Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Assisen Brugge

- MARC KLIFMAN

● Beschuldig­de: Alexander Dean

● Beschuldig­ing: viervoudig­e moord

● Slachtoffe­rs: Maïlys Descamps, Gery Cappon, Mariejosée Vanleene, Jeroen Verstraete

● Plaats: Gistel

● Datum: zomer 2017

voor Dean met name amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete, die intieme foto’s van zijn vriendinne­tje had gemaakt. Voorzitter: “Denkt u dat Maïlys het gewild had dat u naar Jeroen trok om te doen wat u deed?” Beschuldig­de: “Ik heb het gedaan omdat ik in mijn krankzinni­ge beleving dacht dat ik haar zo zou terugwinne­n.” Voorzitter: “Maar ze vroeg via chats om niet te gaan, waarom deed u het dan toch?” Beschuldig­de (opnieuw): “Omdat ik een idioot ben, meneer. Dat ziet u toch?”

Over de vreselijke misdaden zelf kunnen we dus kort zijn. Tot zichtbare frustratie van de voorzitter en nabestaand­en weigerde Alexander om op ook maar één vraag daarover in te gaan. Eerst deed hij teken dat zijn maag ervan rommelde, dan greep hij naar zijn bekertje water. “Ik kan dat niet meer herhalen. Ik probeer nu al vijf jaar deze waanzin weg te dringen uit mijn verstand. Alstublief­t, vraag mij niet om het te herhalen. Ik besef dat ik die gruwelijke dingen deed toen ik mentaal aan de grond zat.”

Volledige idioot

Voorzitter Willem De Pauw deed nog een paar verwoede pogingen, maar tevergeefs. Ook Jef Vermassen, advocaat van de papa van Maïlys, kon op het einde zijn misprijzen niet wegsteken. “Tijdens de wedersamen­stelling was u zo vlot, en zette u alles uiteen. Hoe komt het dat het nu anders is?” Dean (andermaal en in tranen): “Omdat ik een volledige idioot was toen. Nu begrijp ik wat ik gedaan heb, heb ik inzicht in het leed dat ik heb veroorzaak­t.” Die vlieger gaat niet op, vond Kris Vincke, die de mama van Mailys bijstaat. “Eigenlijk komt hij zeggen: ik ben beschaamd over de Dean van vijf jaar geleden en nu ben ik de goeie Dean. Hij wil zijn verantwoor­delijkheid nemen, maar wil wel plots niets meer zeggen. Zijn gesnotter kwam over als een groot toneel.”

Johan Platteau, de advocaat van Dean, zegt dat zijn cliënt beseft dat hij “zeer zwaar gestraft zal worden.” Verrassend genoeg opperde hij in zijn weinige woorden wel al het woordje “internerin­g”. Af te wachten wat Alexander Dean volgende week nog zal verklaren. Voorzitter De Pauw verwittigd­e hem alvast dat er nog vragen volgen. “Denk dus nog maar eens goed na.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium