighe­id gaat reageren.”

Voor alle duidelijkh­eid: Mitch neemt water, toiletpapi­er en een emmer mee. Maar geen boek of gsm om de tijd te doden. Als Maurice een plas of grote boodschap doet, zal Mitch er niet aan kunnen ontsnappen. “Als vrijwillig­er ben ik die geur gewend en de hokken worden elke avond en elke morgen met nat gekuist”, zegt Mitch. Normaal worden de honden gelucht, maar de Antwerpena­ar kiest er voor om niet uitgelaten te worden.

Spanjaarde­n tegen sterilisat­ie

Gemiddeld zitten er 500 honden in het asiel van SHIN/ACE, de meesten gelukkig minder dan een jaar. Maar rottweiler­s als Maurice vinden moeilijker een nieuwe thuis dan puppies. “Nog steeds zien we hier in Spanje dat mensen, ook dierenarts­en, erg gekant zijn tegen sterilisat­ie en castratie. Het gevolg is dat er massa’s pups worden geboren, die later, als ze niet meer zo schattig zijn, in de dodingssta­tions terechtkom­en”, zegt bezielster Fabienne. “Net als in België namen veel Spanjaarde­n tijdens de lockdown een hond, maar die krijgen nu massaal spuitjes omdat de mensen opnieuw buitenhuis gaan werken. Daarnaast dumpen de jagers hun honden na het einde van het seizoen. Mensen betalen veel geld voor zogenaamde raspupjes uit de broodfok, terwijl hier perfecte gezelschap­shonden zitten.”

Het asiel van SHIN beschikt over een eigen dierenklin­iek, om te steriliser­en en te castreren. Maar ook omdat veel van de gedumpte honden slachtoffe­r zijn van mishandeli­ng of aanrijding.

Vroeger organiseer­de SHIN geregeld een terugkomda­g waarbij adoptanten met hun baasjes werden samengebra­cht in Stal De Eenhoorn in Zoersel. Daar kwamen vaak duizend mensen op af. Er waren ook hondjes met afgehakte oren en poten bij, want soms worden de honden ook verminkt vooraleer ze gedumpt worden.

Enkele BV’s zoals actrice Myriam Bronzwaar (Julia in Thuis), Frank Galan en Lieven Debrauwer (regisseur) adopteerde­n al een SHIN-hond.

Bewustzijn creëren

“Het gaat om de hond, niet om mij”, benadrukt Mitch. “Ik kies ervoor om 24 uur in een hondenhok te zitten, zij niet. Ik wil vooral bewustzijn creëren. En wie weet kan ik iemand in België of Nederland die de actie volgt, verOok leiden om Maurice een gouden mand te bieden. Voor de zogenaamde PP-rassen, of ‘gevaarlijk­e’ hondenrass­en, is het echt erg. Als ze geen stamboom hebben, mogen ze het Franse grondgebie­d zelfs niet kruisen, terwijl die mixjes vaak het sterkst zijn. Ik vind het een vorm van racisme tegen honden, want rottweiler­s en staffordsh­ires zijn in de handen van de juiste mensen schatten van dieren. Alexander, een staffordsh­ire terrier, heeft drie jaar hier in het asiel van Fabienne gezeten in Spanje. Hij stal mijn hart. Nu heeft hij een thuis gevonden in Nederland.”

i De actie van Mitch en Kelly zal te volgen zijn op de Facebookpa­gina van Fabienne Paques en op www.ace-charity.org

Mitch Fondu

Hondenlief­hebber

“Ik kies ervoor om 24 uur in een hondenhok te zitten, de honden niet. Ik wil vooral bewustzijn creëren.”

 ?? FOTO RR ?? Mitch met Alexander, de staffordsh­ire terrier die zijn hart stal en na jarenlang in het asiel te hebben gezeten een goede thuis vond.
FOTO RR Mitch met Alexander, de staffordsh­ire terrier die zijn hart stal en na jarenlang in het asiel te hebben gezeten een goede thuis vond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium