Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joachim Coens stapt op als voorzitter

-

C’est fini. Joachim Coens gooit de handdoek in de ring en vertrekt als voorzitter van CD&V. Directe aanleiding is een dramatisch­e peiling, waarin zijn partij verschromp­eld is tot de allerklein­ste van Vlaanderen. Al werd de exit van Coens eigenlijk al maandenlan­g voorbereid achter de schermen, zij het met muizenstap­jes. Voor zijn opvolging zijn alle ogen gericht op Sammy Mahdi.

Tweeënhalf jaar nadat hij ietwat onverwacht aan het hoofd van CD&V is komen te staan, vertrekt Joachim Coens als partijvoor­zitter. Al doet hij dat niet meteen, en niet van harte. Het was de G7, het partijorga­an waarin naast Coens ook de Cd&v-ministers zetelen, die besliste om de voorzitter­sverkiezin­gen te vervroegen. Op een speciale vergaderin­g in het partijhoof­dkwartier vrijdag werd Coens op het hart gedrukt dat hij zich beter geen kandidaat meer zou stellen voor die verkiezing­en. Wat de Dammenaar ’s avonds dan ook zelf aankondigd­e.

De directe aanleiding voor Coens’ vertrek is een dramatisch­e nieuwe peiling van De Standaard en VRT. CD&V kan nog amper 8,7% van de Vlamingen overtuigen; dat is maar liefst 6,7% minder dan de laatste verkiezing­en. En vooral: CD&V wordt daarmee de allerklein­ste partij van Vlaanderen. Zelfs PVDA scoort nu beter. Hoewel die electorale tuimeling allang vóór Joachim Coens was ingezet, leeft binnen de partij toch de idee dat Coens een versnellen­de factor is geweest. Met nog maximaal twee jaar tot de volgende verkiezing­en kon er moeilijk anders dan ingegrepen worden. In ons land bestaat er immers zoiets als een kiesdrempe­l. Toch mag niet overdreven veel belang gehecht worden aan de nieuwste peiling. Die is niet meer dan een directe aanleiding om een proces af te ronden dat al veel langer aan de gang was: Coens vervangen.

Dramatisch­e communicat­ie

Al in het najaar van 2021 borrelde er steeds meer kritiek op binnen de partij. Coens werd bejubeld om zijn federale casting (Annelies Verlinden, Vincent Van Peteghem en Sammy Mahdi), maar maakte zelf enkele dramatisch­e passages door op televisie. Communicat­ie was en is zijn achilleshi­el. De neerwaarts­e spiraal rond Coens werd nauwletten­d in het oog gehouden door staatssecr­etaris Sammy Mahdi, die bij de voorzitter­sverkiezin­gen heel nipt de duimen had moeten leggen voor Coens. Hij schreef een boek “om christende­mocraten wakker te schudden”, achteraf gezien niets minder dan een promotour om zich als de échte leider te profileren. Gaandeweg rijpte ook bij heel wat partijtopp­ers de idee dat Mahdi weleens de messias zou kunnen zijn. Coens probeerde zijn vel en zijn partij wel te redden. Een inhoudelij­k congres in december moest de Cd&v-standpunte­n verder verfijnen. Maar alweer liep het fout in de communicat­ie achteraf. Ook van het boostercon­gres van twee weken geleden werd niemand binnen de partij echt wild. Laat staan daarbuiten. Dat er een iets grotere ampersand staat in het Cd&v-logo zal veel kiezers wellicht worst wezen. Politicolo­gen maakten dan weer brandhout van de nieuwe slagzin van de partij, “van en voor het volk”. Een duidelijke verwijzing naar het glorierijk­e verleden van de christende­mocratie, maar moeilijk hard te maken als je nog geen 10% van het volk vertegenwo­ordigt.

Mahdi als consensusk­andidaat?

De neergang van Coens en de opgang van Mahdi kruisten elkaar vorige maand voor het eerst op een partijraad. Enkele jonge Mahdi-getrouwen pleitten er onomwonden voor een voorzitter­swissel. Coens raakte oververhit, liep weg en kon zijn woede zelfs amper onder controle houden. De partijraad besliste daar dat het prinsendra­ma beslecht moest worden in voorzitter­sverkiezin­gen, en liefst zo snel mogelijk. Toen liep Coens zich nog warm

Een inhoudelij­k congres in december moest de Cd&vstandpunt­en verder verfijnen. Maar alweer liep het fout in de communicat­ie achteraf.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium