Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Union is hét bewijs dat een klein ploegje kan dromen in een wereld vol geld”

ZONDAG 13.30U Zelfs schrijft over Union... en het is niet alleen

- PIETER-JAN CALCOEN

Van Amerika over Polen tot Japan: Union komt wereldwijd in de pers. Wat maakt de leider zo sexy? “Vergelijk het met Villarreal in de Champions League: zo een verhaal wekt overal sympathie op.”

Luxeproble­men. De match tussen Union en Club Brugge zorgt voor ‘kopzorgen’ in het Dudenpark. “Er komen cameraploe­gen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland”, zegt Maarten Verdoodt, hoofd communicat­ie bij de leider. “Daarnaast willen de nationale media massaal aanwezig zijn. Ik vind dat zeer positief – Union lééft – maar het is waar: het is wel puzzelen om alle geaccredit­eerde journalist­en een goeie werkplek aan te bieden.”

Een understate­ment: op de perstribun­e kunnen slechts 48 reporters plaatsneme­n, voor de topper van zondagmidd­ag tegen Club zijn er bijna dubbel zo veel aanvragen. Het wordt drummen.

Hotdogs en steile trappen

Het is tekenend voor de hype rond Union: iedereen vindt het sprookje een verhaal waard. Verdoodt kreeg al mails vanuit Argentinië, Amerika, Japan, Malta en Polen. De meest gesollicit­eerde speler blijkt

Christian Burgess te zijn: “Heel Engeland wil weten hoe hij ons succes beleeft.” Maar evengoed spreekt Union als club aan, zegt Verdoodt. “Het is vergelijkb­aar met Villarreal in de Champions League: toen die club het tot in de halve finales tegen Liverpool schopte, wekte dat wereldwijd ook veel sympathie op. Ons verhaal is gelijkaard­ig. Wij zijn het bewijs dat je als klein ploegje kunt dromen in een wereld vol geld en ontluikend­e Super Leagues: dat maakt ons aantrekkel­ijk.”

Dat was Union sowieso al, beweert de Nederlands­e journalist Steven Kooijman van De Telegraaf. Hij kwam op bezoek in Vorst. “Ik vond het top”, kan Kooijman zijn enthousias­me niet verbergen. “De sfeer op straat is zoals in de goeie oude tijd, met hotdogs en bier. Binnenin het stadion – een museumstuk – is het ook genieten. Van de fans, van het voetbal, maar evengoed van alles eromheen. Ik moest mezelf kronkelen langs dunne gangetjes en steile trappen om de perszaal te ontdekken. Dat nostalgisc­he spreekt aan. Union is puur en romantisch.”

Duurzaam succes

The New York Times ziet dat anders. Toen het Amerikaans­e dagblad – met een oplage van meer dan één miljoen stuks – recent twee pagina’s aan Union wijdde, ging het over het businessmo­del. NYT focuste op de Engelse eigenaars, de data-analyse bij de transfers en de geografisc­he troeven van Union: in een centrumsta­d, met amper één concurrent: Anderlecht. Een zakelijke benadering, maar los van de inhoud is het straf dat zo een groot medium over Union schrijft.

En The New York Times is dus niet alleen.

De lijst past niet op één pagina: zowat elke Europese krant heeft de laatste maanden bericht over “het nieuwste wonder van het Europese voetbal”, zoals het Spaanse Marca Union omschreef. Het Franse L’équipe beperkte zich niet tot een geschreven reportage: het maakte ook een podcast. “Verschille­nde invalshoek­en maken Union voor het Franse publiek interessan­t”, duidt journalist Thymoté Pinon. “Te beginnen met de bijzondere vibe: op Union word je spontaan vrolijk – wat een fans! In het moderne voetbal is er vandaag heel veel somberheid, het lijkt allemaal om geld te draaien, maar bij Union is dat precies niet van tel. En tóch staat het op kop. Die tegenstell­ing is boeiend, net als het vraagstuk of het succes duurzaam is. Wij zijn dat ter plekke gaan uitzoeken en we denken van wel. Union wordt goed gerund, deze piek is niet uit de lucht komen vallen.”

Privilege

Een promovendu­s die kampioen kan worden: alledaags is het uiteraard niet. Ook dat is een aantrekkin­gspool voor buitenland­se media. “Veel neutrale fans supportere­n voor de underdog”, weet ook Kooijman van De Telegraaf. “Hier is het niet anders: Union heeft de steun van Nederland, hoewel Club Brugge meer Nederlands­e spelers heeft.” De gunfactor, het is allemaal goed en wel, maar heeft Union ook concreet iets aan die buitenland­se exposure? Ja en neen, zegt Verdoodt. “Financieel levert dit ons geen inkomsten op. Integendee­l: het kost ons best wat inspanning­en om de pers te bedienen, maar het zou belachelij­k zijn om daarover te klagen, dit is een privilege. Bovendien geloof ik dat de publicitei­t ons op termijn zal helpen. Union krijgt nu wereldwijd­e naamsbeken­dheid, zo’n positieve campagne is onbetaalba­ar. Als het eens wat minder gaat, zullen we, op basis van artikels van de afgelopen maanden, toeschouwe­rs blijven lokken.”

Terecht, besluit Pinon van L’équipe: “Union, dat moet je eens gezien hebben.”

“In het moderne voetbal is er vandaag heel veel somberheid. Het lijkt allemaal om geld te draaien, maar bij Union is dat precies niet van tel.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium