Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij alle wegenwerke­n doen we de minder-hindertoet­s. Hoeveel vertraging zal er zijn? Zijn er andere werven in de buurt? Wat kan de last zijn voor omwonenden?”

-

Wie dinsdag vanuit de Kempen op Linkeroeve­r moest zijn (zoals sommige onfortuinl­ijke collega’s) deed daar gemakkelij­k een paar uur over. Wegens werken aan de Kleine Bareel (put in de weg), grote drukte, een paar accidentje­s en op de koop toe was de afrit Linkeroeve­r nog afgesloten vanwege lokale werken. Kunnen ze dat niet wat beter coördinere­n, al die werken? Zeker in dit jaar, met een record van 42 werven op de Vlaamse snelwegen?

Jawel dus, het kan altijd beter, zeggen ze bij vervoersve­renigingen zoals Febetra, Touring en VAB. Maar vroeger was het véél erger. Geloof het of niet, maar de coördinati­e van wegenwerke­n op de verschille­nde niveaus, lokaal, stedelijk, provinciaa­l en gewestelij­k, loopt niet meer elke keer vast in bureaucrat­ie en gebrekkige communicat­ie. Er wordt over nagedacht.

Er was eens een avond, zeker wel tien jaar geleden, dat in dezelfde nacht onderhouds­werken plaatsvond­en in de Craeybeckx­tunnel en in de Jan De Vostunnel op de A12, telkens richting Brussel. De twee uitvalsweg­en naar Brussel allebei tegelijk op slot, het gevolg laat zich raden: nog net geen stilstaand verkeer tot aan het centrum van Boom. De uitleg de volgende dag: “Sorry, er was onderling niet goed afgestemd.”

“Zoiets is vandaag ondenkbaar”, zegt Katrien Kiekens, woordvoers­ter bij het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer. “Bij alle wegenwerke­n doen we de minder-hindertoet­s. Hoeveel vertraging zal er zijn? Is er veel vrachtverk­eer? Zijn er andere werven in de buurt? Wat kan de last zijn voor omwonenden? Kunnen we het beter ’s nachts of in het weekend doen?”

’s Nachts en in weekends werken kost een pak meer en soms is daglicht nodig. “Bij ernstige hinder kunnen we wachten tot in de vakantie of tijdelijke infrastruc­tuur aanleggen.”

De vervoersve­renigingen bevestigen dat. “Voor de autosnelwe­gen is er één keer per jaar, in maart, bij de echte start van het wervenseiz­oen, overleg met ons”, luidt het. “Dan krijgen we een overzicht en kunnen we suggesties doen, waar ze ook rekening mee houden.” Ook de werkgevers, via VOKA, zitten dan mee aan tafel. Het initiatief voor dit overleg lag destijds bij Hilde Crevits (CD&V), tussen 2009 en 2014 Vlaams minister van Mobiliteit.

Dit jaar heeft Vlaanderen 42 grote werven ingepland, een nieuw record, nadat in de voorbije jaren het aantal al was opgeschroe­fd. Grote werven bij ons zijn bijvoorbee­ld de brug in Wommelgem en een groot onderhoud in de Kennedytun­nel dit najaar.

Communicat­ie met omwonenden

Er wordt ook meer dan vroeger gecommunic­eerd met de omwonenden. Bij grotere projecten kunnen zij inspraak krijgen. Zoals bij de herinricht­ing van de A12, die ondergrond­s zal gaan onder vijf kruispunte­n in Aartselaar en Wilrijk. Bewoners mochten suggesties doen over de tunnel en wat er best bovenop komt en bijna tweeduizen­d mensen deden mee aan die bevraging. “Onze afdeling communicat­ie van Wegen en Verkeer provincie Antwerpen heeft daar een award voor gekregen vanuit de bouwwereld”, zegt woordvoers­ter Stefanie Nagels.

Het grootste risico op wrijving zit tussen het lokale en de hogere niveaus. Zoals deze dagen op Linkeroeve­r, waar de centrale Blancefloe­rlaan in één richting is afgesloten voor onderhouds­werken (puur lokaal), waardoor de afrit Linkeroeve­r (Vlaams) moest worden afgesloten, en dat in combinatie met Oosterweel. “Maar dat onderhoud was redelijk dringend en je kunt niet altijd wachten tot Oosterweel voorbij is”, zegt Magalie Verstraele­n, woordvoers­ter van Antwerps schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld). De vervoersve­renigingen zeggen dat ze minder zicht hebben op hoe de communicat­ie precies verloopt tussen lokaal en bovenlokaa­l. “Maar het loopt weleens mank.” “Dat kan, maar we doen er alles aan om het te vermijden”, zegt Stefanie Nagels. “Zo hebben we om de twee weken impactover­leg met de stad Antwerpen en randgemeen­ten en met Lantis. Elke week is er overleg met de stad over zaken als signalisat­ie. In heel de provincie zorgen onze regiomanag­ers voor de communicat­ie met lokale besturen.”

Er bestaat sinds enkele jaren ook een Tunnelorga­nisatie Vlaanderen, kortweg TOV, een onderafdel­ing van Wegen en Verkeer speciaal voor de 25 tunnels in Vlaanderen. Zeventien daarvan liggen in de provincie Antwerpen, veertien in en rond de stad Antwerpen en drie elders: de Rupeltunne­l, de Noord-zuid Kempentunn­el tussen Geel en Kasterlee en de nieuwe tunnel in Mechelen op de ‘tangent’ tussen Nekkerhal en Brusselse Steenweg (en E19).

Inhaalbewe­ging

Wie de indruk mocht hebben dat er toch wel erg véél werven zijn: dat klopt. Na vele jaren van verwaarloz­ing van het wegennet is een forse inhaalbewe­ging bezig. “Met de snelwegen zijn ze bijna klaar. Maar er ligt nog veel werk te wachten op de gewestelij­ke wegen, waar het soms moeilijk is om omleidings­ruimte te vinden”, zegt Danny Smagghe van Touring. Ook Maarten Matienko van de VAB vraagt daarom om meer aandacht te hebben voor regionale en lokale coördinati­e: “We gaan steeds meer van die werven krijgen. Automobili­sten klagen er snel over als er te veel werven tegelijk zijn en ze geen alternatie­f vinden.”

Isabelle De Maegt van Febetra, de federatie van transportf­irma’s, zegt dat truckers nog wel af en toe hinder ondervinde­n die te vermijden is. “Dat ze bijvoorbee­ld in de havenregio al beginnen met werken vrijdagnam­iddag. Ze hebben daar dan altijd wel een uitleg voor, dat het weer niet goed wordt zaterdag of dat ze absoluut tegen maandag klaar willen zijn …” Febetra is ook altijd vragende partij voor meer nacht- en weekendwer­k. “Dat is blijkbaar niet simpel en het kost natuurlijk meer. Maar goed, wij zijn via de kilometerh­effing de enige weggebruik­ers die moeten betalen voor ze de weg op mogen. We mogen al eens wat vragen. Goede wegen bijvoorbee­ld. En toiletten op de parkings langs de autosnelwe­gen. Het is toch niet meer van deze tijd dat truckers daar maar hun plan moeten trekken?” Magalie Verstraele­n zegt dat er altijd maximaal wordt afgetoetst voor een weg wordt opgebroken. “Maar onderhoud is ook nodig: we krijgen veel klachten van mensen over de staat van wegen, fietspaden of stoepen. En ook in Antwerpen zijn we met een inhaalbewe­ging bezig.” Overigens zit de bevoegdhei­d voor lokale werven gedeelteli­jk bij schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). De afstelling van verkeersli­chten bijvoorbee­ld, dat zit dan bij hen. En soms moet ook De Lijn zijn zeg kunnen doen. En er is nog de schepen van Stadsontwi­kkeling, Annick De Ridder (N-VA). Simpel zal het nooit worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium