Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het geduld van Poetin is op

- ANTON GOEGEBEUR

Het geduld van Poetin met de laatste Oekraïense troepen in de Azovstal-fabriek is op. Gisterenmi­ddag barstte de strijd rond de fabriek in alle hevigheid los. Ondanks evacuaties zouden nog steeds meer dan tweehonder­d burgers vastzitten in het strijdgewo­el.

Niet uithongere­n, maar bestormen. Met tanks, pantserwag­ens, landingsbo­otjes en ontelbare soldaten stortte het Russische leger zich gisterenmi­ddag op de Azovstal-fabriek. Met het offensief wil Rusland de havenstad Marioepol volledig in handen krijgen. Vanuit het door water omgeven fabrieksco­mplex bieden Oekraïense troepen al weken hardnekkig weerstand.

Onder het enorme terrein schuilt een uitgebreid netwerk van tunnels en bunkers, gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Er zouden nog zo’n tweeduizen­d strijders zijn die zich weigeren over te geven. Poetin gaf bijna twee weken geleden toe dat lijf-aan-lijfgevech­ten in deze ‘stad in de stad’ een bloedige affaire zou zijn, ook voor zijn soldaten. In plaats daarvan moesten de Russische soldaten het complex van de buitenwere­ld afsluiten “zodat nog geen vlieg eruit zal kunnen ontsnappen”.

In de omsingelde fabriek voltrok zich een humanitair drama. Beelden toonden mensen als levende lijken, zwaargewon­de strijders, de uitputting nabij. Het plan van Russische president Poetin leek te werken, maar trof ook de honderden burgers, onder wie kinderen, die zich in het complex hadden verscholen voor de bommenrege­ns. Voor een deel van hen kwam er afgelopen weekend eindelijk goed nieuws. Het Rode Kruis kon in het weekend zo’n honderdvij­ftig burgers evacueren. Zeker tweehonder­d burgers zitten nog klem, nu pal in het strijdgewo­el.

Eindstrijd

Volgens het Russische ministerie van Defensie liep het mis tijdens een staakt-het-vuren. Die was afgekondig­d om meer burgers te evacueren, maar het ministerie beweert dat Oekraïense soldaten het bestand gebruikten om nieuwe posities in te nemen. Toen de belegeraar­s dat in de smiezen kregen, barstte de hel los.

Eenheden van het Russische leger en pro-Russische rebellen zouden de nieuwe vuurpositi­es beschoten hebben. Op sociale media getuigde Sviatoslav Palamar, kapitein van het Azov-bataljon dat zich ook verschanst heeft in de fabriek. Volgens hem werden in de eerste tellen twee burgers gedood, tien raakten gewond. De fabriek zou voorafgaan­d aan de aanval urenlang bestookt zijn door artillerie, oorlogsbod­ems en vliegtuige­n. De bestorming zelf beschrijft Palamar als het begin van een eindstrijd waarin Russische tanks, pantserwag­ens en soldaten het terrein optrokken.

Over het verloop van de gevechten was gisteravon­d nog geen duidelijkh­eid. Het complex is elf vierkante kilometer groot. “De tunnels binnentrek­ken en daar de Oekraïners verdrijven, dat zal een lange en kostbare strijd worden”, zei Belgisch kolonel op rust Roger Housen eerder.

Voor het vervolg van de oorlog kan Marioepol een kantelpunt zijn. Als de Russen de weliswaar kapotgesch­oten stad volledig in handen krijgen, dan heeft Poetin zijn symbolisch­e zege voor 9 mei, de datum waarop Rusland de overwinnin­g op nazi-Duitsland viert. De begeerde landbrug tussen de Krim en de volksrepub­lieken Donetsk en Loehansk is dan ook een feit én Russische soldaten kunnen noordwaart­s marcheren om aan te sluiten bij de gevechten in de Donbas.

Macron belt met Poetin

Terwijl in Marioepol de hel losbarstte, had Frans president Macron een telefonisc­h onderhoud met Poetin. Macron uitte daarin zijn bezorgdhei­d over de situatie in Marioepol. Brits premier Boris Johnson heeft dan weer het Oe

kraïense parlement toegesprok­en via een videoverbi­nding. In een duidelijke referentie aan Winston Churchill noemde hij het Oekraiense verzet tegen Rusland “your

finest hour”. Ook gaf Johnson een toelichtin­g op het nieuwe Britse militaire steunpakke­t ter waarde van bijna 360 miljoen euro. “Oekraïne zal winnen, Oekraïne zal vrij zijn”, aldus de Britse premier.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vanuit het door water omgeven fabrieksco­mplex bieden Oekraïense troepen al weken hardnekkig weerstand.
FOTO REUTERS Vanuit het door water omgeven fabrieksco­mplex bieden Oekraïense troepen al weken hardnekkig weerstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium