Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aan het altaar met meester Omar

Elk weekend gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa je een blik in de Antwerpse misdaad

-

Als het de bedoeling was om uit te pakken met een trouwfeest waar men in Antwerpen nog dagenlang over zou praten, dan is dancingbaa­s Vincent Van Trier met glans geslaagd in zijn opzet. De voormalige keeper van Antwerp en zijn bruid Cilem Tunc geven het begrip sterallure­s een geheel nieuwe dimensie.

Een maand geleden vond in de Handelsbeu­rs het streng bewaakte congres Beveiligde Haven plaats. Politiemen­sen, magistrate­n en bestuurder­s uit de hele wereld kwamen er samen om de oprukkende drugsmaffi­a een halt toe te roepen. Een maand later vormt de Handelsbeu­rs het decor van een feest waar ze zelfs in Dubai eventjes verlegen van worden: de aanwezighe­id van bekenden uit de televisie- en filmwereld, optredens van Scala en Lil’ Kleine en bekende topchefs als Peppe Giacomazza en Roger van Damme die genodigden trakteerde­n op hun culinaire kunsten.

Maar als je echt wil uitpakken, dan haal je die biefstuk-showgast-met-zijn-zeezout-trucjeuit-dubai naar je feestje. Nusret Gökce, alias ‘Salt Bae’, is bijna symbool van de hedenwaar daagse narcocultu­ur geworden. Als filmster, profvoetba­ller of gangster móét je een gouden biefstuk van de man geproefd hebben én een selfie met hem hebben gemaakt.

Er was op het trouwfeest overigens nog een wereldster aanwezig: Omar Souidi, de flamboyant­e broer van strafpleit­er Mounir Souidi. Omar nam de rol van ceremoniem­eester en deed dat met zoveel naturel alsof hij nooit iets anders had gedaan. “U mag nu de bruid kussen”, sprak Omar aan het altaar. Geen pastoor die het hem nadoet!

Dat Instagrams­lager ‘Salt Bae’ helemaal vanuit Dubai naar de Handelsbeu­rs kwam om zout over de bladgouden steak te strooien, had Vincent Van Trier naar eigen zeggen te danken aan zijn “connecties” in de Verenigde Arabische Emiraten. Die “connecties” uit Dubai werden overigens ook opgemerkt op het trouwfeest, maar dat ontsnapte aan de aandacht van de vaderlands­e societyper­s. Die raakte maar niet uitgekakel­d over de aanwezighe­id van Lil’ Kleine, én die van zijn favoriete boksbal. 7 en 8 mei 2022

De internatio­nale pers heeft inmiddels ook ontdekt dat Dubai een witwaspara­dijs en schuiloord is voor gangsters en belastingo­ntduikers uit de hele wereld. Uit duizenden uitgelekte documenten zou blijken dat een zevenhonde­rdtal Belgen voor een half miljard aan vastgoed bezitten in de Verenigde Arabische Emiraten. Vertel eens iets nieuws, horen we je dan denken. Maar niet iedereen heeft in de gaten dat Dubai criminelen beschermt door iedere vorm van internatio­nale samenwerki­ng te saboteren en uitleverin­gen te laten uitdraaien op tijdversli­ndende procedures. “De laatste jaren zien we in Dubai een toenemende interesse om over te gaan tot uitleverin­g van topcrimine­len”, sprak Jan op gen Oorth, de woordvoerd­er van de Europese politiedie­nst Europol. Met deze uitspraak nomineert de Europol-man zichzelf voor de wisselbeke­r Mohammed Saïd al-sahaf (‘Comical Ali’, voor de vrienden). Misschien moet mijnheer Op gen Oorth onze uitleverin­gsbaromete­r wat beter in de gaten houden. Het aantal door Dubai uitgelever­de topcrimine­len bedraagt tot op vandaag: nul!

“Omar Souidi speelde de rol van ceremoniem­eester alsof hij nooit iets anders heeft gedaan.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium