Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inwoners van Borgerhout en Deurne hebben weinig kennis over hart- en vaatziekte­n

- SYLVIA MARIËN

Nog geen vier op de tien inwoners van Borgerhout en Deurne hebben een goede kennis over de risico’s van hart- en vaatziekte­n in het algemeen en voor henzelf in het bijzonder. Dat blijkt uit een enquête bij 952 inwoners. In hun wijken hebben onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen net voor de coronacris­is uitbrak een project opgezet om vaak kwetsbare inwoners te confronter­en met hun risicoanal­yse en hen te ondersteun­en met een leefstijlc­oach. Een zestigtal mensen ging daarop in. “Dat is te weinig, dus er is nog heel wat werk aan de winkel.”

Spices heet het project dat door de Europese Commissie wordt gefinancie­rd. Het wil een boost geven aan de actieve preventie van cardiovasc­ulaire ziekten in Europa en de sub-sahara. Hart- en vaatziekte­n zijn een belangrijk­e doodsoorza­ak. Ze eisen bijna achttien miljoen doden per jaar wereldwijd, veertigdui­zend per jaar in België. Spices zette onderzoek op in vijf verschille­nde settings: in Oeganda en Zuid-afrika, en in kwetsbare wijken in Antwerpen, het Franse Brest en Nottingham in het Verenigd Koninkrijk. Om daar telkens te weten te komen: wat weten mensen over hart- en vaatziekte­n in het algemeen? Wat weten ze over hun eigen risico? En zijn ze bereid om iets aan hun leefstijl te veranderen? Meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, stress beheersen, die dingen. Hilde Bastiaens is coördinato­r van Spices voor het onderzoeks­terrein Borgerhout en Deurne. Ze is hoofddocen­t en onderzoeke­r aan het Centrum voor Huisartsge­neeskunde van de Universite­it Antwerpen. Zij stelt zaterdag samen met haar team de resultaten voor op een Antwerps symposium voor eerstelijn­sprofessio­nals, welzijnswe­rkers, medische specialist­en en beleidsmak­ers. “Want het is niet omdat ons project is afgerond, dat de praktijk moet stoppen”, zegt Bastiaens. “We hebben heel wat geleerd dat helpt om vooral die kwetsbare groepen te bereiken en hen effectief te ondersteun­en.”

Huisartsen

Het onderzoek begon, lastig genoeg, vlak voor en in het begin van de coronacris­is, met een enquête door onderzoeke­r Hamid Hassen. In totaal namen 952 inwoners van Borgerhout en Deurne deel, onder wie 56,4% vrouwen en 43,6% mannen. Zij moesten, onder meer, ‘juist’, ‘fout’ of ‘ik weet het niet’ antwoorden op statements als ‘stress is een van de hoofdoorza­ken van hartaanval­len en beroertes’ en ‘het drinken

Het team van Spices, van links naar rechts: Kathleen Van Royen, Naomi Aerts, Hilde Bastiaens, Mark Bogaerts en Hamid Hassen.

van grote hoeveelhed­en alcohol kan jouw cholestero­l en andere bloedvette­n doen stijgen’. “Voor ons leek de kennis over het cardiovasc­ulair risico niet moeilijk”, zegt Hassen, “maar dat hebben we onderschat. Slechts 36,5% van de deelnemers scoorde meer dan 80%. 82% weet niet dat de familiale voorgeschi­edenis een risicofact­or zich al verbeteren. “In de huisartspr­aktijken werden verpleegku­ndigen opgeleid om die mensen te coachen”, legt onderzoeks­ter Naomi Aerts uit. “Deelnemers vonden het een meerwaarde om in een vertrouwde omgeving begeleid te worden.” Op de andere plaatsen werd Mark Bogaerts als leefstijlc­oach ingezet. Een zestigtal mensen gingen met hen in zee.

Versnipper­ing

“Ik heb vooral gemerkt dat als mensen een gezicht hebben waaraan ze hun vragen rond gezondheid kunnen richten, dat ze dat ook doen”, zegt Bogaerts. In zijn aanpak stuurde hij vooral aan op “een snelle succeserva­ring”. “Een zware roker die een week toekomt met een half in plaats van met een heel pakje sigaretten, heeft ook al het gevoel: ik kan minderen. Van daar kan hij weer een nieuwe stap nemen. Iemand met overgewich­t die in een beschutte werkplaats werkt, heb ik op weg geholpen om het per maaltijd bij één bord te houden en de koekjes bij de koffie te laten. Samen hebben we een afspraak gemaakt bij de diëtist. Ik sprak ook geregeld af in het park, tijdens een wandeling. Financiën zijn vaak een bezwaar, maar er zijn wel degelijk mogelijkhe­den voor mensen met weinig middelen. Ze moeten het gewoon weten.”

“We hebben wegen gevonden om dit onderwerp op de lokale kaart te zetten”, zegt Hilde Bastiaens. “Jammer genoeg zijn we er ook op gebotst hoe versnipper­d het welzijnsla­ndschap bij ons is en hoe gefocust op de eigen werking. Nochtans hangen gezondheid en welzijn nauw samen. Minder mensen dan verwacht zijn op coaching ingegaan, dus daar is zeker nog werk aan de winkel.” https://www.uantwerpen.be/en/ projects/spices/

iKathleen Van Royen

Onderzoeks­ter

“Mensen van buiten Europa hebben minder interesse om gezonder te gaan eten. Dat geldt ook voor mensen met een laag opleidings­niveau en een lager inkomen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium