Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ter Rivierenla­an: waar Roodkapje thuis is en Julien de ware liefde zoekt

Het is een van de mooiste straten van Deurne. Je vindt er het Schoonste Gebouw van Antwerpen. De monumental­e bomen en de breedte van de straat ademen grandeur. En, er blijken fijne mensen te wonen. Alleen de aangekondi­gde heraanleg baart de Ter Rivierenla

-

De Ter Rivierenla­an in Deurne verbindt de Turnhoutse­baan met de Ter Heydelaan. Twee verbinding­swegen die dagelijks een hoop verkeer te slikken krijgen. De Ter Rivierenla­an is toch opvallend rustig, zo getuigen ook de bewoners. Die er over het algemeen ook graag wonen en bewust hun thuis kwamen zoeken.

Het district liet onlangs een telling uitvoeren in de spits: honderd voertuigen per uur. Er is geen straat van deze omvang die dat nadoet. Wie de tijd neemt om de Ter Rivierenla­an te ontdekken, zal versteld staan van de prachtige architectu­ur, de monumental­e bomen, de kenmerkend­e en genummerde rotondes en de breedte van de laan. Al die zaken maken het aangenaam vertoeven, op een boogscheut van het Rivierenho­f.

Eretitel Huis Peeters

Op de Ter Rivierenla­an staat het Schoonste Gebouw van Antwerpen. Huis Peeters, een modernisti­sch pareltje van de Gentse architect Gaston Eysselinck, won de eretitel in 2019. Hij liet zich inspireren door zijn Franse collega Le Corbusier.

Yves De Bont (73) en Lief Jacobs (69) zijn de trotse eigenaars van Huis Peeters. Het was liefde op het eerste gezicht. Yves, een architect op rust, is de archieven ingedoken op zoek naar de oorspronke­lijke plannen. Samen hebben ze twee jaar lang gerenoveer­d om het huis volledig in ere te herstellen. “Het heeft ons meer tijd gekost dan we aanvankeli­jk dachten”, vertelt Yves. “Het sanitair, de keuken, de elektricit­eit,... We hebben een kleurstudi­e uitgevoerd om zo dicht mogelijk bij originele ontwerp van Eysselinck te blijven.”

Kippenstal­len

Intussen wonen Yves en Lief zeven jaar in de Ter Rivierenla­an. “Voordien woonden we in Ravels. Deurne is totaal anders dan Ravels, maar we waren het hier meteen gewoon. Het is leuk om tussen al die verschille­nde nationalit­eiten te wonen. Het Rivierenho­f ligt op vijf minuten wandelen… Er is hier altijd bedrijvigh­eid. In het begin stond ik vaak aan het raam te kijken. Je ziet hier heel de dag honden met hun baasje passeren. Dat is me enorm opgevallen. In Ravels zagen we nooit iemand voorbijkom­en. Daar woonden we tussen de velden en de kippenstal­len.”

Yves werkt aan een boek over

100 jaar architectu­ur in Deurne, waarin ook zijn Huis Peeters een mooie plek zal krijgen. “Er valt veel over te vertellen”, zegt hij. “Ook over de Ter Rivierenla­an. De straat is opgetrokke­n in het interbellu­m. Ons huis dateert van

1932-33. In vijf jaar tijd is zowat de hele straat volgebouwd, in verschille­nde stijlen. Sommige huizen hebben ook een naam, die verwijst naar de eerste eigenaar. Onze woning, Huis Peeters, is daar een voorbeeld van.” In andere gevallen verwijst de naam dan weer naar de geschieden­is, zoals Woning Heldenstad, op de hoek met de Plankenber­gstraat. Het is de laatste restant

Yves De Bont

Architect van twee tegenover elkaar gelegen huizenrije­n die na de Eerste Wereldoorl­og zijn opgetrokke­n. De huizen moesten de oorlogshel­den herdenken, met een gedenkplaa­t voor een overleden soldaat aan elke gevel. De huizen boden onderdak aan oorlogsinv­aliden. In de jaren 70 zijn ze afgebroken om plaats te maken voor de appartemen­tsgebouwen aan het kruispunt met de Turnhoutse­baan.

Wie de tijd neemt om de Ter Rivierenla­an te ontdekken, staat versteld van de prachtige gevels. Ons oog valt op Roodkapje, een half vrijstaand burgerhuis in cottagesti­jl. “De naam verwijst hier naar de originele, knalrode gevel”, vertelt bewoner Claude

“De straat is in de jaren dertig in zowat vijf jaar helemaal volgebouwd, in verschille­nde stijlen. Sommige huizen hebben een naam die nog verwijst naar de eerste eigenaar. ”

Boelens (61). “Het was ooit het buitenverb­lijf van een paardensla­chter uit Borgerhout. De zoon van de man die het hier destijds liet bouwen, is nog Belgisch Kampioen geworden op de houten wielerpist­e die hier in de jaren 30 in de buurt stond.”

Motorfiets­en

Aan de poort hangt een bordje van de Belgian Historic Vehicle Associatio­n. Claude sleutelt aan oude motorfiets­en van BMW. “Een vergevorde­rde hobby”, zegt hij. “Ik ben daar al veertig jaar mee bezig. Zelf rijd ik niet meer, na een zwaar ongeval lang geleden, maar samen met enkele vrienden blijven we aan de motorfiets­en werken.”

Claude en zijn vrouw wonen bijna dertien jaar op de Ter Rivierenla­an. “Het is hier heel aangenaam. Er is best wel wat contact met de buren, ook dankzij Hoplr.

 ?? ??
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium