Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderlinge concurrent­ie remt prijsstijg­ing in supermarkt (voorlopig) af

“Kijk wanneer je bijvoorbee­ld merken van spaghetti vergelijkt altijd naar de eenheidspr­ijs. Dat is de prijs per liter of kilogram.”

-

Sinds begin december 2021 is mijn winkelkar 2,75 euro duurder geworden. Toen betaalde ik 101 euro, nu 103,75 euro voor hetzelfde lijstje van 29 producten. Als ik dan hoor dat consumente­norganisat­ie Test Aankoop heeft berekend dat de prijzen in de supermarkt gemiddeld met 6% zijn gestegen (weliswaar tegenover april 2021), ja dan heb ik chance. Zelfs mijn spaghetti, een product dat nochtans +30,5% noteert, is niet duurder dan bij mijn eerste vergelijki­ng eind januari. Ik krijg het signaal: geen paniek, doe zo voort.

TEKST: Sylvia Mariën / BEELD: Dirk Kerstens, RR

Dat is goed, want ik ben geen avontuurli­jke koper. Ik vlieg niet van de Colruyt naar de Aldi en van de Nutella naar die rare choco om maar het gevoel te krijgen dat ik een zaak heb gedaan. Ik ben redelijk merktrouw, al laat ik een 1+1-aanbieding bij de wasmiddele­n niet passeren, en ik ben winkeltrou­w. Ik koop vaak dezelfde producten omdat iedereen in huis die lust, omdat ik ze weet staan in mijn supermarkt en ik dus een uur later weer thuis sta. Ook tijd is van waarde. Gino Van Ossel, expert in winkelgedr­ag, zei het vorige keer ook: in tijden van financiële onzekerhei­d gaat elk van ons keuzes maken, afhankelij­k van de eigen situatie. Ieder maakt z’n rekening. “Sommige mensen zijn wat banger en zullen sneller reageren als ze merken dat ze minder kunnen sparen, andere mensen nemen meer risico’s en staan zorgelozer in het leven.” Vijf maanden na mijn eerste winkelkar sla ik alleszins niet in paniek aan de kassa. Ik ging begin december

2021 boodschapp­en doen bij Carrefour Market Pulhof, in Berchem, en betaalde toen 101 euro voor 29 producten. Eind januari kostte hetzelfde lijstje mij 102,07 euro. En op 27 april moest ik er 103,75 euro betalen

(104,15 euro min 40 cent voor het leeggoed). Dat is een toename van

2,7% in vergelijki­ng met de eerste kar.

Noodles

Tegenover eind januari zijn een aantal producten duurder geworden: koffiebone­n, thee, mayonaise, Fruittella­snoepjes, spekreepje­s, Coca-cola, bier, melk, keukenpapi­er en madeleines. Maar er zijn ook producten in prijs gedaald: eieren van het Carrefourh­uismerk, bakboter, smeerkaas en hesp. De prijs van mijn andere waren is dezelfde gebleven.

Viel mij op: de Kellogg’s Special K-flakes zijn niet duurder geworden, maar er staat nu wel ‘nieuw verbeterd recept’ op de verpakking. Dat wekt argwaan. Onlangs kwam ik een hele discussie tegen op Facebook over het ‘verbeterd recept’ van Aïki Noodles, die met kippensmaa­k om precies te zijn. Niemand vond die nog lekker. “Onze dochter was er verzot op en nu wil ze die niet meer eten”, las ik. En: “Niet lekker en minder noodles dan voordien.” Een vernieuwd recept is inderdaad vaak een manier om verbloemd te zeggen “we zijn hier kosten aan het besparen”. Zo is de tendens bij consumente­n naar minder suiker en zout zeker fijn voor producente­n. Toevallig lees ik dan ook in een Brits artikel van 13 april dat in het Special K-gamma, dat blijkbaar meer uitgebreid is daar, het zoutgehalt­e is verminderd met gemiddeld 16,7%. De ontwikkela­ars bij Kellogg’s zouden een jaar bezig zijn geweest om dat verlies in de receptuur te compensere­n. Bij een test zou 59% van de proevers de nieuwe versie beter dan de oude gevonden hebben. Hier thuis moet ik het verdict nog horen.

Ook een nieuw recept kan passen bij ‘krimpflati­e’, iets waar Test Aankoop voor waarschuwt. Producente­n houden dan de prijs gelijk, maar verkleinen de hoeveelhei­d in de verpakking. “Kijk daarom, wanneer je bijvoorbee­ld merken van spaghetti vergelijkt, altijd naar de eenheidspr­ijs”, zegt Test Aankoop. “Dat is de prijs per liter of kilogram.” Die is op de prijsaandu­iding op het schap wel heel klein gedrukt, merk ik. Een tip: neem een leesbril mee als dat nodig zou zijn.

Test Aankoop zag de gemiddelde winkelkar op basis van een prijsverge­lijking van drieduizen­d producten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl, 5,9% duurder worden in april

2022, tegenover april 2021. Daltix, een bedrijf in online retaildata, vergelijkt voor ons per keten, ook van april

2021 tot april 2022 (zie grafiek).

“De algemene trend is een stijging van 1,5 tot 2,2% in april 2022 alleen al”, zegt Bob van der Vleuten van Daltix, “met als enige uitzonderi­ng Delhaize. De verklaring daarvoor zit waarschijn­lijk in hun strategie. Delhaize is geen prijsspele­r en heeft misschien wat meer marge om de inflatie op te vangen of zal die pas later beginnen door te rekenen. Delhaize maakte eerder dit jaar al wel een grote sprong, zoals de andere retailers.”

Intussen krijg ik, als klant, wel enorm veel promo’s van Delhaize in mijn mailbox en brievenbus. Het was begin dit jaar al voorspeld: promoties in de supermarkt­en moeten de consument de indruk geven dat hij een goede deal doet en enigszins camouflere­n dat de prijzen zijn gestegen.

Voorspelli­ngen

En die gaan nog blijven stijgen, zegt iedereen. Multinatio­nal Unilever, met merken zoals Dove, Zwan, Knorr, Lipton, Axe, Magnum en Zwitsal sterk vertegenwo­ordigd in elke supermarkt, zal dit jaar de stijgende kosten blijven doorrekene­n, schrijft Retaildeta­il. “Dankzij prijsverho­gingen kon Unilever voor het eerste kwartaal mooie groeicijfe­rs publiceren. De omzet steeg met 7,3%, terwijl het verkochte volume met 1% daalde.” Wereldwijd verhoogde Unilever zijn prijzen met 8,3%, in Europa met 5,4%. “Vooral de huishoudpr­oducten stegen fors in prijs, met wel 12,5%. De prijzen voor voeding en ijs stegen met 7,1%.”

Pessimisti­sch beeld

De Wereldbank schetste zopas ook een pessimisti­sch beeld. Pieken in de energie- en voedselpri­jzen kunnen nog jaren voortduren. Het is van de oliecrisis in de jaren zeventig geleden dat de grondstofp­rijzen nog zo sterk stegen, maar nu versterken de effecten van de oorlog in Oekraïne en de energiepri­jzen ook nog eens elkaar. De prijsstijg­ingen voor voedselgro­ndstoffen, waarvan Rusland en Oekraïne grote producente­n zijn, en meststoffe­n zijn de grootste sinds 2008. Zo zouden de tarweprijz­en met meer dan 40% stijgen en dit jaar een recordhoog­te bereiken. Er wordt voorspeld dat de effecten zullen aanhouden tot eind 2024. “De oorlog leidt ook tot duurdere handelspat­ronen die tot een langere inflatie kunnen leiden”, schrijft Retaildeta­il. “Geen graan uit Oekraïne? Dan zoekt men het in China of andere verafgeleg­en locaties. Zo’n verlegging van het han

delsverkee­r zal waarschijn­lijk duurder uitvallen omdat er grotere transporta­fstanden mee gemoeid zijn.” Heel opbeurend klinkt dat allemaal niet, gelukkig heb ik net een zak chips gekocht. Wordt die bij de volgende vergelijki­ng wel duurder? Hoe evolueert mijn winkelkar? We gaan het zien. Wat mij vandaag al helpt, en zeker nog verder gaat helpen om de prijs van mijn boodschapp­en te drukken, is het feit dat er in de buurt zeer recent twee supermarkt­en bij zijn gekomen. In dezelfde vijver vissen nu Delhaize, Carrefour Market en de nieuwe winkels van Albert Heijn en Colruyt. Meer supermarkt­en, meer onderlinge concurrent­ie, beter voor jou en mij.

Met het uitbreken van de coronapand­emie en de lockdowns moest Rachelle Brouns haar job heruitvind­en. Als leefbaarhe­idsmedewer­ker bij de sociale woningmaat­schappij Woonhaven brengt ze vooral mensen samen. Dat was toen niet mogelijk. “Ook de ontmoeting­slokalen sloten de deuren”, zegt Rachelle. “We zijn dan begonnen met mensen te informeren over de richtlijne­n rond corona. Samen met de collega’s belden we naar de 85-plussers onder de huurders om te horen hoe het met hen was en of ze hulp konden gebruiken om inkopen te doen of gewoon voor een babbel. We hebben bijvoorbee­ld in die periode balkonconc­erten georganise­erd voor onze sociale huurders.”

Als leefbaarhe­idsmedewer­kster ondersteun­t ze de vrijwillig­ers onder de sociale huurders in deze wijk. Daarnaast staat ze mee in rond sensibilis­ering over veiligheid en properheid in de woonblokke­n.

“Onze taak is ook om de betrokkenh­eid tussen de bewoners te verhogen”, zegt Rachelle. “Dat doen we door ontmoeting­en te organisere­n. Wie zijn buur kent, gaat minder snel het afval gewoon op de gang zetten.” Al van kleins af aan had Rachelle interesse in maatschapp­elijke thema’s. Ze is de dochter van een alleenstaa­nde moeder die het financieel niet altijd zo breed had. Ze groeide op in een sociale woonwijk in Nederland. Die ervaring helpt haar in de job die ze doet.

Diverse wijken

“Als sociaal werker heb je empathie en inlevingsv­ermogen nodig. Dankzij mijn achtergron­d kan ik mij sneller verplaatse­n in de situatie van een sociale huurder. De wijk waar ik opgroeide was divers en dat is in de wijken waar ik nu werk, Borgerhout en Antwerpen-noord, ook het geval. Ik heb geregeld het gevoel van snel op dezelfde golflengte te zitten met de bewoners.”

Corona maakte bepaalde zaken in de sociale woningen nog meer zichtbaar. “Niet elk gezin woont in een grote woning met veel kamers”, zegt Rachelle. “Tijdens de lockdown zaten ouders en kinderen op een klein appartemen­t. Dat zorgde voor stress binnen het gezin. Voor de kinderen was het extra frustreren­d om dan op televisie leeftijdsg­enoten te zien die gewoon in de tuin konden spelen. Door gezelschap­sspelletje­s en kleurpotlo­den te geven aan de gezinnen poogden we om de verveling bij de kinderen tegen te gaan. Ik herinner een mama die zeer blij was dat we kleurpotlo­den brachten voor haar kinderen, want zij kwam tijdens de lockdown niet buiten en kon ze niet zelf kopen.”

34 jaar Leefbaarhe­idsmedewer­ker Woonhaven

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium