Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een fusie is misschien nodig, maar toch niet met Antwerpen?”

Borsbeekse burgers kritisch tijdens eerste infoavond over fusie

- FILIP SPOELDERS

Waarom moet Borsbeek een fusie aangaan? Wat zijn de voordelen als je gemeente een Antwerps district wordt? Het Borsbeekse schepencol­lege is begonnen met de informatie­ronde naar zijn burgers en gaf op deze en nog meer vragen een antwoord tijdens een eerste infoavond in het Tirolerhof. Ondertusse­n begint burgerbewe­ging Burgers voor Borsbeek met een petitie om een volksraadp­leging te vragen.

Iets meer dan honderd Borsbekena­ren zakten woensdagav­ond af naar het Tirolerhof om antwoorden te krijgen op het fusieverha­al met Antwerpen. Verdeeld over vier tafels, ingericht rond de thema’s veiligheid, sociaal beleid, dagelijks leven en ruimte, stonden de burgemeest­er en zijn schepenen de inwoners te woord. Ook de stad Antwerpen had een tafel.

Uiteraard waren er ook enkele burgers aanwezig die zeer kritisch tegenover de fusie met de stad staan. Onder andere schepen Walter Kiebooms (N-VA) stond hen te woord. “Met een honderdtal aanwezigen op bijna elfduizend inwoners zijn we tevreden met de opkomst. Het is duidelijk dat de mensen met zeer gerichte vragen naar ons komen. We leggen ook alle cijfers, zoals het meerjarenp­lan dat goedgekeur­d is door Vlaanderen, op tafel. Ik voel dat ze het verhaal begrijpen wanneer we toelichtin­g geven. Nu kunnen we de waarde van Borsbeek nog in de weegschaal leggen, bij een verplichte fusie kan dit waarschijn­lijk niet. En uiteraard hebben we de voorwaarde­n waar we niet onder gaan overgemaak­t aan Antwerpen. We moeten nu vooral de emotie doorbreken”, geeft hij aan.

"

"

Vrij spel voor luchthaven

De aanwezigen konden hun opmerkinge­n en verzuchtin­gen neerschrij­ven. Die komen op de wijkbabbel­s later deze maand opnieuw aan bod. Het is duidelijk dat zeker niet alle Borsbekena­ren staan te springen voor een fusie met Antwerpen. “Ik ben bang voor de luchthaven van Deurne. Die pikt altijd maar extra ruimte in terwijl het niet mag”, zegt Christiann­e De Vleeschouw­er.

“Borsbeek heeft zich daar altijd tegen verzet, tot de laatste keer dat het actiecomit­é tegen de luchthaven in beroep ging in een juridische procedure. Plots ging Borsbeek niet meer mee in beroep. Nu weten we natuurlijk waarom. Na een fusie met Antwerpen kan de luchthaven zijn goesting doen en verder uitbreiden. Ik las net dat de Antwerpse administra­tie een grote achterstan­d heeft en nu wil de stad er nog een gemeente bij. Onze dienstverl­ening zal er niet op verbeteren. Als een fusie dan toch noodzakeli­jk is, dan liever met

Wommelgem en Wijnegem, maar niet met Antwerpen.” Niets te zeggen

Walter Wyninckx ziet andere bekommerni­ssen na een fusie met Antwerpen. “We gaan niets meer te zeggen hebben. Het zal de stad zijn die bijvoorbee­ld beslist of er windmolens komen of structurel­e werken nodig zijn. Wij zullen juist nog een voetbalwed­strijd of een feestje mogen organisere­n. Ook de belastinge­n zullen stijgen en we zullen mee de typische problemen van de stad moeten dragen. Wie zegt dat de stad hier niet woningen van veertig jaar en ouder komt opkopen om er sociale woningen voor illegalen en allochtone­n van te maken?”

Eddy Van den Broeck richt zich tot de partij van burgemeest­er Dis Van Berckelaer. “Iedereen Borsbeek

mag zich nu al Iedereen Antwerpen gaan noemen.” Volksraadp­leging

Met andere buurgemeen­ten fuseren lijkt makkelijke­r te verkopen voor het gemeentebe­stuur, maar volgens het schepencol­lege zijn de buren niet geïnteress­eerd. Iets wat de burgerbewe­ging Burgers voor Borsbeek tegenspree­kt.

De beweging kreeg een tafel en stelde er zijn enquête voor om een volksbevra­ging te eisen. “We gaan de volgende maanden wel in gesprek met de gemeente, maar we wachten niet met de enquête. De meeste mensen krijgen hier het idee dat de fusie al rond is, maar dit is niet het geval. We willen hen wakker schudden en duidelijk maken dat het nog niet te laat is. Het verschil met Boortmeerb­eek – waar na de aankondigi­ng van de fusie met Mechelen alles in vuur en vlam stond – is het gebrek aan oppositie”, verwijst Gerry Cools als lid van Burgers voor Borsbeek naar de twee oppositiez­etels in de gemeentera­ad.

Jan Govaerts, voorzitter van meerderhei­dspartij Iedereen Borsbeek, geeft aan dat niets doen geen optie is. “Dat zou het makkelijks­te zijn voor ons, maar het zou niet fair zijn tegenover de Borsbekena­ar. Mocht de Vlaamse overheid ons ieder jaar twee miljoen euro extra werkingsmi­ddelen geven, dan kan Borsbeek verder, maar dat zal niet gebeuren. In 2019 was er binnen het bestuur discussie of er voldoende centen waren om het kampvervoe­r voor de jeugd te regelen. Toen zijn we begonnen om alle mogelijkhe­den van een fusie te bespreken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO FOTO ?? Schepenen Lauwers en Kiebooms verdedigen de fusie.
FOTO PATRICK DE ROO FOTO Schepenen Lauwers en Kiebooms verdedigen de fusie.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Burgers voor Borsbeek wil een referendum.
FOTO PATRICK DE ROO Burgers voor Borsbeek wil een referendum.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Irène De Meyer, Eddy Van den Broeck, Ingrid Cleymans en Walter Wyninckx zijn zeer kritisch.
FOTO PATRICK DE ROO Irène De Meyer, Eddy Van den Broeck, Ingrid Cleymans en Walter Wyninckx zijn zeer kritisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium