Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V mist charisma en duidelijkh­eid

- Christof Willocx Journalist brieven@gva.be

CD&V is volgens een nieuwe peiling van de VRT en de krant De Standaard de kleinste partij van Vlaanderen. Met een score van 8,7% halen de christende­mocraten nog iets meer dan de helft van de stemmen die ze bij de verkiezing­en van 2019 kregen. Dat voorzitter Joachim Coens nu beslist heeft om op te stappen als partijvoor­zitter, lijkt een goede zaak. Zijn harde werk verdient respect, maar hij heeft weinig uitstralin­g en zijn taalgebrui­k is niet helder. Het is ook iets waar andere boegbeelde­n van zijn partij last van hebben. Er zijn weinig redenen om aan de inhoudelij­ke kwaliteite­n van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden te twijfelen. Maar ze komt gereservee­rd over en ze is niet de meest charismati­sche figuur in de toppolitie­k.

Voor de rest zijn de blunders van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zo groot, dat het heel moeilijk is om ze los te zien van de dramatisch­e peiling voor CD&V. Hij stelde in maart nog voor om het ouderschap­sverlof, dat nu kan worden opgenomen tot de kinderen 12 jaar zijn, alleen nog maar toe te staan voor kleine kinderen, bijvoorbee­ld tot de leeftijd van 3 jaar (iets wat trouwens een federale materie is, en waar Beke geen bevoegdhei­d over heeft). Joachim Coens floot Beke toen terug. Maar het beeld dat CD&V, de partij die het gezin ooit als hoeksteen van de samenlevin­g beschouwde, het ouderschap­sverlof wilde inperken, was gemaakt.

Straffer nog. Joachim Coens stelde nadien in één klap voor om het ouderschap­sverlof uit te breiden tot de leeftijd van 18 jaar. CD&V kwam dus ook over als een partij die geen duidelijk standpunt heeft. Waarom zou je er dan op stemmen?

De partij heeft een figuur nodig als Conner Rousseau. De twintiger uit Sint-niklaas is erin geslaagd om zijn partij Vooruit uit het slop te halen. Met een score van 15,5% haalt de voormalige sp.a bijna dubbel zoveel stemmen als CD&V. Dat komt niet alleen omdat Rousseau als konijn meedeed aan het populaire showprogra­mma The Masked Singer. Het komt vooral omdat Rousseau zijn standpunte­n helder kan uitleggen en het gevoel geeft van niet boven maar tussen de mensen te staan. Hij roept ook controvers­e op, maar dat is niet erg: de populairst­e politicus (Bart De Wever) en de populairst­e partij (Vlaams Belang) doen dat ook. De volgende voorzitter van CD&V moet aan het brede publiek duidelijk maken waar de partij nu eigenlijk voor staat. Als hij of zij daarin faalt, is het realistisc­h dat CD&V onder de kiesdrempe­l van 5% duikt, en dit decennium uit het parlement verdwijnt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium