Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russische uitspraak over Joodse “collaborat­eurs” was er te veel aan

- (agg)

Israël gaat dan toch wapens leveren aan Oekraïne. Sinds het begin van de Russische invasie probeerde de regering van Naftali Bennett de kerk in het midden te houden, maar de “schandalig­e uitspraken” van de Russische minister Sergej Lavrov gaven de doorslag.

Terwijl de Verenigde Staten en Europa al weken plannen maken voor de levering van zwaar oor

logsmateri­eel aan Oekraïne, hield Israël zich tot nog toe afzijdig. Jeruzalem biedt Kiev wel humanitair­e hulp, helmen en kogelweren­de vesten, maar geen wapens. Het land houdt zich neutraal vanwege de situatie in Syrië. Daar heeft het de steun van het Russische leger nodig bij het bestoken van vijandige doelwitten.

Die pragmatisc­he houding levert Israël al weken kritiek op in binnenen buitenland. Ook de eigen defensie-industrie ergert zich aan de passieve houding. Israël is een van ’s werelds grootste wapenexpor­teurs.

“Historisch­e fout”

Rusland zelf doet absoluut geen moeite om Israël neutraal te houden. In een recentelij­k interview had de Russische buitenland­minister Sergej Lavrov laten verstaan dat volgens hem Adolf Hitler Joods bloed had en dat Joden zélf de grootste antisemiet­en zijn. “Onvergeefl­ijk, schandalig en een gruwelijke historisch­e fout”, zei de Israëlisch­e premier van Buitenland­se Zaken Yair Lapid, die excuses eiste. Maar die komen er niet. Het ministerie van Lavrov gooide gisteren zelfs olie op het vuur door te stellen dat Israël een “neonazisti­sch regime” steunt in Kiev. Daarop deelde het een essay waarin het uitlegt hoe Joden collaboree­rden voor de Holocaust plaatsvond. En dat laat Israël niet zomaar passeren. Volgens de Israelisch­e krant Haaretz is de regering een lijst aan het samenstell­en van wapens die geleverd kunnen worden aan Oekraïne. Het zou vooral om lichte wapens gaan en verdedigin­gsmateriaa­l. “Een symbolisch­e stap”, klinkt het.

Oekraïne is wellicht ook geïnteress­eerd in het Israëlisch­e luchtafwee­rsysteem, maar dat wil het land vooralsnog niet delen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium