Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Commissie Mensenhand­el komt geen moment te vroeg” Payoke en Fitstudio Bibi helpen vrouwelijk­e slachtoffe­rs van mensenhand­el met sporten

-

Wat is het verschil tussen mensenhand­el en mensensmok­kel? Dat kwam expert en Antwerpena­ar Stef Janssens in de Kamer uitleggen tijdens de eerste zitting van de bijzondere parlementa­ire commissie Mensenhand­el. De laatste keer dat een Kamercommi­ssie zich over dit thema boog, was in 2012. Intussen is de wereld veranderd, hebben internatio­nale bendes zich gereorgani­seerd en was de publieke aandacht voor deze problemati­ek wat geluwd. “Het Essex-drama, maar ook de oorlog in Oekraïne brachten daar veranderin­g in”, vertelt Janssens. 27 jaar na de beklijvend­e getuigenis­sen van Patsy Sorensen over seksuele uitbuiting, tijdens de eerste commissie Mensenhand­el, pleit hij voor meer aandacht en middelen om de strijd tegen moderne slavernij op te voeren.

Al twintig jaar volgt Janssens de problemati­ek rond mensenhand­el en mensensmok­kel. Als expert bij Myria, het Federaal Migratiece­ntrum en nationaal onafhankel­ijk rapporteur voor mensenhand­el en mensensmok­kel, adviseert en evalueert hij samen met zijn collega’s de overheid inzake wetgeving en beleid. “Mensenhand­el en mensensmok­kel zijn twee verschille­nde zaken”, benadrukt hij. “Bij mensensmok­kel verdienen criminelen geld aan het illegaal verplaatse­n van personen over Europese buitengren­zen. Het gaat dus altijd om een internatio­naal fenomeen. Mensenhand­el is moderne slavernij waarbij criminelen hun slachtoffe­rs uitbuiten en daar geld aan verdienen. Die uitbuiting kan verschille­nde vormen aannemen. Soms worden mensen seksueel uitgebuit in de prostituti­e. Maar uitbuiting kan ook economisch zijn, bijvoorbee­ld in de bouwsector, de horeca of thuis, als huisslaaf. Mensenhand­el is dus zeker niet altijd internatio­naal en lang niet alle slachtoffe­rs zijn vrouwen. Het merendeel is zelfs man, behalve wanneer het om seksuele uitbuiting gaat. Daar is 95% van de slachtoffe­rs een vrouw.” Naast het delen van kennis en het verlenen van advies aan de overheid, stelt Myria zich ook burgerlijk­e partij in rechtszake­n rond mensenhand­el, zoals bij het Essex-drama. Daarbij overleden 39 Vietnamese vluchtelin­gen in een koelcontai­ner, onderweg van Zeebrugge naar het Britse Essex. Hoewel illegale transmigra­tie naar het Verenigd Koninkrijk al veel eerder een chronisch probleem was, vergrootte dit drama de politieke bewustword­ing die tot de oprichting van de bijzondere commissie leidde. Janssens beet zich jarenlang vast in de zaak en vertelt in detail over de gruwel die de slachtoffe­rs moesten doorstaan.

“Viptranspo­rt”

Janssens: “De Vietnamese criminele organisati­e die verantwoor­delijk was voor de dood van 39 Vietnameze­n was internatio­naal vertakt en opereerde onder andere vanuit Parijs, Berlijn en Brussel. In Vietnam verleidden de criminelen hun slachtoffe­rs onder meer met werk- en studentenv­isums voor Hongarije, Polen en Roemenië, waar ze veel geld zouden kunnen verdienen. Vrijwel alle slachtoffe­rs waren straatarm, waardoor ze deze kans met beide handen grepen. Voor de reis naar Europa rekende de bende echter 13.000 euro aan. Een deel daarvan moesten de families van de slachtoffe­rs vooraf bij elkaar zien te sprokkelen. De rest moesten ze achteraf betalen, wanneer ze in Europa aan de slag gingen.” Wie met een officieel werk- of studentenv­isum reist, kan normaal gezien zo het vliegtuig op. Maar dat was voor deze reizigers helemaal niet het geval. Uit tal van getuigenis­sen uit het dossier blijkt dat de slachtoffe­rs soms

Stef Janssens

Myria, Federaal Expertisec­entrum voor Migratie

uren door Russische of Duitse bossen moesten wandelen in de hoop niet gezien te worden. Op bepaalde afspraakpl­aatsen werden ze dan opgewacht door transporte­urs en moesten ze zich verstoppen in het laadruim van een vrachtwage­ntrailer. “Slachtoffe­rs die wilden doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk konden ook gebruikmak­en van een zogenaamd ‘viptranspo­rt’ met hondenof paardentra­nsporten. De geur van honden en paarden zou eventuele speurhonde­n misleiden waardoor de pakkans kleiner wordt. Voor zulke transporte­n vroegen de criminelen echter 19.000 euro. Slachtoffe­rs die dat betaalden, moesten soms toch mee met gewone transporte­n en zagen hun geld nooit terug, integendee­l.”

Cannabis plukken

Omdat de Vietnamese families vooraf maar een deel van hun schuld hadden betaald, bleef er nog een deel openstaan. “Om dit overige deel af te betalen, moesten veel slachtoffe­rs aan de slag voor de criminele organisati­e”, vervolgt Janssens. “Uit het onderzoek blijkt bijvoorbee­ld dat veel slachtoffe­rs reisden via Berlijn en daar in restaurant­s en nagelsalon­s moesten werken. Sommigen moesten zelfs namaaksiga­retten of namaakluxe­goederen verkopen. De bende dwong hen dus in de criminalit­eit om hun schuld af te lossen. Dat is wat we in vaktermen debt-bondage-situaties noemen.” Ook bij gedwongen prostituti­e is vaak sprake van een reisschuld die via gedwongen sekswerk moet worden terugbetaa­ld. “In het Nederlands­e deel van het netwerk zagen we dat sommige Vietnameze­n op plantages als cannabispl­ukkers moesten werken, aan de slag moesten als huisslaaf en seksueel misbruikt werden.”

“Daarbij werden de slachtoffe­rs op slinkse wijze misleid om er nog meer geld aan te kunnen verdienen. Tijdens de tocht naar Europa verbleven ze soms wat langer in eenzelfde stad, waar ze met meerderen in zogenaamde ‘safe houses’ werden ondergebra­cht. Om de buren niet te alarmeren, moesten ze muisstil zijn. Om niet

“Bij een te beperkt onderzoek is de kans groot dat criminele bendes gealarmeer­d raken of zelfs bijleren over de opsporings­technieken van de politiedie­nsten.”

Kwetsbare groepen vinden vaak moeilijk hun weg naar de sportclub. Zeker voor slachtoffe­rs van mensenhand­el kan een sportomgev­ing heel onveilig aanvoelen. Daarom slaan hulporgani­satie Payoke en de coaches van Fitstudio Bibi Antwerpen de handen in elkaar voor een uniek project waarbij slachtoffe­rs van seksuele uitbuiting in een veilige omgeving begeleid kunnen sporten.

“Onderzoek toont aan dat regelmatig sporten niet alleen bijdraagt tot het verbeteren van de algemene conditie, maar ook tot het herstelpro­ces van psychische aandoening­en zoals depressie, angststoor­nissen of posttrauma­tisch stresssynd­room”, vertelt Robbert Leysen van Payoke. “Daarom zetten we als hulporgani­satie graag in op sport als extra ondersteun­ing naast de traditione­le psychother­apie. Binnen een nieuw Europees project, AMELIE, willen we de algemene gezondheid en het welbevinde­n van de slachtoffe­rs van mensenhand­el verbeteren.”

Niet prestatieg­ericht

Bij de zoektocht naar een lokale partner viel Payokes keuze op Fitstudio Bibi. In hun studio aan het Antwerpse Klapdorp creëerden de twee oprichtste­rs een safe space waar vrouwen in alle gemoedsrus­t kunnen komen sporten. “In een traditione­le sportclub ligt de nadruk vaak op prestaties”, benadrukt oprichtste­r en coach Katrien Sas. “In onze studio focussen we op een veel gemoedelij­kere en persoonlij­kere aanpak op maat van elke individuel­e

Katrien Sas Fitstudio Bibi

vrouw”, verzekert ze.

Het is de eerste keer dat Fitstudio Bibi samenwerkt met Payoke. “Toch willen we deze vijf vrouwen niet specifiek benaderen als slachtoffe­rs van mensenhand­el.

Het is net de bedoeling dat ze bij ons hun situatie even kunnen vergeten en hun lichaam weer leren aanvoelen”, klinkt het. Omwille van de taalbarriè­re moet Katrien sommige dingen wat vaker dan anders opnieuw uitleggen, maar haar diploma orthopedag­ogie en haar ervaring als hulpverlen­er helpen haar om het nodige geduld aan de dag te leggen. “Tijdens onze eerste sessie hebben we samen eigenlijk heel veel gelachen. Dat betekent dat zowel de vrouwen als ikzelf er veel plezier aan beleven en dat is ook echt de bedoeling.”

Na afloop van de eerste sessie kregen de dames een elastiek waarmee ze ook thuis aan de slag kunnen, maar er volgen zeker nog negen begeleide sessies van Katrien. Daarna is het proefproje­ct afgelopen en zal het worden geevalueer­d. (dvt)

“In onze studio focussen we op een veel gemoedelij­kere en persoonlij­kere aanpak op maat van elke individuel­e vrouw.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Katrien Sas tijdens een andere coachingse­ssie.
FOTO WALTER SAENEN Katrien Sas tijdens een andere coachingse­ssie.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Sporten kan helpen bij het herstelpro­ces van psychische aandoening­en.
FOTO WALTER SAENEN Sporten kan helpen bij het herstelpro­ces van psychische aandoening­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium