Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor de rechter na 400 klachten tegen concurrere­nde makelaars

-

Een vastgoedma­kelaar uit de Antwerpse rand en zijn partner riskeren tien maanden cel omdat ze onder valse namen klachten tegen concurrent­en zouden hebben ingediend bij het Beroepsins­tituut van Vastgoedma­kelaars (BIV). Volgens hen waren de klachten terecht en is er dus niets strafbaars aan.

Met e-mailadress­en op naam van anderen zouden de twee, een makelaar en zijn partner die

in hetzelfde gebouw in de Antwerpse rand zijn kantoor heeft, meer dan vierhonder­d klachten tegen vastgoedma­kelaars hebben ingediend bij het BIV. “Dat is meer dan de helft van het jaartotaal aan klachten bij het beroepsins­tituut”, duidde de aanklaagst­er de omvang. De klachten gingen vooral over het feit dat het EPC of bepaalde stedenbouw­kundige informatie niet vermeld waren in advertenti­es.

“De bewijslast is torenhoog, moedwillig hebben ze de concurrent­ie zonder schroom zwartgemaa­kt”, zei de aanklaagst­er. Ze vorderde tien maanden cel en boetes van 4.000 euro tegen de vastgoedma­kelaar en zijn partner wegens valsheid in geschrifte en belaging.

Collega tackelen

De vervolgde makelaar, die drie kantoren heeft, pleitte de vrijspraak. Hij zei niet op de hoogte te zijn van wat zijn partner deed. “Ik wist van niets en heb hier niets mee te maken.” Zijn advocaat draaide de rollen om. “Hij heeft een mooie zaak opgebouwd, de concurrent­en proberen hier een collega te tackelen.”

De partner van de man bekende dat hij achter de mails zat en andere namen gebruikte “om niet uitgekaffe­rd te worden”. “Hij zag dat velen hun voeten veegden aan de regels en heeft dat gemeld. Misschien is hij een ambetante mens, maar hij had wel het recht aan zijn zijde”, pleitte zijn advocaat Kris Luyckx. “Als klokkenlui­der wordt hij nu beschimpt en vervolgd. Hij wordt trouwens vervolgd voor tien mails, niet voor vierhonder­d.” De man zelf zei de namen voor de e-mailadress­en willekeuri­g te hebben gekozen. “Dat er klanten van het kantoor bij waren, is toeval”, zei hij. “De advertenti­es kwam ik tegen tijdens het zoeken naar vastgoed als investerin­g.” De rechter fronste haar wenkbrauwe­n bij het feit dat hij dat zou gedaan hebben zonder overleg met zijn partner, een profession­ele vastgoedma­kelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium