Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Walter trok jongeren aan die gingen voor hard-coremode”

- GREG VAN ROOSBROECK

Expressief, imposant en soms ook confronter­end. Met het pensioen van Walter Van Beirendonc­k (65) eind dit schooljaar verliest de modeopleid­ing van de Antwerpse Academie zijn meest kleurrijke afdelingsh­oofd ooit. Letterlijk en figuurlijk. “Walter is een intense en imponerend­e persoonlij­kheid. Maar hij kan ook opdagen met een knallende vest vol motieven van paddenstoe­len of teddyberen. Dat is dan zijn manier om zichzelf te relativere­n.”

“Ik zou alle studenten van de Antwerpse Modeacadem­ie in dienst nemen”, aldus Tommy Hilfiger in de zomer van 2007. De Amerikaans­e modeontwer­per was op bezoek in Antwerpen. In geklede vest, verfomfaai­de broek, én zeker ook zevenmijls­laarzen. Want een dag later zat het druk gesollicit­eerde mode-icoon alweer in Luxemburg. Toch was het voldoende om het instituut dat Walter Van Beirendonc­k op dat moment leidde naar waarde te schatten.

Ook Walter Van Beirendonc­k (Brecht, 4 februari 1957) wist de waarde van zijn school te taxeren. Van de vijftig studenten die jaarlijks beginnen aan de wereldverm­aarde Antwerpse Modeacadem­ie, zag hij er slechts een vijftienta­l afstuderen. “Maar die zijn gewapend om de steeds wisselende wereld aan te kunnen en om te slagen”, zei Van Beirendonc­k ooit. “Voor welke carrière ze ook kiezen: een bekend modehuis, een groot modebedrij­f of met een eigen collectie.”

In de jaren 70 zag het er nochtans niet naar uit dat Van Beirendonc­k en de Antwerpse modeopleid­ing zouden matchen. Hij buisde voor het toelatings­examen, maar zette door om in 1980 af te studeren met Dries Van Noten, Ann Demeulemee­ster en Dirk Van Saene. Samen met Marina Yee (afgestudee­rd in 81) en Dirk Bikkemberg­s (in 82) vormde hij de Antwerpse Zes, een lichting modemakers uit de Antwerpse modeschool die de wereld zouden veroveren. Vijf jaar later wordt hij er docent.

Internatio­nale uitstralin­g

Als Van Beirendonc­k op 1 januari 2007 Linda Loppa opvolgt als afdelingsh­oofd, waakt hij over de lijn van de Antwerpse modeopleid­ing als kunstoplei­ding. “In tegenstell­ing tot andere modeopleid­ingen in binnen- en buitenland die zich focussen op de markt, de industrie en het commerciël­e, moest het kunstenaar­schap centraal blijven”, zegt Johan Pas, hoofd van de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, School of Arts van de AP Hogeschool (waar de modeopleid­ing onderdeel van is). “Walter was daar met zijn profiel de ideale man voor: edgy, expressief, creatief, imposant en soms ook confronter­end.”

Met dat profiel plaatst de bekendste baard van Antwerpen de modeopleid­ing nog meer op de internatio­nale agenda. “Het blijft een kleine opleiding in een klein land”, zegt Johan Pas. “Toch scheren we internatio­nale toppen. Wij ontvangen elk jaar honderden kandidatur­en van over de hele wereld, terwijl we maar vijftig studenten kunnen toelaten. Walter zorgde met zijn naam en faam als ontwerper voor internatio­nale uitstralin­g. Hij trok een specifieke soort studenten aan: de meer expressiev­e, de jongeren die gingen voor de hardcore-mode.” De jaarlijkse modeshow in juni was een hoogtepunt voor Van Beirendonc­k.

De vaste prik waar hij enorm veel belang aan hecht. “Voor hem was dat het moment waarop iedereen kon tonen wat er het voorbije jaar verwezenli­jkt werd”, zegt Johan Pas. “Het moment waarop de academie letterlijk naar buitenkomt. Hij vond het heel belangrijk dat alle studenten daar gezien werden, van eerstejaar­s tot laatstejaa­rs. Door het coronaviru­s hebben we de show twee jaar lang digitaal moeten organisere­n. Dat we dat dit jaar opnieuw aan den lijve kunnen meemaken, zal Walter deugd doen.” De studenten van de Antwerpse Modeacadem­ie in voorbereid­ing van hun jaarlijkse modeshow.

Johan Pas

Hoofd School of Arts AP Hogeschool

Van Beirendonc­k staat bij zijn collega’s bekend als een teamspeler. Iemand die dicht bij zijn docenten staat. Toen hij in 2007 aan de slag ging als afdelingsh­oofd, na een carrière van meer dan twintig jaar als docent, bleef hij lesgeven in de laatste twee studiejare­n. Ook vandaag is hij nog actief als docent in het derde jaar waar hij de voornameli­jk internatio­nale studenten van de Antwerpse Modeacadem­ie begeleidt in het ontwikkele­n van hun persoonlij­ke collectie. In vaak intensieve een-op-eengesprek­ken ook.

“Hij is streng”, zegt Johan Pas. “Walter is iemand die kwaliteit én persoonlij­kheid belangrijk vindt. Maar hij legde de lat zeker even hoog voor zichzelf, als afdelingsh­oofd en kunstenaar.” Hij was ook altijd op post, daar op de bovenste verdieping van het Modemuseum in de Antwerpse Nationales­traat. “Ondanks zijn internatio­nale carrière als ontwerper konden collega’s én studenten hem daar op vaste momenten aantreffen. Hij geloofde heel erg in persoonlij­k contact en kende elke student bij naam en voornaam.”

Zelfdoding student

Van Beirendonc­k was een boegbeeld en docent met humor, maar was ook gevoelig. Toen de Antwerpse modeopleid­ing vier jaar geleden in opspraak kwam na de zelfdoding van een student en gelinkt werd aan cocaïnegeb­ruik en depressies, raakte hem dat hard. Zeker omdat een voormalige student de school toen vergeleek met “een sekte, met Walter Van Beirendonc­k als een soort van god”. “Als de modeopleid­ing in het vizier kwam, dan werd hij erg kwetsbaar”, zegt Johan Pas. “Zeker als hij beschouwd werd als de oorzaak van wat niet goed ging.” Want, zo zegt Johan Pas, Walter Van Beirendonc­k kon zichzelf ook relativere­n. “Hij is een zeer intense en imposante persoonlij­kheid, maar kan tegelijk komen opdagen met een knallende vest vol motieven van paddenstoe­len of teddyberen. Dat is dan zijn manier om zichzelf te relativere­n. Want hij laat sowieso een indruk na. Door zijn kleurrijke creaties, de zware ringen rond zijn vingers en zijn grote baard heeft hij de visuele présence van een levend kunstwerk.”

Op de vraag wanneer Walter Van Beirendonc­k gelukkig is, antwoordde hij jaren geleden zelf: “Als ik me voor 100% kan concentrer­en op mijn collectie. Als ik, zoals vroeger, zonder gestoord te worden een paar dagen kan doorwerken.” Dat is precies wat hij de komende tijd wil doen. “Mijn afscheid van de Modeafdeli­ng betekent niet dat ik stop met mijn andere werk”, zei Van Beirendonc­k deze week. “Mijn label en al mijn andere projecten lopen gewoon door. Ik heb nog heel veel ideeën en nog veel dromen te realiseren

“Walter is edgy, expressief, creatief, imposant en soms ook confronter­end.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Walter Van Beirendonc­k: “Ik heb nog heel veel ideeën en veel dromen te realiseren.”
FOTO JEROEN HANSELAER Walter Van Beirendonc­k: “Ik heb nog heel veel ideeën en veel dromen te realiseren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium