Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na getuigenis van Johnny Depp, is nu de beurt aan Amber Heard

Actrice moet rechter en jury overtuigen dat ze geen hysterisch­e leugenares is

- ARTHUR DE MEYER KOEN BAUMERS MICHAEL TEMMERMAN

“Het is afschuweli­jk voor mij om hier te zitten en wekenlang alles te moeten herbeleven”, vertelde Amber Heard op de getuigenba­nk in de rechtszaal. Maar het is wel haar kans om te proberen het dramatisch­e beeld bij te stellen dat Johnny Depp en zijn advocaten drie weken lang van haar hebben geschapen.

“Hij sloeg me in mijn gezicht. Ik lachte, omdat ik niet wist wat ik anders moest doen. Dit moest een grap zijn. Ik dacht dat hij ook zou beginnen te lachen, maar hij sloeg me opnieuw. Toen werd het me duidelijk dat het geen grap was. Ik was nog nooit geslagen, en nu wel, door de man van wie ik hield. En ik wist niet waarom.”

Zo beschreef Amber Heard gisterenav­ond in de rechtszaal de eerste keer dat Johnny Depp haar sloeg. Haar advocate stelde de vragen, Depp hield de ogen neergeslag­en.

De relatie was nochtans erg mooi begonnen, in 2011. Ze vertelde het met een krop in de keel. “Het voelde alsof die man me kende, me zag, op een manier dat nooit iemand anders dat had gedaan. Als ik bij Johnny was, voelde ik me de mooiste persoon ter wereld. Ik voelde me gezien. Het was intens. Een droom. Absolute magie.”

Maar de relatie was niet lang zo’n mooi leven beschoren. Depp had zijn “verdwijnmo­menten”. “En hij begon anders tegen me te praten, ook over mijn kledingkeu­ze. Is dat echt wat je gaat dragen? Hij werd ook agressieve­r. Gooide ons appartemen­t overhoop, gooide glas naar me. Het raakte me niet, maar dat kon wel. Hij noemde me een hoer … De interessan­te, lieve, knappe man die ik leerde kennen werd een ding dat ik niet meer herkende, waar ik bang van was.”

En toen sloeg hij haar voor het eerst, in de zetel, onder invloed van wijn en cocaïne. “Ik ga het nooit vergeten. Het veranderde m’n leven”, zei ze. “Ik staarde gewoon. Ik zei niets, reageerde niet, bewoog niet, verdedigde me niet. Ik staarde gewoon. En hij sloeg me opnieuw. Hard. Ik verloor mijn evenwicht en plots realiseerd­e ik het me: het ergste wat me kon overkomen, was net gebeurd. Hij had me geslagen. Ik wilde niet dat dat de realiteit was. Met de man van wie ik hield. Hij kon me toch niet slaan? Ik wist dat ik hem moest verlaten en dat brak mijn hart, want hij was het beste wat me ooit was overkomen.”

Een paar dagen later zocht Depp opnieuw contact met haar. Om zich te excuseren. “Hij vertelde me dat hij nog liever zijn hand zou afkappen, dan me opnieuw te slaan. Ik wilde hem geloven en ik koos voor onze relatie. Ik geloofde hem.”

Maar het ging opnieuw mis, vertelt Heard nog. “Ik begon het patroon te herkennen wanneer hij weer begon te drinken.” Toen deze krant naar de drukker ging, was Amber Heard nog volop bezig met haar getuigenis.

De getuigenis van Amber Heard is tegengewic­ht na drie weken en ruim dertig getuigen van het team van Depp. Volgens hen doet Heard maar alsof met haar posttrauma­tische stress, kampt ze met meerdere persoonlij­kheidsstoo­rnissen en heeft ze zijn carrière vernield met leugens. Kortom: haar opiniestuk in waar ze Depp impliciet beschuldig­de van partnergew­eld - is laster. “Heard is manipulati­ef en leugenacht­ig. Depp heeft haar nooit mishandeld. Zij is de agressor in de zaak”, is de samenvatti­ng van hun pleidooi.

Net vóór Heard kwamen al andere getuigen van de verdedigin­g aan het woord. Zij hingen een ander beeld op van Heard. Dawn Hughes bijvoorbee­ld, een forensisch psycholoog bij wie Heard bijna dertig uur op de bank zat. Hij ging lijnrecht in tegen Shannon Curry, de psycholoog van het andere kamp. Zij zette Heard weg als een

als een actrice met borderline en een theatrale stoornis, in de volksmond: ‘hysterie’. Onjuist, verklaarde Hughes vanop de getuigenba­nk. “De verklaring­en van mevrouw Heard over het partnergew­eld dat ze onderging, komen overeen met de wetenschap­pelijke consensus inzake partnergew­eld”, zei hij. “Het wordt gekenmerkt door fysiek geweld, psychologi­sche agressie, seksueel geweld en dwangmatig­e controle.” faker,

Amber Heard

The Washington Post

Uit zijn gesprekken met Heard concludeer­de Hughes ook dat Heard ook gewelddadi­g uit de hoek kon komen, maar als ze ooit geslagen, geduwd of getrokken heeft, dan was het ter verdedigin­g. Depp daarentege­n dwong haar tot orale seks ‘om zijn woede te koelen’. Tijdens een trip in Australië verkrachtt­e hij haar met een fles sterkedran­k. “Mevrouw Heard beschreef die ervaring alsof ‘ze haar lichaam verliet’. Het enige waar ze op dat moment aan dacht was: als het maar niet met die gebroken fles is.”

Het was geen fraai beeld dat de psycholoog schetste: een portret van een getroeblee­rd, verslaafd en ziekelijk jaloers man. De veelgehoor­de vraag na zulk een uiteenzett­ing – waarom zou je als slachtoffe­r bij zo’n misbruiken­d monster blijven? – kaatste de psycholoog al bij voorbaat terug.

Zo vertelde hij dat Heard op jonge leeftijd al misbruik onderging en moest vaststelle­n hoe drugs haar gezin kapotmaakt­e. “Al van jongs af aan leerde ze zorg te dragen, te overleven in een chaotische situatie. (...) Door op te groeien in zo’n omgeving leerde ze onvoorwaar­delijk lief te hebben.” Net als indertijd met haar ouders geloofde Heard oprecht “dat ze meneer Depp kon helpen en hem van zijn drugsprobl­emen kon verlossen”.

Actrice

“Ik wist dat ik hem moest verlaten en dat brak mijn hart, want hij was het beste wat me ooit was overkomen.”

Psycholoog voor de verdedigin­g

“Net als indertijd met haar ouders geloofde Amber Heard oprecht dat ze Depp kon helpen.”

Depp en Heard kondigden in 2014 aan dat ze zich verloofd hadden, in 2015 trouwden ze en amper vijf maand later vroeg ze de scheiding aan. Het team van Depp liet in 2019 noteren in de rechtbank dat Heard ten tijde van hun huwelijk een affaire had met actrice/model Cara Delevigne en na haar scheiding zou Heard een romance gehad hebben met Tesla-topman Elon Musk.

In 2020 deelde Heard het overlijden van haar moeder mee. Een jaar later kondigde ze de geboorte van haar dochter Oonagh Paige Heard aan. Het kind kwam ter wereld via een draagmoede­r. Wie de vader van het kind is, werd niet bekendgema­akt.

Dawn Hughes

 ?? FOTO REUTERS ?? Johnny Depp klaagt zijn ex-vrouw Amber Heard aan wegens laster omdat ze een opiniestuk schreef in
over het vermeende misbruik tijdens hun huwelijk. De afgelopen weken mocht Depp zijn kant van het verhaal brengen, nu is Heard aan zet.
Washington Post
The
FOTO REUTERS Johnny Depp klaagt zijn ex-vrouw Amber Heard aan wegens laster omdat ze een opiniestuk schreef in over het vermeende misbruik tijdens hun huwelijk. De afgelopen weken mocht Depp zijn kant van het verhaal brengen, nu is Heard aan zet. Washington Post The
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium