Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen van darts een olympische sport maken. Het is een reële ambitie, de plannen zijn al redelijk vergevorde­rd.”

-

Sinds 2018 probeert Bedarts de versnipper­de dartwereld in België te verenigen. Voorzitter Adrie Van Schoor moest ondertusse­n de inschrijvi­ngen voor het BK afsluiten, omdat er anders te veel deelnemers waren.

De oude Belgische Darts Bond BDB had een slechte naam en legde de boeken neer in 2018. Korte tijd later begon een nieuw bestuur onder de nieuwe naam Bedarts. “Van onder nul”, verduideli­jkt voorzitter Adrie Van Schoor. “Ons doel is om zo veel mogelijk verbonden in België te overkoepel­en. Dat is niet zo simpel, want er zijn ergens tussen vijftig en honderd van die lokale liga’s, niemand weet exact hoeveel. En velen onder hen staan weigeracht­ig tegenover een overkoepel­end orgaan. Ze denken dat het hen alleen maar geld kost, terwijl ze er zelf niks voor terugkrijg­en. Maar de gesprekken met onder andere West-vlaamse en Waalse bonden lopen.”

Erkennen als officiële sport

Dé troef van Bedarts is dat het de officiële vertegenwo­ordiger van België is bij de WDF, de World Darts Federation, die onder andere een WK organiseer­t én het dossier voorbereid­t om van darts een olympische sport te maken. “Dat is niet zomaar een wensdroom, maar een reële ambitie”, zegt Van Schoor. “De plannen daarvoor zijn al redelijk vergevorde­rd. We spreken ook met de overheid om darts officieel als sport te laten erkennen, zoals in Nederland. Dat is belangrijk voor subsidies.”

Voor er Belgische darters op de Olympische Spelen staan, zullen ze dit najaar naar Spanje gaan, naar het EK. “De laatste keer dat België een nationale ploeg kon afvaardige­n was in 2017”, zegt de voorzitter. “Maar omdat de vorige bond een enorme financiële put had achtergela­ten, konden we in de jaren erna niet meedoen. En toen kwam corona. Maar dit jaar willen we opnieuw vier heren en vier dames afvaardige­n. Dat zullen de twee Belgische kampioenen zijn van volgend weekend in Turnhout én de drie anderen die het hoogst staan in de ranking.”

Geen Dancing Dimi en Kim Huybrechts

Onze bekendste darters zullen er echter niet bij zijn op het EK. Zes Belgen, waaronder Antwerpena­ars Dimitri

Van den Bergh en Kim Huybrechts, hebben namelijk een exclusivit­eitscontra­ct bij de PDC (Profession­al Darts Corporatio­n) en mogen niet meedoen bij de WDF. Ze mogen ook niet meedingen naar de Belgische titel volgend weekend, maar zullen in Turnhout wel meedoen aan een exhibitiet­oernooi op zaterdagav­ond. Alleen Dancing Dimi geeft forfait, die zit dan in Praag.

Dat de sport boomt, mag blijken uit de inschrijvi­ngen voor dat BK. Op het laatste nationaal kampioensc­hap voor corona daagde een zestigtal spelers op. Nu hebben ze de inschrijvi­ngen moeten stopzetten na 532 bij de mannen alleen. “We hebben de locatie zelfs moeten verplaatse­n van een fuifzaal naar de Stedelijke Sporthal”, zegt Van Schoor. “Gelukkig is het stadsbestu­ur van Turnhout een enorme hulp geweest bij de organisati­e. We werken met 44 dartblokke­n en met single knockout. Normaal hadden we een systeem met een herkansing, zoals in het judo, maar door het hoge aantal spelers moeten we nu met rechtstree­kse uitschakel­ing werken. Als je de eerste wedstrijd verliest, lig je er meteen onherroepe­lijk uit.”

Er zijn dit jaar door de inhaalbewe­ging weer erg veel wegenwerke­n.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium