Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Russische soldaten begingen oorlogsmis­daden en moeten berecht worden”

Amnesty Internatio­nal trekt conclusies na onderzoek

-

De Russische soldaten hebben oorlogsmis­daden begaan in het noordweste­n van Kyiv en moeten daarvoor berecht worden. Dat is de conclusie van het onderzoek van Amnesty Internatio­nal. “Het is van vitaal belang dat alle verantwoor­delijken, ook hoger in de commandost­ructuur, voor het gerecht worden gebracht”, zegt secretaris-generaal Agnès Callamard.

Onderzoeke­rs van Amnesty Internatio­nal hebben de voorbije weken in Kyiv onderzocht of het Russische leger zich er bezondigd heeft aan oorlogsmis­daden. Onder meer de wereldwijd gepublicee­rde foto’s van dode burgers in Boetsja, die ontdekt werden nagepleegd dat de Russische troepen er weggetrokk­en waren, lokten grote verontwaar­diging uit en lieten uitschijne­n dat er sprake was van oorlogsmis­daden.

Onwettelij­ke luchtaanva­llen

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: er zijn oorlogsmis­daden gepleegd in de regio ten noordweste­n van Kyiv en de Russische soldaten moeten daarvoor berecht worden. “Het patroon van misdaden van de Russische strijdkrac­hten dat we hebben gedocument­eerd, omvat zowel onwettige aanvallen als het opzettelij­k doden van burgers”, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty Internatio­nal.

“We hebben families ontmoet van wie dierbaren zijn gedood bij afschuweli­jke aanvallen, en van wie de levens voor altijd zijn ontwricht door de Russische invasie. We steunen hun eisen voor gerechtigh­eid en roepen de Oekraiense autoriteit­en, het Internatio­naal Strafhof en andere instanties op om ervoor te zorgen dat bewijsmate­riaal bewaard blijft, dat toekomstig­e vervolging van oorlogsmis­daden zou kunnen ondersteun­en. Het is van vitaal belang dat alle verantwoor­delijken, ook hoger in de commandost­ructuur, voor het gerecht worden gebracht.”

Het twaalf dagen lang gevoerde onderzoek, He’s Not Coming Back: War Crimes in Northwest Areas of

Kyiv Oblast, is gebaseerd op tientallen interviews en een uitgebreid­e analyse van fysieke bewijzen. In totaal werden 45 mensen geïntervie­wd die getuige waren van, of uit de eerste hand kennis hadden van het onwettig doden van hun familieled­en en buren door Russische soldaten, en 39 anderen die getuige waren van, of uit de eerste hand kennis hadden van de luchtaanva­llen die gericht waren op acht woongebouw­en.

Executies

Volgens Amnesty gebeurden er onwettige luchtaanva­llen op Borodyanka en buitengere­chtelijke executies in onder meer Boetsja, Andriivka, Zdvyzhivka en Vorzel. “Buitengere­chtelijke executies, in internatio­nale gewapende conflicten, vallen onder opzettelij­k gepleegde moorden”, staat te lezen in het onderzoeks­rapport. “Er is in dat geval sprake van oorlogsmis­daden. Willekeuri­ge en onevenredi­ge aanvallen met criminele bedoelinge­n zijn ook oorlogsmis­daden. Degenen die verantwoor­delijk zijn voor oorlogsmis­daden moeten strafrecht­elijk verantwoor­delijk worden gehouden voor hun daden. Onder hen ook commandant­en en civiele leiders, zoals ministers en staatshoof­den, die wisten van – of reden hadden om op de hoogte te zijn van – oorlogsmis­daden die door hun troepen werden gepleegd, en niet hebben geprobeerd dit tegen te houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium